Лимфом Беркитта

Лимфом Беркитта е разновидност на неходжкинских лимфом, които са най-агресивни и опасни в своето проявление. В – лимфоцити имат склонност да се разпространяват за ръба на лимфните системи. Най-често болестта засяга детски организъм. Но може да се появят и при възрастни, в случай на откриване на вируса на Емфизема Барел. Прогресията на заболяването без подходящо лечение, обикновено е фатално.

Какво е лимфом беркитта

Вирус Емфизема Барел, открити през 1964 г. на пациента лимфомой африканец. Вирус лимфом Беркитта съдържа специфична връзка с мембранен рецептор на повърхността на В-лимфоцитите. Това означава поликлональную митогенную стимулация, отговорна за подобряване на изразяване рецептор (CD-23) за растежа на В-клетките. Засегнатите В-клетките се прераждат под влиянието на вирусно заболяване, и непрестанно пролиферируют в организма.

Инфекциозна мононуклеоза възниква за сметка на развитието на инфекция Емфизема Барел, водеща до развитието на лимфом Беркитта при мъже с намалена иммунным съпротива. Благодарение на наличието на генетичен дефект при пациенти и съединител с Х-хромозомата в яйцеклетката (Xq24-q27) в организма е налице дефицит на имунен отговор срещу вируса на Емфизема Барел.

В клетките на тумора лимфом са незрели лимфоидные клетки, които ясно се виждат под микроскоп. Представляват лимфобласты (лимфоидные клетки) с ядро, съдържащи малки зърна с хроматином.

При натрупване на течност във вътрешността на лимфни възли, както и в органите на перитонеума размера им, неизбежно ще расте. Лимфом Беркитта може да се прояви в бъбреците, яйчниците, ЛУ забрюшинной област, челюстях, надбъбречните жлези, червата, органи на СЧ и панкреаса, мембрани и вещество на мозъка.

Прочети още  Sacro копчиковая тератома

Причина за образование лимфом Беркитта

Точните причини за заболяването учените не са определени, но има примерен списък на факторите, които оказват пряко влияние върху развитието на заболяването:

 • йонизираща радиация състав;
 • канцерогенен ефект върху организма;
 • екологична обстановка в местообитания;
 • неблагоприятни климатични и жилищни условия;
 • вирусни инфекции, особено не пролеченные по време на път;
 • неопластические операция;
 • външно канцерогенен ефект върху хората (хербициди, диоксина, поливинилхлориды).

Предполага се също, че чрез слюнката на болния могат лесно да се заразят с това заболяване. Сред честите причини за развитие на лимфом Беркитта отбелязват наследствен фактор. Точно генетично предразположение към заболяване провокира степен на риск и опасност за предстоящо развитие на болестта. При генетични аномалии в гените, се преместват в хаотичен ред и нарушават нормалната структура на ДНК. Клетъчното деление затормаживается, а узряването на лимфоцитите се случва в ускорени темпове.

Признаци, симптоми и прояви

В началния стадий на заболяването пациентът не се оплаква от някакви болки или дискомфорт. С развитието на тумори от него стават очевидни следните признаци:

 • се появява температура и силна треска, която не дава спокоен сън и релеф на човек от равновесие, не дава да живеят спокойно;
 • в корема се появява дискомфорт, който може перетекать в болка;
 • пациентът започва да малко е, да го тормози изтощение и анемия;
 • на фона на нарушения на храносмилането възниква чревна непроходимост каловых масите им са в застой и в крайна сметка, запек;
 • кожата става по-жълт оттенък, че понякога се бъркат със симптомите на жълтеница.

На първо място се разрушават меките тъкани и костите. Следваме може да започне деформация на челюстта, носа, може да попадне дори зъбите. Затруднено дишане и нарушена глотательный рефлекс. Човек става трудно вдишвате и издишвате носа, постоянно се усеща липсата на кислород.

Прочети още  Сарком на меките тъкани

По тази причина на пациента боли дъвче храната си, проглатывание й се случва с големи усилия. Лоша смилаемостта на големи частици храна създава допълнително натоварване върху организма. Човек става нервен и сприхав.

В областта на челюстните мускули при визуална проверка може да се открие на единични или множество струпвания на възли. Но пипане тези израстъци са достатъчно меки, с еластична неподвижна кожата.

Стадий на лимфома Беркитта

Стадия на заболяването са следните:

 1. Първата. Този етап е характерен за поражението е само една анатомична област на пациента.
 2. Втора. Вторият етап е характерен за разделяне на два случая. На този етап в първия случай на поражение се разпространява в две съседни области. Във втория случай болестния процес обхваща повече от две области. Освен това са тези области винаги от едната страна на диафрагмата.
 3. Трета. Поражението улавя двете страни на диафрагмата.
 4. Четвърто. По целия патогенный процес участва централната нервна система.

Лечение на лимфом Беркитта

За да прекарате эффетивное лечение, трябва да изберете правилната диагноза. Първоначално лекарят проверява и ощупывает на пациента. На база на първична проверка се изготвя списък на необходимите изследвания за действие.

Като диагноза е препоръчително да се проведе общ клиничен и биохимичен анализ на кръвта. Биопсия се приема не само за диагностика, но и по време на лечението. Биопсия винаги завършва морфологическим и иммунологическим изследване.

Като допълнителни изследвания се провеждат лъчевата диагностика, изследване на костния мозък, иммунофенотипирование течаща цитометрией, цитогенетическими и молекулярно-генетични изследвания.

В зависимост от стадия на лимфома Беркитта предпише подходящо комплексно лечение. При провеждането на химиотерапия, предписването на антивирусни лекарства. В ранните етапи На болест се лекува доста успешно на тези методи.

В по-късните етапи или при лошо на заболяването трябва да се извършва хирургическа намеса, а именно да се извършва трансплантация на костен мозък. В 90% от случая трябва да се прилагат системната полихимиотерапию. Тя се провежда с помощта на схеми CODOX-M/VAC с Циклофосфамидом, Винкристином, Доксорубицином, Метотрексат, Ифосамидом, Этопозидом, Цитарабином, Царколизинром, Циклофосфаном.

Прочети още  Рак на костите

Профилактика на лимфом Беркитта

За да се избегне толкова на сериозно заболяване, трябва да се придържат към здравословен начин на живот. На първо място трябва да се откаже от употребата на алкохол и тютюнопушенето. Редовно физическо натоварване на тялото и пресни туризъм винаги е полезно влияние върху състоянието на лимфната система.

Трябва всяка година се наблюдава от специалист. Ако пациентът има генетично предразположение към заболяване, той трябва постоянно да следят симптоматикой прояви на организма.

При неспецифични признаци и симптоми трябва да се провежда комплексно диагностично изследване толкова пъти, колкото ще ви предпише специалист.

Лимфом Беркитта е сериозно заболяване, което е присъщо висока степен на смъртност при несвоевременном лечение. Да се избегне това заболяване ще помогнат на прости правила за спазване на здравословен начин на живот. При съмнения за заболяване, трябва веднага да отидете на лекар.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *