Лимфом Ходжкина

Лимфом Ходжкина – това е злокачественное новообразование, което е свързано със заболяване на лимфоидната тъкан. В резултат на това разпространение се извършва чрез лимфоцитите на органи, което пречи на нормалното им функциониране.

Причини за развитието на патология

Това заболяване, до този ден не до края, изучени и не са известни причините за появата му. Лимфом Ходжкина притежава някои особености, които незабавно си към тези възпалителни процеси. Към тях се отнасят: силно нощно изпотяване, лейкоцитоз, високо ниво на СОЭ в кръвта, волнообразная треска.

Но при различна микрофлоре пациенти, липсата на реакция на противовъзпалителни лекарства, изцяло се дължи патология към категорията на инфекциозни е невъзможно. Но изследванията хистология и епидемиология говори за вирусна природа появата на болестта. Това говори, че при хора, подложени на мононуклеоза инфекциозен характер, се увеличават рисковете от появата на лимфом Ходжкина.

При вышеизложенном може да се предотврати и инфекциозен, вирусен характер на възникване на лимфогранулематоза. Но точни доказателства за дадено твърдение, че именно тези агенти са преките виновници за появата на тумори. Може би си предшественик става вирусна инфекция.

Освен това, има предположения, че лимфом Ходжкина възниква в резултат на хроничен конфликт на имунната система на организма. Това е свързано с традиционната за съвпадение на първоначалните симптоми на заболяването и поражението лимфогранулемы с прояви на физиологичен характер, наблюдающиеся при някои реакции на имунната система.

Макар и напълно причини не е изяснен, но специалистите смятат, че появата на лимфогранулематоза е възможно в следните случаи:

 • отслабена имунна система, в резултат на заразяване с ХИВ, постоперационное състояние след трансплантация на органи, прием на някои лекарства, заболявания са автоимунни характер, които имат отрицателно въздействие върху състоянието на имунитета;
 • заразяване с вируса на Емфизема Barra, на железистую висока температура.

Това заболяване не е заразно и не се предава от болен на здрав човек. Изключение са близнаци, тъй като при тях рискът от заболяване се увеличава, поради наличието на генетична предразположеност.

Видове лимфома Ходжкина

Лимфом Ходжкина има няколко вида, които няколко са различни помежду си.

Нодулярный тип лимфоидного господстващо положение

Този вид заболяване се среща доста рядко, само в 5% от случаите на лимфом Ходжкина. Тя се различава от класическата лимфогранулематоза за структурата, поведението, молекулярногенетическим и иммунногистохимическим характеристики.

Нодулярный тип лимфоидного на господстващо положение най-често се среща при мъжете. Но широк възрастов диапазон – от бебешка до средна възраст. Но специално на силата на риск възниква в 35-45 години. Локализация пада под мишниците, около шията, по-рядко – ингвинална област. Други групи лимфни възли са засегнати много рядко. Самото заболяване протича достатъчно дълго време, редуване на периоди на рецидиви и ремиссий. Но в този случай летальные резултатите са минимални, около 5%.

Прочети още  Рак лимфни възли на шията: от видове, обща симптоматика, методи на лечение

Класическа лимфом Ходжкина

Този вид лимфом се среща във всяка възраст, като се започне от детската и завършва на възрастните. Върхове се увеличава в периода между 15 и 25 години, както и при възрастни хора. Освен това, във втория случай процедурата замъглено и по-малко определяема. Рискът от появата се увеличава при пациенти с наличието или оздравяват ХИВ и мононуклеозным инфицированием.

Класическа форма на лимфом Ходжкина може да засегне всички групи лимфни възли. По-малко затрагиваемые – брыжеечные. Също така е възможно затрагивания на няколко групи и разпространение на внеузловые зони, като например костния мозък и черния дроб.

Склерозирующая котвата лимфом Ходжкина

Това е най-честата форма, тя се среща повече от 65% от пациентите. Туморът засяга гръдния кош област (медиастинума), лимфни възли и вилочковую жлеза. При 20% от пациентите се диагностицират в далака, при по-напредналите стадии се развиват в черния дроб и костния мозък. Развитието на лимфом постепенно. Основните симптоми са втрисане, бърза загуба на тегло, повишено нощно изпотяване.

Смесени-клетъчен лимфом

Тази форма се определя според хистологичен изследване, където се откриват клетки, които образуват фоликули. При вялотекущей лимфоме откриване на болестта отнема няколко години. Особена симптоматика може да не се появят повече от 5 години след поставяне на диагнозата, болният се чувства добре. При бързо развиващ се лимфогранулематозе изисква спешно лечение. Освен това, тази форма от незлокачественной може перерождаться. При правилно подбрана терапия настъпва дълъг период на ремисия, без наблюдавана на рецидив.

Лимфоидное изтощение

Най-рядко срещан форма, по-малко от 5%. Заболяването се наблюдава при по-възрастното поколение, от 50 години. В клетките на тумора се наблюдава рязък спад на нивото на лимфоцитите.

Етап на развитие на заболяването

За определяне на стадия на заболяването се използва редица изследвания. Общо отделят 4 етапа:

 1. При първия етап се празнува поражението на една област (лимфогруппы, лимфоструктуры). Засегнатата зона ангажира в процеса на близките тъкани. Локализация – един экстралимфатический орган.
 2. Във втория етап на поражението се случва в един экстралимфатическом орган с заражением намиращи се в близост лимфни възли, с увреждания или без него от други лимфозон на обратната страна на диафрагмата.
 3. Поражението локализуется в лимфозонах от двете страни на диафрагмата. Процесът на патология локализуется в един от экстралимфатических органи или тъкани, далака или загубата и на двамата.
 4. В четвъртия етап се случва широко разпространена патология в една или няколко экстралимфатических органи, увреждане на множество лимфни възли или без него. Абстрагировано заразява экстралимфатический орган с увреждания на дистанционно лимфоузла.
Прочети още  Рак лимфни възли: характеристики, диагностика и лечение

Основен симптом на заболяването е подуване в зоната на лимфната възел

Симптоми и прояви на заболявания

Основни симптоми:

 1. Подуване в зоната на лимфната възел, при палпация, той ясно открива, се вижда ясно открояващи се на дъно. Локализацията може да бъде различна, също на няколко места. Не болезнени.
 2. При локализация на тумор в гръдния кош, плеврата, белите дробове се появяват задух, хронична кашлица.
 3. Поражението на органите на коремната кухина се появяват болки в гърба, тежест в корема, диария.
 4. При поражение на костния мозък се проявява изразена бледност на кожата покрива в следствие на недостиг на червени кръвни клетки.
 5. Развитието на патология в костите се характеризира с болка, ломотой в ставите и костите.

Застроена симптоматика се наблюдава в продължение на период от половин година до година и половина.

Диагностика

Провеждане на диагностика се провежда в следния ред.

Диагностика на лимфни възли, разположени под челюстта

 1. Провеждане на изследване за наличието в миналото на симптоматиката на интоксикация на организма.
 2. Инсталиране на болезнени зони в места палпация.
 3. Определянето на темповете на растеж на лимфни възли.
 4. Пальпация в областите: на периферните лимфни възли, далака, черния дроб.
 5. Разглеждане на лекар ЛОРом палатинални на сливиците, на носоглътката.
 6. Провеждане на экзистанционной биопсия проявившего лимфоузла от самото появяване.

Диагностика на лимфни възли, разположени под челюстта

Гистологические изследвания

За потвърждаване на диагнозата се извършва гистологическое проучване. За това трябва да бъде определянето на диагностични клетки Березовски-Рийд-Штенберга, както и ескорт на други клетки, е показател за наличието на болестта.

Гистологическое учебния материал не се взимат от паховых лимфни възли. Това ограничение има място само в случай, ако заболяването се открие и в други области. Анализ на биопсия не е окончателно за поставяне на диагнозата.

За потвърждаване на диагнозата се извършва гистологическое проучване

Други диагностични изследвания

Но накрая монтаж на диагнозата оставят след провеждане на редица други прегледи.

 • ЕХОГРАФИЯ на периферните лимфни възли; далака, илиачна и парааортальных на лимфните възли;
 • компютърна томография на коремната кухина, малкия таз, гръден кош, областта на шията;
 • остеосцинтиграфия;
 • радиография на костите;
 • кръвни тестове: общ, на резус-фактор, кръвна група, СОЭ, лейкоцитную форма;
 • биохимични изследвания на кръвта за съдържание на билирубин, креатинин, урея, алкална фосфотазы, общ белтък, LDH, AST, ALT;
 • изследване на хормони на щитовидната жлеза;
 • биопсия на костен мозък;
 • сцинтиграфия.

Ако има диагноза лимфом, а също така пишат етап на заболявания, вторични симптоми (ако те има), зона на поражение: масивна, които са въвлечени, далака, экстродальных зони.

Прочети още  Лимфом Беркитта

За уточняване на диагнозата се извършва остеосцинтиграфию

Начини за терапия

Избор на метод на лечение при лимфоме Ходжкина зависи от строго индивидуални фактори. Трябва да се вземат предвид етап на заболяването, период на развитие, съпътстващи диагнози, на здравето на пациента и др. Перечистить заслужава само най-известните и поискал методи.

Химиотерапия

Тя се основава на използването на противоракови лекарства, които пречат на развитието и разпространението на анормални клетки. Диригент цитостатического свойства са: Циклофосфан, Рубомицин, Винкристин, Преннизолон. Ако един нормален курс на химиотерапия, да не дава положителна динамика, се прилагат сенквенциальную высокодозную терапия химиопрепаратами. Режим, който се използва за лечение на лимфом Ходжкина има име ВЕАСОРР.

Химиотерапия – един от начините за лечение на лимфом Ходжкина

Терапия лъч (лъчева терапия)

Това е най-разпространеният метод в лечението на тази болест. Той осигурява висока резултатност в общата динамика и най-търсен в първите етапи на лимфом.

Трансплантация на стволови клетки

Този метод помага да се отървете напълно от лимфом Ходжкина. Той се използва след най-силната полихимиотерапии, в резултат на което напълно се инхибират от раковите източници, след което произвеждат трансплантация. Приживание трансплантирани тъкани се наблюдава през 24-30 часа.

Народни начини

Прилагането на народни начини за доста спорно, официалната медицина не ги признава и не съветва да използвате. Прилагането им е възможно след консултация с лекуващия лекар и заедно с традиционните методи за лечение.

Основните методи са:

 • с помощта на каштанового бира;
 • тинктура от арония;
 • тинктура от калина;
 • тинктура от жълтурчета.

Отделно лекарство е, не се препоръчва, тъй като може да доведе до влошаване на състоянието и усложнения.

Прогноза

Тъй като лимфогранулематоз е злокачествени възпаление, при пациенти често възниква въпросът, колко дълго той се лекува и колко с него може да се живее. При правилно лечение, прогнозата е доста положителни. При ремисия повече от 5 години лимфом се счита за напълно излеченной. Но дори и толкова дълги периоди на ремисия може да се прекъсва внезапно рецидив. Най-вероятния положителен резултат притежават равносметка след десет години прекъсване по болест. В този случай се извършва само в 8-10% от случаите на връщане на болестта.

Най-голяма вероятност да се излекува (около 100%), се счита за категория лица, по-млади от 40 години. При това около 90% от случаите е абсолютно ремисия, без връщане; без рецидив – 81%, продължителност-късно в живота на повече от 15 години – 98%. Въпреки че последното е от значение не толкова голям, но заслужава да се отбележи, че ефективна терапия срещу лимфом Ходжкина са разработили не в толкова далечно минало. Така че резултатите са сравнително нови.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *