Мехлем от базално-клетъчен карцином: ефективност и характеристики на употреба

Мехлем от базално-клетъчен карцином, помага за намаляване на прояви на тумора, но използването му има някои особености. Борбата с рака поема цялостно лечение, в основата на които е отстраняване на тумора. Мехлеми и кремове, назначени при наличието на начални стадии на тумор, които не са склонни към разрастването. При наличието на правилния подход при лечение може да се постигнат добри резултати, да се отървем от ракови образувания без хирургическа намеса.

Основите на терапия мехлеми при базалиоме

Най-голямата ефективност при лечение на базално-клетъчен карцином с помощта на мазила се постига само при наличие на началните стадии на заболяването. Стартирани форма, придружени и от страхотни и много тумори, изискват радикално лечение.

Принципът на действие на мехлеми от базално-клетъчен карцином е да тонизиращи свойства на самостоятелно разрушаване на раковите клетки. Апоптоза се формира при условие, че кремове и мазила се прилага ежедневно в продължение на не по-малко от 2 месеца. Точна гаранция в излечении няма, тъй като образуването на ракови клетки има много предпоставки.

Терапия трябва да се подчинява на три правила:

 1. Изключение самолечение – при неправилно подобранном средство рак може бързо да прогресира, което е придружено от появата на нови тумори.
 2. Спазването на предпазни мерки – всяко средство има своите противопоказания и нежелани лекарствени реакции, което е важно да се вземат предвид, когато се прилага върху кожата.
 3. Използването на лекарства курс – еднократно нанасяне на мехлеми няма да доведе до желания резултат. След появата на първите признаци на подобрение на състоянието не може да се спре лечението, тъй като ракът може да се върне.

Само лекар може да вземе решение за терапия на базално-клетъчен карцином. При нужда от използване на лъчева терапия и очевидно неефективно лечение с помощта на мазила и кремове, терапия произвеждат по стандартен начин.

Как да изберем крем?

Изборът на един или друг мехлем се основава на три фактора:

 1. Степента на кълняемост на тумор – повърхностни новообразувания са били лекувани по-ефикасно, отколкото тези, които засягат по-дълбоките слоеве на епидермиса и други видове тъкани.
 2. Брой на новообразувания и ги автомобилът – ако тумори са много, те са свързани помежду си и образуват размер на лезия на повече от 3 см в диаметър, тогава лечението мехлеми не се използва.
 3. Данни биопсия – без хистологичен изследвания засегнатите клетки се прилага на всяко лекарство на повредени участъци от кожата, е строго забранено. В противен случай може да предизвикат буен растеж на раковите клетки.
Прочети още  Базалиома на кожата на лицето: опасно новообразование или болест, която може да лекува?

След провеждане на цялостна диагностика, лекарят ще предпише най-подходящото лекарство.

След провеждане на цялостна диагностика, лекарят ще предпише най-подходящото средство

При наличие на напреднали форми на рак, средства за външно нанасяне се използват в комплекс с лъчетерапия или химиотерапия.

Най-ефективни мазила при базалиоме

Списък на средства от базално-клетъчен карцином е малък. Това се дължи на ниска ефективност, особено при напреднали форми на рак. За малки тумори могат да се използват като мехлем, като:

 1. Aldara – активните компоненти на препарата проникват в кожните структури, проявяващи дразнещо свойство, в резултат на което се активира противоопухолевый имунитет. Раковите клетки губят способността активно да се разделят, забавя растежа на туморите, след което базалиома изцяло прекратява своята жизненост.
 2. Блеомициновая мехлем – цитостатический лекарство, чиято ефективност се дължи на способността на лекарството потиска активността на раковите клетки, а също и да допринесе за тяхното пълно унищожение. Предимство на лекарствата е най-ниската усвояване, което позволява намаляване на влиянието на местния и общ имунитет, а също и работа на костния мозък. Използва се предимно за лечение на плоскоклетъчен рак, тъй като на по-дълбоки кожни лезии премахне не може.
 3. Виферон – мехлем притежава противовъзпалително и антивирусно имот. При лечение на базално-клетъчен карцином му почти не се използват, тъй като развитието на базалната образувания не е свързано с прогресиране на вируса. С помощта на този мехлем може да се постигне засилване на местния имунитет, но това не ще позволи напълно да се предотврати по-нататъшното развитие на раковите клетки.

С помощта на Виферона може да се постигне засилване на местния имунитет, но това не ще позволи напълно да се предотврати по-нататъшното развитие на раковите клетки

Избор на мехлеми, зависи от множество фактори, затова не си струва да се отдадете на самолечение. Само лекар може да назначи един или друг медикамент, позовавайки се на резултатите от научните изследвания.

Индифферентные паста

Тези пасти са по-гъста консистенция поради високото си съдържание на мазнини. Това може да бъде ланолин и неговите производни, както и мазнини от естествен произход (интериорен мазнини). Активен компонент са киселини и микроелементи, които могат да се въздейства върху базалиому, унищожаване на веригата на ДНК молекули. Това води до унищожаване на тумори, но пълноценна такова лечение се нарече трудно. Най-използваните пастами са:

 1. Цинковая – помага за отстраняване на повреда на базално-клетъчен карцином, защита на тумор от проникване в него на инфлуенца микрофлора. Притежава противовъзпалително въздействие, но за преодоляване на раковите клетки не е в сила.
 2. Паста Лассара – притежава противовъзпалително, подсушивающим и адсорбирующим имот. Помага за намаляване на дразнене на кожата около базално-клетъчен карцином, но не може да се използва като основно лечебно средство в борбата с рака. Съдържа салицилова киселина и цинк, които се изсушават кожата, намаляване на прояви на мокнущей рани.
Прочети още  Характеристика на рак на скалпа

Паста Лассара – притежава противовъзпалително, подсушивающим и адсорбирующим имот

Основната задача на индифферентных пасти се състои в изключването на възможността за разпространение на възпалителния процес върху здрави участъци от кожата. Те не са основни средства в борбата срещу рака, но може да се използва в състава на комплексната терапия.

Препоръки за използване на мехлеми при базалиоме

Мехлем от базално-клетъчен карцином има своите функции, така че преди да започнете курс на лечение, трябва да се проучи внимателно инструкциите за употреба. Първото нанасяне на тумор извършват с помощта на малко количество крем, оценка на контра реакция на организма. При наличие на зачервяване, обриви и раздразнения, по-нататъшно лечение с помощта на местни средства е невъзможно.

Мехлеми и кремове се нанасят върху суха кожа, предварително продезинфицированную. Тъй като тези средства е добре да проникне вътре кожата покрива, трябва да се прилага с помощта на покрива с памучна свещ пръчки или специална опаковка, с изключение на удари върху здрави участъци от кожата.

Меки, ще движения кремът се нанася върху повърхността на новообразувания, равномерно му. Важно е да се отстрани обсъжда област около базално-клетъчен карцином, което позволява да предупреждават растежа на раковите клетки в диаметър.

Налагане на чалми се използва изключително рядко. Обикновено крема се абсорбира добре от кожата, не оставя следи по дрехите.

При необходимост от лечение на базално-клетъчен карцином, разположена в непосредствена близост до мазен оболочкам (очите, устните, носа преминаване), крем се прилага с повишено внимание. Някои от тях не се прилагат за лицето, което може да доведе до развитието на изгаряне или други странични реакции.

Странични ефекти

При неспазване на предпазни мерки и множеството нанасяне на мехлеми, може да се развие като странични реакции, като:

 • кървене на засегнатите участъци от кожата;
 • мускулни болки и спазми;
 • нарушение на чувствителността на парцела кожата, където наносился крем;
 • зачервяване и повишаване на температурата на базално-клетъчен карцином и кожата около нея.
Прочети още  Меланом при деца

При неспазване на предпазни мерки може да има такива странични ефекти като мускулни болки и спазми

При наличието на индивидуална непоносимост могат да се развият симптоми на алергична реакция, за която са характерни такива прояви, като:

 • сърбеж по кожата;
 • дребен обрив по цялото тяло;
 • затруднено дишане и подуване на лигавиците.

При развитието на нежелани лекарствени реакции трябва да се прекрати прилагането на крема за тумор, осведомив за това лекуващия лекар. Симптоматична терапия включва използване на антихистамини и хормонални препарати, продължителността на приемане и дозата са подбрани индивидуално.

Противопоказания

Цитостатические мехлем при базалиоме не са назначени в няколко случая:

 1. При наличие на напреднали форми на рак, което изисква провеждане на высокодозной химиотерапия.
 2. При наличието на индивидуална непоносимост към компонентите на мехлеми и алергична реакция в миналото.
 3. При липсата на контрол на динамиката на състоянието на болния от квалифициран специалист.
 4. Детска възраст до 18 години, бременност и период на кърмене.
 5. Наличието на ХИВ-инфекция в организма.
 6. Остри и хронични възпалителни процеси.
 7. Наличието на автоимунни заболявания.
 8. Психични нарушения и невъзможност за самоконтрол.

Мехлеми трябва да се използва само по предписание на доктора, непрекъснато определяне на динамиката на промените. В случай на неефективност на средствата за външно прилагане, план на лечение се променят. Доказано е, че най-високата ефективност се постига в случаите, когато мехлем се нанася след хирургично отстраняване на базално-клетъчен карцином. С тяхна помощ може да се направи бързо заздравяване на раните, а също и за недопускане на присъединяване на възпалителния процес.

Продължителност на терапията

Продължителността на лечение зависи от степента на рака и количеството на образувания. Средната продължителност на курса на лечение е 4-6 седмици. Точно това време е необходимо за разрушаване на раковите клетки и укрепване на местния имунитет.

За изключване на вероятността за рецидив, мехлеми и кремове може да се използва курсове по 4-6 седмици, след което се прави почивка от 1 месец и лечението да продължи. При липса на ефективност на крема могат да се редуват с мехлеми.

Мехлеми и кремове не оказват желания резултат при наличието на напредват форми на рак. Предпочитание се раздават на традиционната схема на лечение на базалиом, която се допълва от средства за местна терапия, която може да провокира развитие на странични реакции.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *