Липом

Липоми могат да възникнат при жените и при мъжете. На това не се отразява възрастта на лицето. Не всички хора, които се появява липома, бързат да я премахнете. Но дали това е правилно? За да отговорим на този въпрос, трябва да разберем, че е новообразование, и от това може да бъде опасно за човека.

Какво е липома?

Второто име на новообразувания – жировик. Това е доброкачествен тумор, който се състои от мастна тъкан.

На много вътрешни органи присъства мастна тъкан, така че туморът може да ги засегне. Но човек такова явление в повечето случаи не причинява дискомфорт.

Обаче разрастването на тумора – това е болезнен процес, тъй като липома започва да оказва натиск върху намиращите се около него тъкан.

Външно прилича на липома?

Човек тумор доставя основно естетичен дискомфорт. Най-често тя е шарообразную форма. Диаметър на жировика е от 15 до 50 мм. На допир, тя е еластична и мека, но в някои случаи може да бъде трудно.

Най-често липома се намира на:

 • корем;
 • шията;
 • на гърдите;
 • главата.

Жировик никога не се появява на краката и на дланите.

В тялото на човек може да бъде както един, така и няколко нови образувания. Във втория случай тумори са разположени предимно симетрично.

Ако в новообразование дълго време не се обърне внимание, а след това с течение на времето то може да достигне в диаметър до 20 виж Кожа с това силно ще се разтегне и подуването ще се навеждам.

Видове липом

Главен отличителен признак на поява на тумори е формирането на мастните натрупвания под кожата. Те могат да се различават по своите свойства. Отделят се следните видове образувания:

 1. Липома, на крака – това е подуване, в структурата на която присъства кожни краче.
 2. Ангиолипома (кавернозная) – жировик с голямата група от съдове.
 3. Мека липома – тумор с мека консистенция.
 4. Фиброзная липома е тумор, който има плътна консистенция и е придружен от растежа на съединителната тъкан.
 5. Капсулированная липома – формира около орган от мастната тъкан.
 6. Петрифицированная липома – новообразование, което има гъста консистенция и се характеризира с отлагане на калций.
 7. Оссифицированная липома – тумор, вътре в която расте костната тъкан.
 8. Дифузната липома – това е образование, не е като обвивка от съединителна тъкан.
 9. Болезнена липома – тумор, който причинява болка.
 10. Плътна липома придружени от активни развитие на съединителната тъкан.
Прочети още  Полипи в червата

Причините за появата на

Докато лекарите не могат да определят точните причини, които влияят на появата на lipoma. Предполагаем фактор за възникването на тумори, се счита за неправилно хранене. При това се има предвид храната, богата на трансжирами.

Развитието на жировиков при хора може да се случи дълго време. Затова има възможност да направи клинична анамнеза и идентифициране на основните закономерности, които влияят на патология. Те не са в пряка връзка с липоме, но могат да ускорят процеса на нейното формиране.

Фактори, влияещи върху появата на тумори:

 • промени в обмяната на веществата;
 • вродена патология, передающиеся по наследство и които възникват в процеса на развитието на плода;
 • нарушение на хормоналния фон – при менопауза, по време на период;
 • заболявания на панкреаса и черния дроб;
 • нарушаване на работата на хипофизата и на щитовидната жлеза;
 • захарен диабет;
 • намаляване на имунните сили на организма;
 • слаба физическа активност.

Според някои теории, липома може да възникне на фона на злокачествени тумори, разположени в повечето случаи в органите на дихателната система.

Симптоми на заболяването

Подкожна липома – това е образование кръгла форма. При проверка може да се отбележи, че тя е подвижна, не са свързани с кожата и органите, които се намирали наоколо. Жировик е дольчатое постройка. Така че при растягивании на кожата над него се проявяват втяжения.

Ако туморът достигне гигантски размери, тя започва да отвисать и на нейно място се появява тънък крак от кожата. Това е опасно, тъй като може да доведе до застой на кръвта, поява на язви, подуване и омертвение тъкан.

Размера на тумора може да бъде свързан с теглото на пациента. Ако този процент се увеличава, а заедно с него расте и липома. Но в повечето случаи жировик се увеличава, независимо от масата на човешкото тяло.

Образование, като цяло, на пипане меко. Но с течение на времето в него могат да показват печати за сметка на разрастване на съединителната тъкан. Тумори забрюшинного пространства при разрастании могат да изтръгне намиращи се в близост до органите и да предизвикат болка.

Прочети още  Лечение на миома на матката, без операция

При някои пациенти се срещат малки lipoma, които са разположени по хода на нервите. Те най-често причиняват болка, тъй като оказват натиск върху нервите.

Тумори, които са разположени дълбоко в тъканите, трудно се диагностицира. Да ги възможно само с помощта на хистологичен изследвания.

Лечение lipoma

Туморът може да се отстранят само оперативно. Но за това трябва да бъдат подходящи показания:

 1. Бързото увеличаване на жировика по размер.
 2. Туморът има големи размери, което може да предизвика неудобство и болка у човека.
 3. Нарушение на работа в близост до тумора органи в резултат на изцеждане.
 4. Естетически дефект.

Ако туморът е малък по размер и се намира на достъпно място, то може да се премахне под местна упойка в условия на поликлиниката. Но ако диаметърът на lipoma голям, или тя се намира в сложни анатомични зони на тялото (подмышечная област, врата), след което пациентът трябва да бъде хоспитализиран. Туморът трябва да бъдат отстранени само в условия на хирургично отделение.

Липома може да бъде отстранен един от трите начина хирургическа намеса:

 1. Ексцизия на тумора заедно с капсула – това е най-радикалният вариант на хирургично отстраняване. Операцията се извършва под местна упойка. В процеса на нея се прави широк разрез, туморът се отстранява заедно с капсула. След това на пациента се наложат шевове на подкожную мастна фибри и на кожата. При изтриване на жировиков по-големи размери на място след операцията в продължение на няколко дни се определя дренаж. Основното предимство на този метод за отстраняване на тумора – липса на рецидив. Недостатък – върху кожата могат да останат белези.
 2. Эндоскопический метод. В процеса на работа на кожата, прави малък разрез (с дължина 1 см). Нататък липома разрушава и се отстранява вътрешността на капсулата. Процедурата се контролира от миниэндоскопом – оптично устройство. Това дава възможност за отстраняване на тумора напълно. След процедурата на кожата почти не остават белези.
 3. Липосукция. В процеса на тази процедура в кожата се прави малък разрез (5 мм). Нататък се случва отстраняване на тумора вътре капсула. При провеждане на операции се използва липоаспиратор, с помощта на които се проверява, дали отстранен тумор или не. За разлика от предишните две процедури липосукция гарантира най-добрият козметичен ефект. Но заедно с това се повишава риска от повторна поява на тумори.
Прочети още  Папиллома на век очите

Все още не е установена точната причина за появата на lipoma. Много дълго жировик може да не се увеличи, или да расте постепенно. Травма на новообразувания повишава риска от неговото прераждане в злокачествен тумор. В този случай става дума вече за липосаркоме, който има свойството да расте в близките тъкани.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *