Люминальный рак на млечната жлеза: особености, причини, симптоми и лечение

Рак на млечните жлези често се срещат сред женското население. Заболяването се характеризира с определени проявления. Съществуват многобройни причини, на фона на които се развива люминальный рак на гърдата. Е Необходима консултация с лекар. Специалист ще постави диагноза и ще предпише лечение.

Какво представлява люминальный рак на гърдата?

Люминальный рак на гърдата

Заболяването започва с една единствена клетка. Нейната структура се променя, тя трябва да умре, но продължава да живее и да се развива, удря съседните тъкани. Така се формира люминальная тумор в гърдите. В зависимост от вида на патология лекар назначава от специално лечение.

Причини

Произходът на люминального рак не се различава от обикновената по онкология. Здрави, клетките мутират и се простират на близо разположени тъкани. Много от причините да провокират точно този вид заболявания:

 • не спазването на правилното хранене, на консумацията на храна, вредни добавки и продукти;
 • слаба физическа активност;
 • злоупотребата с алкохолни напитки и тютюневи изделия;
 • неблагоприятната екология;
 • наследствен фактор;
 • стресово състояние;
 • увреждане на млечната жлеза и на гръдната кост;
 • периодични хормонални смущения;
 • спонтанен аборт, аборт;
 • излишните килограми;
 • пубертета в по-ранна възраст;
 • възпалителни процеси в областта на репродуктивната система.

Онкологични заболявания (РМЖ) на гърдите, по-късно развитие на менопаузата, а също така и липсата на бременността до 30 години, също могат да провокират развитието на люминального рак. Жените с тъмен цвят на кожата по-склонни да победят този вид заболявания.

Процедурата

Нарушения в менструалния цикъл

По-често злокачествени ракови процеси, които не са придружени с ярко изразени характеристики. Могат да се появят някои смущения и отклонения, които са на много жени. На тях малко хора обръщат внимание. Вече на по-късен етап от развитие на рак се появяват характерни симптоми, които помагат да се предположи проблеми и да се консултирате със специалист.

Прочети още  3 стадий рак на млечната жлеза – какво трябва да знаем за болестта

Клинични признаци на люминальной тумори:

 • нарушения на менструалния цикъл и хормоналния фон;
 • изтъкване специфичния характер на зърната;
 • дискомфорт в областта на гърдите, понякога болезнени усещания;
 • увеличение на лимфните възли.

След като са се появили тревожни знаци трябва да отидете на специалист. Колкото по-рано лекар диагнози на болестта, толкова по-бързо ще предпише терапия на жената.

Диагностични дейности

Проверка при маммолога

За поставяне на точна диагноза е необходимо допълнително проучване и анализи. На база на получените резултати специалистът назначава лечение, като се има предвид индивидуалните особености на организма на жената, протичането на патологични процеси.

Методи за диагностика:

 1. Проверка и проучване при маммолога.
 2. Ултразвуково изследване на гърдите.
 3. Мамография.
 4. Магнитно-резонансната томография.

Най-информативен метод е биопсия. Лекарите вземат материал и изпращат на гистологические изследвания. Определят реакцията на рецепторите на хормоните.

Диференциация

В медицината има два вида люминального рак на млечната жлеза – A и Б. те се Различават помежду си способност да реагира на естроген и прогестерон.

Люминальный РМЖ тип А

В повечето случаи този вид патология лекарите се диагностицира при жените. По-често заболяването се среща при жените в периода след менопаузата. Люминальный рак на А-тип се характеризира с негативно взаимодействие с естроген и прогестерона. Допълнително специалисти определят пролиферативную активност в рамките на 20%.

Отличителна черта на този тип е, че злокачествени процеси удари точно люминальные клетки на млечните жлези. Метастази не се разпространяват в съседните тъкани. Риск от повторно рецидив на заболяването е ниска.

Люминальный рак на гърдата В-тип

Патология се различава по това, че образуват метастази, засяга съседните тъкани и клетки. Злокачествени процеси са засегнати лимфните възли. Медицинската статистика показва, че ракът на В-тип на млечната жлеза се среща при 10% от жените. В категорията на риск са представителки на нежния пол по-младата възраст.

Прочети още  Аналогично може да се подходи изследвания при рак на гърдата

На посочения люминальный вид рак на гърдата тече по-трудно. Той се характеризира с положителен отговор на естроген и прогестерон. Важно е да се следи за здравето им постоянно. Специалистите препоръчват се проведе проучване и периодично да отида при лекар на преглед. На по-късен етап на заболяването при пациенток лоши прогнози, последствия не може да избегне.

Терапия

Операция при рак на гърдата

Лечение се назначава от д-р. Трябва да се подложи на изследвания и да се установи точна диагноза, особено, определяне на вида на люминального рак при жените. Ако пациентката своевременно се обърна за помощ, лечението се започва консервативни методи. При липса на положителна динамика или инсталиране на диагноза на по-късен етап, доктори предписват на болни оперативната намеса.

Да се справят с люминальным рак на гърдата, А тип е по-лесно. Достатъчно е хормонална терапия. Лекарите предписват лекарства, инхибитори на ароматаза и тамоксифен. Лечение люминального тип, рак на гърдата изисква много сили и търпение. Ще трябва не само средство за хормонална група, както и химиотерапия.

Актуална винаги остава операция. По време на хирургическа намеса лекарят премахва мутированные тъкани и клетки. Понякога се изисква премахване напълно цялата млечна жлеза и лимфните възли, разположени в близост.

Прогноза

И двата вида заболявания имат различни прогнози. При люминальном И рак, лекарите са сигурни повече в края на благоприятна, особено ако лечението се започва своевременно. При пациенти с висок прогноза е за още 10 години да живеят нормален живот. Като се има предвид, че този вид рак се поддава добре на лечение, повтарящи се рецидиви рядко се наблюдават.

Прочети още  Инвазивен рак на гърдата

Прогноза за тумори тип В по-малко благоприятни. Патологични процеси трудно се поддават на лечение. Заболяването е съпроводено от метастази, се разпространява в лимфните възли. Не винаги, хормонални и химиотерапевтические лекарства са способни да се справят с нея. Шансовете на пациентите за оцеляване на не повече от 50%. Рискът от повторна поява на рецидив патология висок.

Профилактика

Не позволите на заболяването да, ако се избегне отрицателното влияние на всички фактори, които могат да предизвикат патологични процеси. Важно е да следите теглото си, а отговорен подход към съставянето на хранителен елемент от диетата. Също така може да пъргав и активен начин на живот, избягване на стреса и повреди на гърдите, млечните жлези.

Ако са се появили първите признаци и неприятни усещания, трябва веднага да се обърнат към специалист. Препоръчва се периодично да посещавате маммографа. Всяка година се проведе изследване на млечните жлези.

Предупреждават напълно заболяване невъзможно. Лекарите препоръчват да следи внимателно за здравето. За съжаление, превенцията не дава пълна гаранция, че ракът на млечната жлеза ще байпас. Необходимо своевременно да идентифицират симптомите на патологични процеси. Само навременно лечение ще подобри шансовете за благоприятен изход.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *