Липом на гърдата

Липому на млечната жлеза се нарича още жировиком или мастна тумор. Образованието е благоприятен свръхрастеж в мастния слой на гръдната жлеза. Диагноза тя най-често при жените след 40 години. Много хора погрешно смятат, че липома се появява само при хора с наднормено тегло. В действителност това не е така. Дори ако една жена похудеет, тумор не престанат да се увеличи.

Какво е липома на гърдата

Липома на млечната жлеза се състои от мастната тъкан на гърдата. Често това заболяване не е толкова често. Печат меко на допир и движещ се, то е затворено в капсулата. По форма тумор кръгли или овални, границите му са ясни или неясни. Стойността на lipoma може да достигне от няколко мм до 10 виж Не е от факта, че в повечето случаи страдат от това заболяване при жените след 40 години, но при наследствено предразположение тумор може да се появи и в по-ранна възраст.

Причини за формиране на новообразувания

Да, в днешно време, лекарите не могат да назоват точната причина за появата на липом в млечната жлеза. Възможно е запушване на изхода на мастните жлеза. Но клинично тази теория не е потвърдена.

Има редица фактори, които влияят на появата на липом на млечната жлеза. Това е:

 1. Хормонални смущения.
 2. Обмяната на белтъчини и мазнини.
 3. Наличието на голямо количество токсини в организма.
 4. Генетичният фактор.

Видове липобластом

Има тумори по своята консистенция. Така липома може да се делят на следните видове:

 1. Миолипома – мускулни влакна, вплетени в тумор.
 2. Узловатая – капсула такава lipoma дебела и плътна.
 3. Ангиолипома – в такъв образование разполага с развита мрежа от капиляри по вътрешната страна.
 4. Истинската тъкан е нейната рохкава и лека, се състои само от мастния образование.
 5. Дифузната тумор – тя не е на капсули, безформени липома.
 6. Фибролипома – бразование включва съединителната и мастната тъкан.
Прочети още  Папиломи на врата си, как да се отървете

Симптоми lipoma на гърдата

Ако жировик формира в дълбочина на тъканите на млечната жлеза, болестта дълго време не се проявява. Местоположение lipoma по-близо до външните тъканите не оставя никакво съмнение относно лекарите характер на образованието. Тя може да се появи както в лявата, така и дясната гърда.

За да се изведат на тумор на по-ранен етап, трябва да се научим сами, за да проучи на гръдните жлези. Първо застанете пред огледало без горната дреха и свалете ръце по шевовете. Запрокиньте ръцете си над главата и огледайте двете гърди на темата за увеличаване или промяна на формата на един от тях, както и промяна на цвета. Първо запрокиньте дясната си ръка зад главата и лявата ръка напълно прощупайте дясната млечна жлеза, тя не трябва да бъде уплътнена с една ръка. Същите действия се извършват с лявата гърда.

След това сдавите зърното от всяка гърда и вижте, не се отделя от него течност. Млечните жлези на сперма са проверени в легнало положение. Едновременно проучени подмишниците.

Присъствието на узелкового вид при разглеждането на гърдите, може да се пипат малко уплътнение. В нейния растеж жена ще се чувстват неудобство при носене на бельо или по време на движение. Такава липома мека, но не е мобилна.

Ако туморът дифузни план, тогава тя не е на капсули и се разпространява в цялата мастна тъкан.

Опитайте се редовно да проверяват млечните жлези метод за палпация. Ако има такива подозрения, или ви е объркан форма на гърдите, размерът на една от млечните жлези или цвят, след това веднага съобщете обърнете към вашия лекуващ лекар.

Диагностика и лечение на lipoma

Тумор в гърдата се диагностицира, както следва:

 1. Жена задължително проверява лекар маммолог.
 2. Се провежда Ултразвуково изследване.
 3. Се прави мамография.
 4. Отдава се цитологический анализ.

За да диагноза е напълно автентичен важно е да се пункцию и цитологическое проучване.

Липома лекува само хирургически метод. Всички действия консервативната и народната медицина в този случай са безполезни. Липолма също е склонна към рецидивам.
Индикация за операция може да бъде:

 1. Нарастващото жировик в млечната жлеза, който причинява болка.
 2. Когато липома в естетически план не са доволни от жена.
 3. При нарушение на работата на вътрешните органи, които са възникнали поради тумор.
Прочети още  Жълтурче за премахване на папиллом

Ако жировик малки размери, то е направено под местна упойка. При големи липомах и тяхното разположение в достъпните места, се прилага обща анестезия при извършване на хирургична намеса.

Най-често хоспитализация не е необходимо, операцията трае кратко време, след което жената се намира още 2 часа в медицинското заведение, за нея се наблюдават лекарите. След което той си е у дома.

Преди операцията задължително се извършва преглед на пациентката и се оказва естеството на тумора. Затова е важно биопсия.

Основните методи за отстраняване на липом:

 1. Набодат или откачивание съдържанието жировика – метод не се прилага често, тъй като остава капсула, която във всеки момент може отново наполниться жировым съдържание.
 2. Прилагането на лазер. В този случай ще се нуждаят от скъпа апаратура. Метод ефективен, но не се прилага навсякъде.
 3. Липоэктомия – това е традиционната операция на вырезанию lipoma.

Дори ако липома малки размери и не пречи на живота на пациентката, все пак е показано неговото премахване, тъй като в някои случаи е възможно прераждането жировика промени в раковите тумор. Това не се случва често, но нека всичко е оставено на случайността, не си струва.

Ако жената усеща болки в гърдите, поради lipoma, това може да успокои болката с помощта на спазмолитиков. Това е временна мярка и като лечение не е подходящ. Само лекарят ще определи метод на терапия.

Спазмолитици от своя страна се делят на следните подвидове (в зависимост от механизма на действие):

 1. Нйротропные — платифиллин, скополамин, гиосциламин, лекарства беладона и т.н.
 2. Миотропные — дротаверин (no-spa), бенциклан, папаверин, бендазол

В зависимост от произхода на спазмолитици са естествени (мента, вратига, риган, лайка, аир блато) и синтетични или изкуствени.

Не си струва да се познае, че туморът се появява в гърдите. В екстремни ситуации повикване на бърза помощ, или незабавно се свържете с вашия лекар онколог или маммологу. Дори ако знаеш, че това е жировик, не си мислете, че всичко ще струва само себе си. Най-първото усложнение на растеж lipoma е некроза на тъканите. Така че бъдете осмотрительны и се доверявайте само на лекарите.

Прочети още  Плацентата полип: симптоми, опасност и методи на лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *