Лимфом на мозъка и възможните методи на лечение

Лимфом на мозъка се отнася до рядко, но изключително опасно заболяване. Към нея появата на податливи хора напредването на възрастта и са имунно-компрометирани. За съжаление, към днешна дата, от онкологията този тип лекарства не са дошли, и пациентите могат да разчитат само на дистанциране на неизбежното летального., изм.

Причините за появата на лимфом

Причините, поради които се развива лимфом, условно се разделят на две категории. Това е въздействието на външни фактори и вътрешни процеси в организма. От голямо значение в развитието на рака на мозъка играе на околната среда.

Пребиваване или работа в район с повишена радиация в 97% от случаите провокира развитието на рак. Предпоставка за появата на заболяване също стават влиянието на тези отровни вещества, като винилхлорид, газ, която се използва на много производства, аспаркам, използван като заместител на захарта.

Съществува версия, че да доведе до лимфоме може електромагнитни лъчения от мобилните телефони и електропроводи. Въпреки че научно потвърждение на тази теория така и не се получи.

Вътрешни фактори, които стават стимул за развитие на лимфома е:

 • преминаването на лъчетерапия за лечение на всякакви заболявания;
 • отслабването на имунитета в резултат на заразяване с ХИВ;
 • дефицит в имунната след профилактика на отхвърляне на присадени на донорски органи.

Генетично предразположение играе важна роля в развитието на рак на мозъка. Медицината са известни случаи, когато лимфом на тежки аварии роднини на първия ред. При такива пациенти още в юношестве се появяват множество тумори доброкачественного характер, но без правилното лечение те могат да се трансформират в ракови клетки. Родителите са диагностицирани с ХИВ деца в повече от 10 % се раждат с лимфомой мозъка.

И онкология може да се появи на фона на мононуклеоза, вирусно заболяване, Емфизема Barra и хромозомни мутации. В последно време лекарите отбелязват увеличаване на броя на пациентите с рак на мозъка. Причината за това е влошаването на общата екологична обстановка в големите градове и най-вече на храната на съвременния човек. Все по-често в храни започнаха да използват голямо количество продукти със съдържание на канцерогени.

Видове лимфом на мозъка

Рак на мозъка класифицират на няколко вида. По този начин, по-лесно се състави обща картина на болестта и да вземете правилното лечение.

 1. Ретикулосаркома. Започва от клетките на ретикул. На практика се среща изключително рядко, така че до края на историята за нейния произход да разбера не успя. Заболяването е лесно да се обърка с лимфосаркомой. Процедурата ретикулосаркомы носи множествен характер и зависи от мястото, неговата локализация и стадий на развитие. Първоначално се появява в лимфните възли. Болестта е чувствителен към лъчетерапия. При ранна диагностика и лечение пациентът има повече от 10 години ремисия.
 2. Микроглиома. Най-опасният вид лимфом, тъй като на мястото си локализация не винаги позволява да се проведе пълно лечение. Злокачествените ракови клетки растат много бързо и почти неизлечими. Доброкачествени новообразувания се разпространяват по-бавно, могат доста дълго време не може да прояви себе си. Микроглиому се диагностицира при половината от пациентите с тумори на мозъка. Заболяването се появява от глиални на тъканите на клетъчно ниво. Е първичен изглед образувания, които не проникват в костната черепную плат и във вътрешната обвивка на мозъка. Има вид на гъста куп розово или червено-сив цвят, без ясни граници. Може да нарасне до 15 см в диаметър. Заболяването може да засегне всеки, в това число и едно дете.
 3. Дифузната гистиоцитарная лимфом. В процеса на протичането на заболяването е унищожаването, като отделните клетки на главния мозък, така и на тъканите. Метастази се разпространяват доста бързо, имат дифузен характер и при прорастании в здрави тъкани дават нови импулси в ЦНС. Пациентът се чувства горещина, силно изпотяване и бързо да губят тегло. Но, въпреки това, че този вид онкологични заболявания е с агресивна форма, тя доста добре се поддава на лечение.
Прочети още  Метастази в главата

В зависимост от мястото на прояви на лимфом, споделят един или множествено изолирана поражението на мозъчната тъкан. В 10 % от случаите са засегнати очите с вовлечением на мозъчните обвивки, с разпространението на гръбначния мозък.

В 85% от случаите на първичен лимфом на мозъка се намира в полукълба, а 15% — в мозжечке, област камерна и мозъчния ствол.

Прояви на симптомите на лимфом

Имам лимфом на мозъка симптоми нямат никакви специфични прояви, което значително усложнява диагностика на заболяването. Има съмнения за онкологията, ако вие на следните основания:

 • повишаване на вътречерепното налягане, което води до постоянно главоболие, които не преминават след прием на болкоуспокояващи лекарства, засилва до сутринта, в легнало положение, при пистите. Могат да бъдат придружени от гадене или повръщане;
 • изключване на определени функции на тази част от мозъка, която оказва натиск на тумора. Това може да бъде парализа на лицевите нерви, загуба на речта, намаляване на зрението, пълна или частична загуба на чувствителност на всяка страна на тялото и др;
 • психични нарушения. Болен човек губи концентрация, става разсеяна, почти не се отговаря на въпроси. Се увеличава чувството на сънливост, която може да се превърне в летаргию. В някои случаи човек може да стане груб, шеги придобиват плосък характер, изчезва чувството за самокритика, апетита се увеличава до прожорливости;
 • эпиприпадки. Периодично се появяват гърчове със загуба на съзнанието или изчакване за натискане чрез задържане всяка група мускули. Тези симптоми се срещат със следната честота: неврологична дефицит в 70% от случаите, психични нарушения в 43%, признаци на вътречерепна хипертония в 33%, спазми в 14%. При пациенти с ХИВ эпиприступы се срещат в 25% от случаите, а също така често се развива енцефалопатия на възраст 30-40 години.
Прочети още  Ретроцеребеллярная киста на главния мозък – най-опасното от кистозни образувания

Лимфом на мозъка

В по-късните етапи на лимфома се случва промяна на личността. Човек става емоционално нестабилна, неговите реакции са непредсказуеми, се появяват пропуски в паметта.

Диагноза лимфом на мозъка

Разкриват онкологията, ако вие на главния мозък не е толкова просто. Обикновено изследване на кръвта не показва наличието на патологични промени в организма, а процедурата е неинформативный характер. При подозрения за наличието на лимфом лекарят трябва да извърши пълна проверка на пациента. За начало се провежда редица неврологични тестове, помощ за идентифициране на нарушения в рефлекс функции, координация на движенията, функционирането на мускулите и сетивата. Самата диагностика е възможна само при пълна клинична картина, но в такъв случай шанс за излекуване на хирургично почти няма. За ранно диагностициране на лимфом на мозъка се прилага набор от инструментални и лабораторни методи, които включват в себе си следните дейности:

 • магнитно-резонансната терапия, която се провежда чрез инжектиране през вена в тялото на контрастни вещества. Лимфом на мозъка на ядрено-магнитен резонанс се вижда на компютъра чрез натрупване на около образованието на веществото. който се натрупва около новообразувания;
 • резонанс ще покаже наличието на тумор в организма;
 • трепанобиопсия — проучване на биоматериала, взет от тъканите на мозъка след отваряне на череп;
 • стереотаксическая биопсия. Това е анализ на биоптата, който се произвежда от оградата на мозъчните тъкани през дупката, проделанное в черепа;
 • электороэнцефалограмма. Прилага се за откриване на огнище на нарушения биопотенциала на мозъка, тяхната критичност и влияние върху дейността на ЦНС като цяло;
 • рентгенова снимка дава възможност да разгледа наличието на вторични симптоми на лимфом и хипертония в мозъка;
 • за изследване на деца от кърмачета на възраст да се прилага методът ультрасонографии.

Томография – метод за диагностициране на лимфом на мозъка

Освен всичко по-горе на пациента се предписва анализ на кръвта и биохимия. За определяне на първичен лимфом на мозъка се извършва рентгенографию, за средно — УЛТРАЗВУК.

Начини за лечение на рак на мозъка

Диагностировав лимфому на главния мозък, лечението се назначава въз основа на етап от развитие на заболяването, места за локализация на тумора и неговия размер. Вземете правилна терапия не винаги е възможно, поради гематоэнцефалического бариера, която задържа постъпващи в организма с лекарства и ги неутрализира някои компоненти. Добре е да има три начина купировать развитието на метастази поне на време: химиотерапия, лъчетерапия и операция.

Химиотерапия

Лимфом на мозъка реагира добре на лечението именно с прилагането на химиотерапия. В зависимост от вида на тумора и неговата чувствителност към различна група лекарства може да определяни моно или полиохимиотерапия. Лекарства на пациента се инжектира чрез гръбначно-мозъчната пункция сайт, т. к. именно този подход дава на максимална ефективност от лекарства.

Прочети още  Киста на эпифиза мозъка: колко е опасно и може ли да я злокачественное прераждането?

Изборът на едни или други лекарства определя само лекуващият лекар. Обикновено за курса монохимиотерапии предписват на Метотрексат. Ако е необходимо да се използва комбинация от средства, а след това предпочитат Цитарабину, Темозоломиду или Этопозиду.

Въпреки факта, че химиотерапията е добра предпоставка за постигане на ремисия, не е пълна и без отрицателни последствия. Това се случва поради факта, че лекарствата действат не само на болните клетки, но и здравите. Проява на странични ефекти зависи от избрания лекарства и дозировка. Това може да бъде силно гадене и световъртеж, косопад, сухота в устата, загуба на тегло, като при неизпълнение на СЧ и понижаване на защитните функции на организма. Ако химиотерапия даде положителни резултати, и няма място за присъединяване на вторична инфекция, пациентът може да разчита на ремисия в продължение на няколко години.

Лъчева терапия

Лечение чрез излъчване — метод е доказан и ефикасен, но не винаги е случаят с лимфомой мозъка. Ако се използват, то е само в комплекс с «химия» или операция за трансплантация на костен мозък. Това решение е особено важно за пациенти, в миналото на които си струва маркиране на ХИВ.

Хирургическа намеса

Операцията за отстраняване на тумора в мозъка почти не се провеждат, т. к. това може да доведе до нарушаване на психичната и нервна дейност. Всякакви опити за радикална намеса доведе до увреждане на мозъчните структури на дълбочина ниво.

Хирургическа намеса, е един от методите за лечение на лимфом на мозъка

Единственият вид хирургическа намеса, което е възможно в случая на рак на мозъка — трансплантация на стволови клетки. Но тази процедура се извършва само на пациенти в ранна възраст и не гарантира положителен резултат.

Прогноза при лимфоме

При лимфоме мозъка прогноза за преживяемост не е утешителен. Според статистиката, само 75 % от пациентите получават ремисия за период до 5 години, но при условие, че терапия е била извършена навреме. В напреднала възраст цифра намалява до 40 %. Възможни рецидиви повишават смъртността сред пациентите с почти два пъти. Добри резултати може да се получи, ако се направи радикална терапия и не се даде в кратък период от време на тумора да расте. В такива случаи, продължителността на живота може да се удължи до 10 години.

Профилактика на рака

Единствените превантивни мерки се счита за премахване на факторите, провокиращи появата на лимфом. Това се отнася особено за хора с генетична предразположеност към рак. Първото място се държи от корекция на храненето. Трябва да се изключат продуктите, съдържащи канцерогенни вещества, като се отдава предпочитание на естествените продукти с голямо съдържание на протеин. Също се елиминират всички вредни навици, особено табакокурение, бесконтрольные секс. Преминаването на редовни медицински прегледи помогне за идентифициране на патология в ранните етапи на неговото развитие и навреме да се предприемат терапевтични мерки.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *