Липом на гърдата

Липому на млечната жлеза се нарича още жировиком или мастна тумор. Образованието е благоприятен свръхрастеж в мастния слой на гръдната жлеза. Диагноза тя най-често при жените след 40 години. Много хора погрешно смятат, че липома се появява само при хора с наднормено тегло. В действителност това не е така. Дори ако една жена похудеет, тумор не престанат да се увеличи.

Какво е липома на гърдата

Липома на млечната жлеза се състои от мастната тъкан на гърдата. Често това заболяване не е толкова често. Печат меко на допир и движещ се, то е затворено в капсулата. По форма тумор кръгли или овални, границите му са ясни или неясни. Стойността на lipoma може да достигне от няколко мм до 10 виж Не е от факта, че в повечето случаи страдат от това заболяване при жените след 40 години, но при наследствено предразположение тумор може да се появи и в по-ранна възраст.

Причини за формиране на новообразувания

Да, в днешно време, лекарите не могат да назоват точната причина за появата на липом в млечната жлеза. Възможно е запушване на изхода на мастните жлеза. Но клинично тази теория не е потвърдена.

Има редица фактори, които влияят на появата на липом на млечната жлеза. Това е:

 1. Хормонални смущения.
 2. Обмяната на белтъчини и мазнини.
 3. Наличието на голямо количество токсини в организма.
 4. Генетичният фактор.

Видове липобластом

Има тумори по своята консистенция. Така липома може да се делят на следните видове:

 1. Миолипома – мускулни влакна, вплетени в тумор.
 2. Узловатая – капсула такава lipoma дебела и плътна.
 3. Ангиолипома – в такъв образование разполага с развита мрежа от капиляри по вътрешната страна.
 4. Истинската тъкан е нейната рохкава и лека, се състои само от мастния образование.
 5. Дифузната тумор – тя не е на капсули, безформени липома.
 6. Фибролипома – бразование включва съединителната и мастната тъкан.
Прочети още  Как се предава човешки папиломен вирус

Симптоми lipoma на гърдата

Ако жировик формира в дълбочина на тъканите на млечната жлеза, болестта дълго време не се проявява. Местоположение lipoma по-близо до външните тъканите не оставя никакво съмнение относно лекарите характер на образованието. Тя може да се появи както в лявата, така и дясната гърда.

За да се изведат на тумор на по-ранен етап, трябва да се научим сами, за да проучи на гръдните жлези. Първо застанете пред огледало без горната дреха и свалете ръце по шевовете. Запрокиньте ръцете си над главата и огледайте двете гърди на темата за увеличаване или промяна на формата на един от тях, както и промяна на цвета. Първо запрокиньте дясната си ръка зад главата и лявата ръка напълно прощупайте дясната млечна жлеза, тя не трябва да бъде уплътнена с една ръка. Същите действия се извършват с лявата гърда.

След това сдавите зърното от всяка гърда и вижте, не се отделя от него течност. Млечните жлези на сперма са проверени в легнало положение. Едновременно проучени подмишниците.

Присъствието на узелкового вид при разглеждането на гърдите, може да се пипат малко уплътнение. В нейния растеж жена ще се чувстват неудобство при носене на бельо или по време на движение. Такава липома мека, но не е мобилна.

Ако туморът дифузни план, тогава тя не е на капсули и се разпространява в цялата мастна тъкан.

Опитайте се редовно да проверяват млечните жлези метод за палпация. Ако има такива подозрения, или ви е объркан форма на гърдите, размерът на една от млечните жлези или цвят, след това веднага съобщете обърнете към вашия лекуващ лекар.

Диагностика и лечение на lipoma

Тумор в гърдата се диагностицира, както следва:

 1. Жена задължително проверява лекар маммолог.
 2. Се провежда Ултразвуково изследване.
 3. Се прави мамография.
 4. Отдава се цитологический анализ.

За да диагноза е напълно автентичен важно е да се пункцию и цитологическое проучване.

Липома лекува само хирургически метод. Всички действия консервативната и народната медицина в този случай са безполезни. Липолма също е склонна към рецидивам.
Индикация за операция може да бъде:

 1. Нарастващото жировик в млечната жлеза, който причинява болка.
 2. Когато липома в естетически план не са доволни от жена.
 3. При нарушение на работата на вътрешните органи, които са възникнали поради тумор.
Прочети още  Хигрома ICD 10

Ако жировик малки размери, то е направено под местна упойка. При големи липомах и тяхното разположение в достъпните места, се прилага обща анестезия при извършване на хирургична намеса.

Най-често хоспитализация не е необходимо, операцията трае кратко време, след което жената се намира още 2 часа в медицинското заведение, за нея се наблюдават лекарите. След което той си е у дома.

Преди операцията задължително се извършва преглед на пациентката и се оказва естеството на тумора. Затова е важно биопсия.

Основните методи за отстраняване на липом:

 1. Набодат или откачивание съдържанието жировика – метод не се прилага често, тъй като остава капсула, която във всеки момент може отново наполниться жировым съдържание.
 2. Прилагането на лазер. В този случай ще се нуждаят от скъпа апаратура. Метод ефективен, но не се прилага навсякъде.
 3. Липоэктомия – това е традиционната операция на вырезанию lipoma.

Дори ако липома малки размери и не пречи на живота на пациентката, все пак е показано неговото премахване, тъй като в някои случаи е възможно прераждането жировика промени в раковите тумор. Това не се случва често, но нека всичко е оставено на случайността, не си струва.

Ако жената усеща болки в гърдите, поради lipoma, това може да успокои болката с помощта на спазмолитиков. Това е временна мярка и като лечение не е подходящ. Само лекарят ще определи метод на терапия.

Спазмолитици от своя страна се делят на следните подвидове (в зависимост от механизма на действие):

 1. Нйротропные — платифиллин, скополамин, гиосциламин, лекарства беладона и т.н.
 2. Миотропные — дротаверин (no-spa), бенциклан, папаверин, бендазол

В зависимост от произхода на спазмолитици са естествени (мента, вратига, риган, лайка, аир блато) и синтетични или изкуствени.

Не си струва да се познае, че туморът се появява в гърдите. В екстремни ситуации повикване на бърза помощ, или незабавно се свържете с вашия лекар онколог или маммологу. Дори ако знаеш, че това е жировик, не си мислете, че всичко ще струва само себе си. Най-първото усложнение на растеж lipoma е некроза на тъканите. Така че бъдете осмотрительны и се доверявайте само на лекарите.

Прочети още  Папиллома при деца

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *