Липом – това е доброкачествен тумор

Липома, или както още се нарича в народа, жировик – това е доброкачествен тумор, който не представлява голяма опасност и рядко е прероден в злокачествен.

Причините за появата на lipoma

Едноцифрени причини, които са провоцирующим стимул за образование липом, до ден днешен така и не са намерени. Въпреки това, предположения, които говорят за това, че причината може крыться в:

  • Наследствената генетика,
  • Нарушаване на обменните процеси,
  • Лоша хигиена,
  • Подкожном клеще Демодекозе.

Наследствеността е най-честата причина липоматоза, която доказва генетична предразположеност. В 99 случая на заболяването, тази диагноза беше и родителите на болния човек.

В полза на теорията, че lipoma причинява нарушаване на обменните процеси, казва клиничен анализ на кръвта, в който ясно се вижда увеличен брой на специална фракция на мазнини (липопротеини с ниска плътност). Кръвта става наситена тези мастни фракции, които по-късно образуват lipoma.

Ниска лична хигиена също може да провокира появата на жировиков. При дълго незарастващи пъпки и рани, в техните кухини се образува гной, която продължаващите преминава в хронична форма. Затваря мастните канали и образува във вътрешността на капсулата, която по-късно се запълва подкожна мастна тъкан.

Микроскопични акари, които живеят по кожата на хората, за да снасят яйцата си в кожни протоках. Ларвите кърлеж запушват кожни просвета и в организма се образуват възпалителни огнища. А когато имунитет се понижава, а тялото почти не реагира на чуждо тяло от възпаление, се случва незабележимо натрупването на мазнини. Първо това малко образование, но тя е с тенденция към нарастване.

Прочети още  Радиоволновое премахване на папиллом

Диагностика lipoma

За това, за да се определи характера на тумора и да се потвърди или опровергае диагнозата «липоматоз», трябва да се започне с отдаване на анализ на кръвта.

  1. Най-често кръвта на пациента от това заболяване ще се покаже на повишено количество холестерол, бета – липопротеини и на липопротеините с ниска плътност. Въпреки че, анализ на кръвта не винаги показва промените показатели.
  2. Доста често за определяне на структурата на тумора се използват ултразвуково изследване. Той също така разкрива размери новообразувания, дълбочината, на която се намира жировик и връзка със съседни органи.
  3. Препоръчва се да се направи онкомаркеры. Те показват наличието на злокачествени клетки в тялото.
  4. За определяне на характера на тумора не се избегне пункция сайт. Вътре lipoma е жълта тягучая субстанция. Това струпване на мастни клетки.

Лечение lipoma на гърба

Lipoma могат да се появят навсякъде по кожната покривка. Когато липома се формира на гърба – не си струва да се бавя с отстраняването му. Избор на начин на отстраняване казва лекуващият лекар, който ще определи естеството на проблема и начина за разрешаването му. Премахване на жировика на гърба не е козметична пречка, тук е по-важно да прекарат правилното и пълното лечение, в избегании рецидив.

Липосукция.

Това е метод, при който в кухината на жировика се вкарва специална игла и произвеждат евакуация на съдържанието на мазнини. От гледна точка на естетиката – този начин е добър, но като лечебен, не много заслужава внимание. Под кожата остават частици образование, които причиняват повторен растеж lipoma.

Лекарите не препоръчват да се прилагат компреси, мехлеми, тинктури, гелове и други средства, които може да предизвика растеж на клетките.

Хирургическа намеса.

Обикновено, липоми в гърба имат по-големи размери. Това се случва поради факта, че болните от дълго време не се придава значение шишке, която просто не го забелязва. А големи lipoma се премахват само оперативно.

Прочети още  Причините за появата и методи за лечение на папиломи на пениса

Истинско спасение от липоматоза на гърба може да даде само професионално лечение, което се назначава от лекар. Доста чести случаи на поява на липом на лопатке, долната част на гърба, в областта на гръбначния стълб. Всички те се поддават на лечение под наблюдението на лекар.

Премахване на lipoma

Изтриване на липому себе си не може в никакъв случай. Всички опити да се направи това могат да завърши печално. По този начин може да се предизвика процес на образование жировиков по цялото тяло.

Лекарят, след като продиагностировал размер, дълбочина и разположението и съдържанието на новообразувания, ще избере оптимално лечение. Има три основни начина да се отървем от тези шишарки: хирургично отстраняване с лазер и медикаментозно лечение.

Медикаментозно лечение.

Този начин на лечение предполага въвеждането на определен лекарство, което решава мастната тъкан. Но този метод е приложим само за липом с малки размери (до 2 см). Ефектът от лекарството идва два месеца по-късно. Положителната страна на лекарствено лечение е, че лечението се извършва без хирургическа намеса в организма. А негативната – този метод на лечение не винаги дава на възстановяване.

В този случай е голям рискът от рецидив, тъй като капсулата новообразувания не са отстранени.

Хирургично лечение.

Оперативната намеса се извършва, ако новообразование повече от 2 см. от Самата операция се провежда под обща анестезия и намирането в болницата отнема 2 – 3 дни. Това е най-често срещаният начин за премахване на липом, но след него по кожата остават белези.

Лазерно лечение.

В съвременната медицина все по-популярен става методът на лазерно лечение липоматоза. Той показа себе си като ефективен и безопасен метод. Се извършва в клиники под локална анестезия.

Прочети още  Папиломи по тялото

Не си струва да изпадате в паника и изпадате в депресия, да открият у себе си под кожата безболезнено образование. Най-често това е липома, която се поддава на отстраняване. Единственото изискване на обезпечение на успеха лечението – това е да се консултирате с лекар.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *