Лимфом Ходжкина

Лимфом Ходжкина — онкологично заболяване, по-често встречающееся при млади хора и деца. Разбира се, подобна диагноза ще предизвика страх у всеки. Все пак това заболяване има положителни прогнози за излекуване дори при значително разпространение на злокачествен процес.

Какво е лимфом Ходжкина

Първите записи за тази патология датира от 1832 година и са направени Томас Ходжкиным. Другото име на болестта – лимфогранулематоз. Изложени лимфоме Ходжкина повече мъже, отколкото жени.

До момента, като е била разработена и въведена в практиката на класификация на лимфом са си представяли, че лимфогранулематоз има в развитието на 2 връх – до 40-годишна възраст и след 50. Все пак съвременната медицина е доказала, че вторият връх липсва или е слабо развитие.

В 85% от случаите на Лимфом Ходжкина, по-рано считавшаяся неизлечима, се отдалечава напълно или настъпва трайна ремисия.

На ранен етап на развитие патология няма очевидни признаци. Удря лимфните възли, лимфогранулематоз ангажира в болестния процес и други органи, на този етап се появява на процедурата. Тя зависи от това кои системи и органи, поразени от болест.

Причина за образование лимфом Ходжкина

Причини за появата на лимфом Ходжкина науката не са известни. Има една теория за това, че болестта е В клетъчното новообразование, което тече на фона на Т-клетъчния имунен, причинени от гипофункцией thymus.

До предразполагащо фактори може да се дължи на:

 1. Заболяването инфекциозна природа, при това се безконтролното деление на клетките лимфосистемы. Под влиянието на вируси в клетките започва мутация.
 2. Вродени патологии на имунната система – синдром на Louis-Бар, Вискотта-Олдрича и др.
 3. Заболявания аутоиммунной система – ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, болест, лупус и др
 4. Предразположение на генетичния ниво. Докато генетични маркери не са разкрити, но статистика твърди, че в семействата, където тази патология вече диагностировались, процент от случаите по-горе.
 5. Работят в опасна среда производство. Контакт с канцерогенни химични съединения – бензолами, анилиновыми багрила, със соли на тежки метали и др. и води до развитие на лимфом Ходжкина.
 6. Радиация, радиация, действие на електрически полета токове с висока честота.
Прочети още  Признаци на рак

Признаци, симптоми и прояви

Да се определи заболяването в начален етап е почти невъзможно. Лимфом Ходжкина по-често се диагностицира в 3-4 стадий. В този период лимфогранулематоз има следните симптоми:

 1. На първо място има увеличение на лимфните възли. Обикновено това може да се отбележи в областта на шията. При това човек не се чувства никакво дискомфортных усещания. Понякога на първо място в болестния процес участва ингвинална област. Лимфни възли, когато това може да нарасне до колосални размери.
 2. В случай, лимфогранулематоза черния дроб и далакът се увеличават по размери, но на притеснения на пациента не причиняват.
 3. Фрактури поради крехкост на костната система. това явление е характерно за хора, метастази които са стигнали до мозъка на костите.
 4. Чувство нестерпимого сърбеж. Това явление се дължи на увеличаването на броя на белите кръвни клетки в кръвта.
 5. Беспричинный кашлица, пристъпи на която не се прибира прием на лекарства.
 6. Поради пережима бронхите възниква недостиг на въздух, и като състояние на покой, така и след физически натоварвания.
 7. Затруднено преглъщане. Това се дължи на пережимания на хранопровода увеличение на лимфоузлами.
 8. Подпухналостта.
 9. Диария сменяющаяся запек, метеоризъм.
 10. Повръщане и чувство на гадене.
 11. Прекомерно изпотяване.
 12. В редки случаи се наблюдава изтръпване на крайниците, бъбречна дисфункция.

Отслабването на имунитета може да се проявят следните симптоми:

 1. Висока температура, втрисане и болки в тялото. Данни за прояви на задължения на настинка, но те се проявяват отново и отново.
 2. Постоянно чувство на умора, което не дава да водят нормален живот.
 3. Бърза загуба на тегло.
 4. Податливост на инфекциозни заболявания.

Стадий на лимфома Ходжкина

В зависимост от степента на увреждане и разпространение на лимфому Ходжкина классифицирую на сцената:

 1. Начален етап се характеризира с липса на клинични прояви. Патология на този етап се открива много рядко, основно случайно, при изследвания по съвсем друг повод. В болестния процес са въвлечени единични лимфни възли.
 2. При лимфогранулематозе 2 степен изумени от няколко групи лимфни възли, при това са диагностицирани гранулематозные новообразувания в следващите системи и органи.
 3. 3 етап се различава няколко поражение на лимфни възли от двете страни грудобрюшной преграда. Гранулематозные включване на образувалите се вече в няколко органи: по-често това далака, черния дроб и сърцето.
 4. На 4 етапа онкопроцессы засягат вече много системи, нарушаване на функционирането им. Паралелно се наблюдава увеличаване на лимфни възли.

Клинична картина при лимфоме Ходжкина са много разнообразни, всичко зависи от това кои органи и структури участват в болестния процес. Липсата на симптоми в начален стадий става причина за диагностика на заболявания на по-късен етап.

Лечение на лимфом Ходжкина

Стандартна система за терапия на онкологични заболявания — хирургия, лъчева терапия, химия — не е приложима при лимфоме Ходжкина. Операцията е разрешено само при тежки случаи един лимфната възел, която трябва да бъде потвърдена от компютърна или магнитнорезонансной томографией и изследвания на кръвта. При това специалистите в повечето случаи не се прибягва допълнително до радио — и химиотерапия.

Прочети още  Проучване на онкологията, ако вие

Класическият модел на по-късните етапи изисква комплексно лечение, което включва прием на няколко химиопрепаратов. Продължителността и дозировката на лекарства зависи от етапа, например, на първия стадий на болестта, показана 2 цикъла цитостатиков, в по-късните — 4-6 курсове. Високата концентрация на химиопрепаратов се изисква, за да потискат развитието на атипични клетки, но това провокира маса странични ефекти. Намаляване нивото на вредните ефекти са способни на най-новите цитостатики, но те, поради своята цена се прилагат предимно в чужбина. След преминаване курса на болния екран, за да се определи ефективността на провежданата терапия.

При липса на необходимото въздействие циостатиков на пациентите е показан курс на лъчетерапия. Дозата и продължителността на курса се определя от специалисти в индивидуално. Постигане на положителни резултати помага на посока на действие радиолуча под контрола на компютърни томографа.

Значително подобряване на прогнозата позволява прилагането на иновативни техники. Например, за лечение на моноклональными антитела, които серийни убиват нетипични клетки и восстанавливая функция на имунната система. Тук също може да се дължи и трансплантация на костен мозък. Въпреки това, тези методи се отличават със своята висока стойност и изисква висок професионализъм от медицински персонал.

В по-късните етапи е възможно резекция на далака, с последващо назначаване на кортикостероиди и други симптоматических дейности.

Всички, без изключение — и болни, и неговите роднини интересува въпрос — колко може да се живее с това заболяване. Лимфом Ходжкина счита за тежко заболяване, но не е нелечимо. Продължителността на живота зависи от стадия и разпространението на патологичния процес, възрастта на пациента, отговор на организма на прилагането на химиопрепаратов и терапия блучением.

Прочети още  Рак на белия дроб при жените

На 1 етап напълно излечиваются от болестта на 98%, на 2 — 95%, разбира се, при условие компетентно лечение. Статистиката показва, че на 3 етапа прогноза за 5-годишната преживяемост достига до 70%. Въпреки това на този етап е значително увеличен риск от рецидив.

Важно. Специално внимание се отделя на възникването на изостряне: re диагностирование лимфогранулематоза в първата година след терапия значително влошава прогнозата ставки за оцеляване.

Дори и 4 етап има положителни прогнози в 60% от случаите, но само при условие провеждане на правилно оразмерени курс высокодозированной радио — и химиотерапия.

Профилактика на лимфом Ходжкина

Поради факта, че етиологията на появата на лимфом Ходжкина все още невыяснена, специални превантивни дейности не е разработен. Трябва да постоянно да следите състоянието на здравето си, своевременно лечение на болести вирусни и инфекциозни на природата, да вземе подсилено комплекси и да се откаже от пушенето и алкохола. Активен начин на живот и здравословно хранене ще помогне да се избегнат много проблеми със здравето.

Заслужава специално внимание на превенция на рецидив. След успешна терапия, се препоръчва да избягват физио-, електро — и топлинни процедури, прекомерни физически натоварвания.

Забранени работа в опасна среда производство. За поддържане на нормалното ниво на левкоцитите в кръвта показва преливане на кръв. За предотвратяване на нежелани явления жени трябва да планирате зачеване след 2 години, след като се възстанови.

Болестта Ходжкина – опасно онкологично заболяване. За щастие, процентът на излекуване е много висока, но това зависи от навременността на диагностиката и правилното код, зададен от лечение. За да се предотврати появата и развитието на всякакви заболявания всяка година трябва да се проведе диспансеризацию.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *