Лимфом Беркитта

Лимфом Беркитта, или иначе неходжкинская лимфом, е с висока степен на злокачествено заболяване. Има разпространява не само в лимфната система, но и на други органи и системи. Развитието на заболяването е достатъчно бързо, особено на местно ниво.

Етиологията на заболяването

Причини за появата на лимфом Беркитта до края не е била изяснена. Въпреки че повечето имат връзка с вируса на Емфизема Barra, както и намаляване на имунитета.

Основните фактори, провоцирующими лимфому, са:

 • йонизираща регенерация;
 • неблагоприятната ситуация в околната среда;
 • лоши условия за настаняване;
 • канцерогенни вещества;
 • неопластические процеси, вируси с различна етиология;
 • канцерогенный фактор отвън: хербициди, поливинилхлориды, диоксини.

В момента лимфом Беркитта се изучава по-задълбочено. Смята се, че провокаторами на заболяването може да се превърне в мононуклеоза и вируса на Епщайн-Barra. Чрез слюнката е възможно заразяване на болен човек здравословно.

Още една версия за появата е транслокация. Тази генетична аномалия се проявява като отклонение в хромозомите, прекъсване на последователността на ДНК, нарушаване узряването на лимфоцитите, деленето на клетките.

Локализация

Начална локализация е по-различно направления: в органите на храносмилателната система, на лицевите кости, млечни жлези и други. При възникване тя причинява деформация на костите, особено това се отразява на костите на черепа.

Най-често това заболяване се среща в страните от третия свят, като Саудитска Арабия, Нова Гвинея, Южна Африка. В Русия тя се среща изключително рядко.

Най-често лимфом Беркитта се среща в страните от третия свят

Класификация форми на патология

Има три форми на лимфом Беркитта.

Эндемическая форма

Среща се предимно при възрастни и деца над 2 години. В по-ранна възраст тя се наблюдава изключително рядко. Най-големият връх се пада на 7 години, след 15 години рискове са намалени. При това най-вероятно заразяване при мъжки пол, отколкото при женската.

Най-ясен признак на заболяването е наличието на туморните образувания на челюстта. Тя може да бъде един или няколко. Наличието на този признак зависи от възрастта. Също така се определя от връзката между него и прорезыванием зъби и състав на клетките на челюстта.

Прочети още  Крупноклеточная лимфом: етиология, симптоматика, терапия

При тази патология най-често заразява внутрибрюшные лимфните възли, достатъчно често – забрюшинные лимфни възли.

Спорадическая форма

Споратическая форма на болестта е най-разпространена и се среща навсякъде. На нея се пада около 1% от всички заразени лимфомой Беркитта. При този връх на заболеваемостта се намира на възрастовата група от 11 години. Също така се среща често при мъже на 30 години. Само 20% от случаите при пациенти намират клетки, вируса на Епщайн-Barra. При 30% от началото на заболяването се отбелязва при ХИВ-инфицировании.

Локализация най-често се намира в органите на храносмилателната система, а също може да се срещне в пикочно-половата система и млечните жлези.

Иммунодефицитная форма

Засяга пациенти със слаб имунитет. При това в повечето случаи при пациенти, като главната причина е разкрита СПИН – синдром на придобит имунодефицитен вирус.

Основна локализация на лезията се пада на обвивката на главния мозък.

Клинични прояви

В класическия си вид се първите симптоми на лимфом Беркитта – това е появата на възли около челюстта, които могат да варират в своя брой – от 1 до няколко. Домакините имат бърза тенденция за увеличаване, прерастват в следващите органи и кости на черепа, като по този начин им деформиране. Лимфом разрушава клетките на костите, нарушава работата на щитовидната жлеза, на слюнчените жлези, което води до загуба на зъбите, което е трудно дихателната и глотательную функции. Нататък тумор дава метастази по организма, засяга ЦНС, се превръща в основна причина за деформация на крайниците, постоянни фрактури, неврологични заболявания. Може би развитието на: параличей, парезов, нарушение на работата на органите на таза.

Може да се наблюдава кървене, передавливание венозных съдове тромбами, нарушение на дейността на пикочо-половата система. При поява на по-големи събирания в забрюшинном пространство се случва усложнение на функциите на гръбначния стълб, гръбначния мозък, развитие на парализа на долните крайници – параплегией. Постепенно метастази, се прехвърлят в по-далечни лимфни възли. При това не са засегнати лимфни възли глоточного пръстени и средостения.

Прочети още  Рак лимфни възли: характеристики, диагностика и лечение

В 2% от случаите записано левкемия, като първичен знак. Прогресиращо състояние причинява в повечето случаи лейкемические промени, това състояние се установяват в 30% от случаите.

Основните симптоми на откриване на заболяването са:

 • болки в корема;
 • повишена температура;
 • изтощение;
 • жълтеница;
 • разстройство на храносмилането и други диспепсические признаци;
 • чревна непроходимост.

Също така се появяват достатъчно бързо деформации на лицевите кости.

За поставяне на диагнозата лимфом Беркитта направи начална проверка на възли с пальпацией

Характеристики на развитие на лимфом Беркитта при деца

Лимфом Беркитта има първи прояви при децата на 2-3 години. Връх постига през 6-7 години. Проявите му са същите, както и при възрастен човек. Първите сигнали за появата на тази болест стават околочелюстные новообразувания, което допълнително учудва на щитовидната жлеза и слюнчените жлези.

Развитието на патология достатъчно бързо, участва костния скелет, деформиране. Поради передавливания влакна се появяват парализи, неврологични тесни точки, инконтиненция.

Засегнатата храносмилателната система също дава своя симптомите на това, показват в диспепсических разстройства, болки в корема и други симптоми.

Има случаи, когато за заболяване простря с сменяющимися периоди на ремисия и рецидиви. Но дори и в този случай е необходима навременна диагноза и адекватно лечение.

Гистологическое изследване на биологични материали.

Диагностика

На първо място за поставяне на диагнозата лимфом Беркитта правят първичен преглед с пальпацией. Също така се извършва проучване на жалби, представляват анамнеза.

След извършват биопсии, лимфната възел и гистологические изследвания отобранного материал.

Също така основните методи за диагностициране на лимфом Беркитта са:

 • анализ на кръвта на онкомаркеры, биохимията, антитела;
 • КАТ засегнатите райони;
 • УЛТРАЗВУК;
 • Ядрено-магнитен резонанс;
 • ДОМАШНИ любимци;
 • контрастная ангиография;
 • рентгенография на купчина клетки;
 • сцинтиграфия;
 • люмбальная набоде за проверка на показателя ликвор.

Контрастная ангиография – един от методите за диагностициране на лимфом

Начини за терапия

В момента са разработени редица методи за лечение на лимфом Беркитта.

Химиотерапия

Разработен курс полихимиотерапии – най-ефективен метод за лечение в началните етапи на заболяването.

Ако пациентът е дете, а след това химиотерапия провеждат кратки курсове, което намалява токсичните влиянието на лекарствата за състоянието на пациента. Дори при радикална премахването на основния тумор провеждане на лечение.

Прочети още  Рак лимфни възли в слабините: какви са симптомите при мъжете и жените?

За това се използва схемата CODOX-M/AX с помощта на лекарствата Метотрексат, Винкристин, Ифосамид, Доксорубицин, Цитарабин, Циклофосфан, Этопозид, Царколизинр. При първия етап тумори на такова лечение показва над 90% ефикасност.

В допълнение към химиотерапията се прилагат противовъзпалителни и имунномодулиращи лекарства.

Хирургическа операция

Доста често се прилага хирургическа намеса, при лимфомах, разположени в перитонеума и забрюшинном пространство. Но той се разглежда само спомагателен метод. Той подобрява качеството на живот на пациента, но голямо влияние върху прогнозата не е.

Челюстта на тумора не работят, поради големия васкуляризации лимфом и възможности обилно кървене.

Трансплантация на костен мозък

Тя е по-голяма резултатност. Но също така се извършва в комбинация с химиотерапия, за да не е отхвърляне трансплантируемых тъкани. Пациентът се чувства подобряване на вече по-късно седмица след процедурата.

Трансплантация на костен мозък често дава положителен резултат

Народни методи

Освен традиционната медицина, представен на голям брой народни рецепти. Но те трябва да се използва с повишено внимание, след консултация с лекуващия лекар. В никакъв случай не се отказвайте от терапия, която се предписва от специалист. Народни методи могат да се използват само като допълнително лечение и по никакъв начин не е основното.

Често се използват такива рецепти от:

 • жълтурчета;
 • зелени орехови черупки;
 • бучиниш;
 • цветя картофи;
 • самакитка и др.

Прогноза

Прогноза при диагноза лимфом Беркитта зависи от различни фактори: стадий на заболяването, на първоначалното състояние на пациента, скорост на развитие и много други. В някои случаи са отбелязани дълги периоди на ремисия. Но в много случаи болестта се разпространява на метастази в организма, което предизвиква рецидив.

При изплащане на болестта в ранен стадий, лечението става по-лоялна и не е агресивна форма, води до по-бързо излекуване без възможни развитие. Но при по-късните етапи на болестта отива на клетките на костния мозък, нервните клетки, клетки на периферната кръв и в такъв случай прогнози доста разочароващи.

Често се среща смъртоносни резултата при края на предписания диагноза или погрешно лечение. Също е възможно при присъединяване на вторична инфекция на фона на ниска имунитет.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *