Лимфом

В момента онкологические заболявания не са рядкост. Това се дължи на повсеместното распространенностью фактори, които са причина за тази патология. Една от разновидностите на онкопатологиии е лимфом.

Какво е лимфом?

Лимфомой наричат разнообразна група тумори от гемопоэтической тъкан (тъкан, която дава началото на клетките на кръвта). Лезии, предимно се образуват в лимфните възли, а също и на други структури, свързани с лимфната система (например, в далака), въпреки че може да бъдат локализирани в различни части на тялото. При него туморните клетки могат да останат в крово, така и лимфотоке.

Реши да отпусне следните видове лимфом:

 • Лимфом Ходжкина (лимфогранулематоз);
 • Неходжкинские лимфом.

Сред неходжкинских лимфом са от порядъка на 20 различни варианти на този тумор.

Източник на развитие на този тумор са Т — и В-лимфоцити. За лимфом характеристики е това, че трайно излекуване не се постига (което се дължи на факта, че в злокачественный процес участват кръвни клетки, които са разпространени по цялото тяло) и описани тумор не метастазирует (да не дава отдалечени злокачествени лезии).

Заболяването е широко разпространена. Най-често патология на запис при лица на възраст 15-35 години и над 50 години.

Причина за образование лимфом

Основни фактори за появата на лимфом смятат:

 • Инфекция вирусна етиология;
 • Потискане на имунната система;
 • Наследственост;
 • Действие на йонизираща радиация.

Инфекция вирусна етиология

Има редица вируси, които са способни да бъде спусъка фактор за озлокачествлению клетки. До такава включват: вируси Епщайн-Бар, имунодефицитен вирус на човека (HIV), херпес симплекс вирус (HSV), хепатит C.

Данни микроорганизми са в състояние да живее само вътре в клетките, в резултат на това са в състояние да променят генетичния апарат, което води до неблагоприятни последици под формата на образуване на тумори.

Потискане на имунната система

Намаляване на имунния статус може да има както на първичния, така и на вторичния характер на възникване.

Прочети още  Рак на сърцето

Първичен е вродено, а именно от раждането на човек има липса на всякакво ниво на имунитет. Това значително намалява защита на организма, допринася за появата на злокачествени процеси. Пример за това може да послужи като такова заболяване като синдром на Вискотта-Олдрича.

Средно – това е придобит дефицит в имунната. Възниква при различни заболявания (като СПИН), така и при прием на различни лекарства (пример могат да служат глюкокортикостероидные лекарства).

Наследственост

Към тази група фактори се отнасят вродени заболявания, свързани с патология на генетичния апарат на клетките (например, дерматоз на Капоши или пигментная ксеродерма), както и фамилната предразположеност.

Действие на йонизираща радиация

Йонизиращи лъчения има универсален канцерогенен ефект. Под негово влияние в организма се образуват вещества, способни да повредят структурата на генетичния апарат на клетката. Като резултат – нейната промяна, озлокачествление.

Признаци, симптоми и прояви

За лимфом са характерни следните прояви:

 • Промяна от страна на лимфните възли. Обикновено се наблюдават едновременно увеличаване на множество лимфни възли. Кожни воалите върху тях не се променят, болка реакции не се наблюдават.
 • Увеличаване на размера на черния дроб и далака. Е развитието на туморните процеси в данните органи. Това се проявява диспепсическими разстройства (гадене, повръщане, киселини в стомаха), пожълтяване на кожата.
 • Обриви по кожата във вид на плака, петна, възелчета.
 • Намаляването на телесното тегло. Се дължи на нарушение на метаболитните процеси в организма.
 • Повишаване на телесната температура (над 38 ºС). При това няма никакви причини за треска. Температурата не пада под действието на антипиретичен лекарства.
 • Изпотяване през нощта.
 • Слабост, прекомерна умора.

Намаляването на телесното тегло, повишена температура и изпотяване наричат като често срещани симптоми.

Възможни са специфични прояви, които зависят от въздействието на toi или друг орган:

 • Нарушение на гълтането (дисфагия), невъзможност да се говори (дисфония) възникват вследствие на увеличаване на шийните лимфни възли;
 • Оток на горната част на рак на гърдата могат да бъдат предизвикани от промяна на аксиларни лимфни възли;
 • Изморително кашлица, недостиг на въздух – признаци на местоположението на тумори на гръдния кош;
 • Разстройство на храносмилането (например, метеоризъм, подуване на корема, запек) — в следствие на локализация онкопроцесса в коремната кухина;
 • Болки в гърба – резултатът сдавления основни нервни снопове, локализующихся в тази област.
Прочети още  Сарком на костите

Стадий на лимфома

В зависимост от разпространението на рак на процеса се отделят 4 стадий на лимфома. При това, основната задача е да се разделят на пациенти от правомощията на тежестта. От тази степен ще зависи интензивността на текущо лечение.

 • 1 етап. Наблюдават злокачественный процес в една лимфната област.
 • 2 етап. Засегнати повече от две зони на лимфните възли от едната страна на диафрагмата;
 • 3 етап. Участва в процеса на лимфни възли от двете страни на диафрагмата;
 • 4 етап. Разпространението на тумори в други органи и тъкани.

Всеки от етапите се класифицира в зависимост от наличието на общи симптоми на Б (присъстват) и А (такива не се наблюдава).

Лечение на лимфом

За лечение на тумори използват класическите методи, прилагани в рак се грижат практика – на химио — и лъчева терапия. При избора на метод се вземат предвид етап е процес на рисковите фактори, които допринасят за развитието на патологичния процес.

В терапията лимфом, се прилагат следните методи:

 • Химиотерапия. Лекар-онкологом се назначава от редица медикаменти, които ще блокират размножаването и растежа на туморните клетки. При използването им могат да се наблюдават странични ефекти като косопад, възпалителни заболявания на лигавицата на устата (стоматиты), възпалителни процеси в червата (ентерит).
 • Лъчева терапия. С тази цел се използват различни дози радиация. Може да има усложнения във вид на тумори, възникнали под действието на радиация, промяна на тъканите.
 • Имунотерапия. Се прилагат специални лекарства, които повишават имунния статус на организма.

Ако записано лимфом на 1-2 етап, а след това се смята, че това са големи шансовете за постигане на продължителна ремисия. Прилага се локално лъчева терапия, с малък ефект или влошаване патология предписват химиопрепараты.

При 3-4 стадий на заболяването, състоянието на ремисия е или тя трае кратък период от време. Ако на тези етапи на развитието на патология не се посочват, а след това използват изчаквателна тактика. В противен случай се съчетават химио-, иммунопрепараты с лъчева терапия.

Прочети още  Рак на белия дроб 4 степен с метастази колко живеят

Профилактика на лимфом

Превантивни дейности, свързани с лимфом, не съществува. Препоръки се свеждат до максимално намаляване на контактирования с фактори, които се считат за причини за възникването на този тумор.

Лимфом – онкологично заболяване, изискващо точна диагноза и назначаване на подходяща тактика за лечение. Всичко това е осъществимо при навременното обръщение към лекар. Ранното започване на лечение осигурява благоприятна прогноза на заболяването.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *