Малигнен тумор на стомаха

Рак на стомаха – е злокачествен тумор, който се развива от епитела, выстилающего лигавицата. Причините за появата на заболяването все още е автентично, не монтирани, но специалистите отделят редица заболявания, които повишават риска от развитие на злокачествени образувания.

Етиологията на заболяването

Съвременната медицина все още не е в състояние да назовем истинските причини за възникване на ракови тумори. Известно е, че образуването на злокачествени клетки се появява в резултат на мутация на ДНК, при което клетки започват да растат и да се размножават неконтролируемо, а новообразование придобива злокачественный характер. Въпреки това, причините за появата на тази мутация все още не са разкрити.

В групата на риска от хора с лоша наследственост. Например, хора, близки роднини, които са имали злокачествени новообразувания, и сами се разболяват по-често. Вероятно се дължи на разликата в гените на мъжете боледуват по-често жени. Освен това, на разположение на медици да има някаква статистика, според която по-рядко от рак на стомаха се разболяват във Великобритания, двама по-често в Русия, и три пъти по-често в Япония. Но при това, японците, переехавшие в сащ, се разболяват по-рядко от тези, които са останали в Родината, но по-често американците, това е още един аргумент в полза на влиянието на наследствеността.

Най-разпространеният тип на болестта – карцинома е присъща на хората от втората група на кръвта. Риска от възникване на рак на стомаха е повишен при наследствени заболявания като злокачествена анемия, а също и някои други. Още един рисков фактор – възраст над 70 години.

Вероятността от заболявания се увеличава употребата на прекалено солени храни, отделните разновидности на въглехидрати, а също и нитрати и нишесте. Допринася за появата на заболявания също и честата консумация на копчений, кисели краставички и кисели краставички, както и на отсъствие или малко количество зеленчуци и плодове в хранителния режим.

Прекомерната консумация на кисели краставички може да допринесе за появата на злокачествен тумор на стомаха

Чрез изследвания автентично установено, че заболяването по-често се случва при пушачи и хора, при това рискът е право пропорционална на стажу пушач. Що се отнася до алкохола, а след това влиянието му, докато научно не е доказано.

По-често се разболяват хора, тялото на които е открита бактерията H. Pylori, тя причинява язва, атрофичен гастрит, а също така увеличава риска от появата на злокачествен тумор на стомаха 4 пъти и се признават в почти всяка отдалечена на тумора.

Освен посочените сред факторите на риска отделят: язва и полипи в стомаха, рак на хранопровода, пикочния мехур и някои други органи, а също и ниско социално положение, поради което хората живеят в перенаселенном жилище, без удобства и в лош квартал.

Прочети още  Премахване на стомаха при рак

Видове форми на новообразувания

Според класификация на световната сега има 11 видове на злокачествен тумор на стомаха. Но те са разделени на две основни категории според вида тумори – дифффузные и поллипозные.

Дифузни

Този вид образувания предполага, че злокачественный клетки, покрити със здрава слизестата обвивка, се разпространяват по стените на стомаха.

Поллипозные

Често се срещат под името чревни. В този случай лигавицата на злокачествени клетки, подобна на лигавицата на червата. Този вид е характерен за хората в напреднала възраст, както и точно тази форма на рак е най-разпространена в Япония. Прогноза в случай на такова протичане на болестта е по-благоприятен.

Етап на развитие на патология

За рак на стомаха, както и за злокачествени новообразувания на други видове, има стандартното разделение на сцената:

 • 1 етап. Злокачествени новообразувания още не прерастват в стените на стомаха, но може обнаруживаться в близките лимфни възли;
 • 2 етап. Раковите клетки прерастват в мускулния слой на стомашните стени, а също попадат в лимфни възли;
 • 3 етап. Новообразувания издънка точно през стените на стомаха. Евентуално разпространение на близките вътрешните органи, а също и тежко поражение на намиращи се в близост лимфни възли;
 • 4 етап. Освен гореизброените симптоми се наблюдават метастази в далечни лимфни възли и вътрешните органи.

Обаче освен тази класификация има още и деление на началната и често срещаните видове. Начален рак на стомаха е локализиран в лигавицата или подслизистой мембрани на стомаха. В този случай лечение на тумори чрез хирургическа намеса е довльно ефективен.

Клинични прояви

Раковую туморът е много трудно да се открие в начален стадий, въпреки че точно в този случай е много по-лесно да я лекува и да се спаси живота на пациента. Въпреки това, в началото на заболяването протича почти безсимптомно. Понякога някои симптомите се проявяват, но те могат да бъдат объркани с различни заболявания, като гастрит или влошаването на състоянието на язвата. Като такива симптоми са: влошаване на апетита, болки в стомаха.

За хеджиране на специалистите съветват да се ориентирате към така наречената симптомите на това малките признаци, по които може да се предположи наличието на новообразувания в СЧ. Наличието на един или повече такива прояви е повод да се обърнете към лекар и да се подложи на медицинска диагноза. Ето какво трябва да се обърне внимание:

 • Остра загуба на тегло;
 • Намалена работоспособност, чувство за постоянна умора;
 • Влошаване или пълна пропажа на апетит;
 • Постоянното чувство на дискомфорт в стомаха, предотвратяване дори се насладите на любимата си храна.

Загуба на апетит – един от възможните симптоми на злокачествен тумор на стомаха

С прогресиране на заболяването симптомите стават по-изразени:

 • Постоянна киселини;
 • Силна загуба на тегло;
 • Повръщане след последната консумация на храна (характерно за туморите на долния отдел на стомаха);
 • Увеличаване на корема (причина – натрупване на течност в коремната кухина);
 • Значително е труден за образование в стомаха (появява се при тумори на горния отдел);
 • Постоянни болки в стомаха, както през деня, така и през нощта;
 • Трудност при преглъщане на твърди, а след това и течна храна (когато новообразование възниква в мястото на свързване на стомаха и хранопровода).
Прочети още  Рак антрального отдел на стомаха

По-късно в стомаха може да се появят вътрешно кървене. Като признаци на това явление може да се отбележи стол черен на цвят, а също и повръщане с наличие на кръв или подобна на утайка от кафе. При силна загуба на кръв, както и при външния кръвотечения, се появи виене на свят и слабост.

Диагностични методи

Статистика за откриване на злокачествени образувания в стомаха е доста тъжно. Около 75% от случаите на диагностициране на рак на стомаха са само в трети и четвърти стадий, когато заболяването вече се разпространява в организма. На тези етапи на болестта вече е изключително трудно се лекува, да, и прогнозата за възстановяване на благоприятен в малка част от случаите.

Откриване на заболяването в ранен стадий помагат на редовни изследвания в рамките на преминаване на профилактични разглеждане с честота около един път в месеца или година. Проучването се извършва с помощта на гастроскопии – въвеждане в стомаха тръба с камера и светлина. Този метод позволява откриване на рак още преди да се прояви явни симптоми, а заедно с това и значително увеличава шансовете за излекуване на пациента. Именно масовото прилагане на такова проучване в Япония откриват рак на стомаха в ранен стадий и при най-високо разпространение на тази болест в страната, смъртността от него, там е най-ниската в света.

Освен гастроскопии се прилагат също така и други модерни методи, включително и лъчевата диагностика:

 • Рентгенова снимка. За по-добра видимост на стените на стомаха дават на пациента да пие специален разтвор;
 • Компютърни и други видове томография;
 • Биопсия. С подозрително място подбор част от тъканта и се изпраща на лабораторни изследвания за определяне на злокачествен или доброкачествен характер новообразувания на стомаха;
 • Лапароскопия. Въведение в стомаха на специален инструмент – лапароскопа, позволява да се определи точно локализиране и разпространението на тумори в организма.

Компютърна томография – един от методите за диагностика на злокачествен тумор на стомаха

Начини за лечение

Има няколко метода за лечение на злокачествени образувания в стомаха, те могат да се прилагат както поотделно, така и цялостно за подобряване на прогнозата и намаляване на риска от рецидив на заболяването.

Хирургически

Основният начин за лечение на онкологични заболявания от този вид. Обема на операцията зависи от разпространението на тумора в тялото. Стомахът се отстранява частично или изцяло, също така често се изхвърлят близките лимфни възли да се избегне появата на рецидив на рака. В началния стомана разпространение са достатъчни за извършване на эндоскопическую резекцию. При този засегнатата част се отстранява с помощта на тръба, въведена през устата, като при гастроскопическом проучване.

Прочети още  Скирр на стомаха: какво е това и методи за неговото лечение

Ако болестта вече е получил широко разпространение, а след това стомах се отстранява напълно, заедно с околните тъкани и близките лимфоузлами. Хранопровода в този случай се свързва директно с глоба чл.

В последните стадии, когато метастази са се разпространили и в отдалечените лимфни възли и вътрешните органи е възможно палиативни операция. В този случай стомаха се отделя за облекчаване на състоянието на пациента.

Химиотерапия

Химиотерапията може да се прилагат преди и след операцията. В последните етапи на това е едва ли не единственият метод на лечение, тъй като именно благодарение на химиотерапия, при широкото разпространение на метастази, има възможност за облекчаване на болките на пациента и да удължи живота му.

Рентгенова начин

Лъчевата терапия може да се извърши преди операцията за намаляване на обема на интервенциите, така и след за унищожаване на останалите ракови клетки в организма. За съжаление, по време на прилагането на този метод страдат н само злокачествените клетки, но и здравите, така че сред страничните ефекти при пациенти често се наблюдават повръщане, гадене и диария.

Мерки за предотвратяване на

Тъй като причините за появата на заболяването все още не са точно определени, а след това и за превенция може да се даде само общи съвети.

Водят здравословен начин на живот, не злоупотребяват с алкохол и да се откаже от тютюнопушенето. Правилно и балансирано хранене. В диетата да присъства достатъчно количество зеленчуци и плодове. Не си струва да има пересоленную храна, злоупотребява печени, копчениями, солениями и марината.

В мерките за превенция включва отказ от тютюнопушене и алкохол

Също така е желателно навреме лечение на съпътстващи заболявания, особено гастрити и язви, причинени от бактерията Helicobacter рylori, което увеличава риска от развитие на злокачествени образувания в стомаха.

Хората на възраст под 50 години, както и с ЧРЕВНИ заболявания се препоръчва поне веднъж в годината се проведе медицински преглед при гастроентеролог за откриване на заболявания в ранен стадий, до появата на ясно изразени симптоми.

Прогноза

Прогноза за излекуване зависи от етапа на откриване на новообразувания и скоростта на оказване на помощ на пациентите. Така шанс за петгодишна преживяемост при откриване на рак на първия етап от 70%, за втората – 46%, на трета до 20%, а на последната – само 4%.

При откриване на болестта в ранен стадий на продължителността на живота може да се измерва с десетки години, а ето при разпространението на метастази в далечни органи, пациентите понякога не пребивават и шест месеца.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *