Левкемия кръв

Нормалното функциониране на кръвоносната система е в основата на пълноценната работа на всички органи на човека. От въздействието на различни патологични фактори възможно появата на заболявания, който се проявява в поражение на кръвните клетки. Един от най-разпространените онкологични заболявания е левкемия.

Какво е левкемия

Левкемия — злокачественное заболяване, които се проявяват в образуването на тумори кроветворной тъкан. Това заболяване е известно под имената: левкемия, рак на кръвта, левкемия. Злокачествените клетки се образуват от трансплантация на хемопоетични клетки на костния мозък. Начална огнището на заболяването се намира в костния мозък, който е отговорен за производството на кръвни клетки. Туморните клетки, които се образуват в костния мозък преминават в периферическую кръвта, което води до проява на болестта.

Класификация лейкозов:

 • хронични;
 • остри.

Тази класификация се основава не на дължина или внезапности прояви на болестта, както и на функциите на клетките, които са били подложени на злокачественному се израждат. В случай на прераждането незрели клетки (бластов), тогава болестта протича в остра форма. При промени зрели клетки на левкемия преминава в хронична форма.

Причини левкемия кръв

Лекарите смятат левкемия многофакториальным заболяване, тъй като има голям брой причини за развитие на левкемия.

Съществува класификация на причините на левкемия, която се състои от следните групи:

 1. Вирусна причина. Това заболяване може да бъде предизвикана от вирусно-инфекциозни фактори. Има вируси, които въздействат на организма на човека по такъв начин, че нормални клетки се превръщат в ракови.
 2. Наследствени фактори. Известни са случаи на предаване на левкемия по наследство. Според резултатите от изследвания е установено, че ако поне един от родителите страда от левкемия, това заболяване е задължително да бъде предадена наследствено чрез неговите потомци. При наличието на 1 или двамата родители хромозомни дефекти (синдром на Търнър, синдром на Даун и т.н.), тогава е голяма вероятността, че техните потомци ще се разболеят левкемия. Има случаи, когато това заболяване се формира в резултат на наличието на дефекти на имунната система.
 3. Появата на левкемия могат да допринесат за химически и лейкозогенные фактори. Левкемия може да бъде причинено от антибиотици пенициллиновых групи, цитостатиками, цефалоспоринами.
 4. Също така причина за левкемия е радиоактивно облъчване.

В случай на увеличаване на размера на лимфната възел до 2 см., незабавно трябва да се проведе изследване при лекар.

Признаци, симптоми и проявления:

 • уголемени лимфни възли, намиращи се под челюстта, в областта на шията, над ключицами, под мишниците и в слабините. Необичайно новообразование в лимфните възли има мека и еластична структура, предизвиква болезнена реакция.ВНИМАНИЕ! В случай на увеличаване на размера на лимфната възел до 2 см., незабавно трябва да се проведе изследване при лекар.
 • Изпотяване. Един от най-често в които се проявяват симптомите на това заболяване е необичайно проява на силно изпотяване, които не са получавали преди.
 • Остео-артритни болки. Тя не е основната проява на болестта, тъй като тя е основният симптом на различни заболявания.
 • Дългите настинки. В случай, когато настинки, заболявания на човека стават дълги и редовни това може да се обясни с факта, че иммунокомпетентные lactic губят своята възможност да функционира. Заради това тялото е трудно да се пребори с патогени на простуда и настинка придобива дълготраен характер.
 • Слабост, неразположение и загуба на апетит са едни от първите признаци на болестта. Това се дължи на факта, че на организма са необходими големи разходи на енергия за туморната трансформация на кръвни клетки.
 • Главоболието е следствие от поникването на анормални клетки в мозъка. Тяхната локализация причинява различни видове признаци: нарушение на речта, зрението, съзнанието, координацията на движенията.
 • Анемията също е признак на левкемия.

При провеждане на клиничните изследвания на кръвта видими промени, които са характерни за левкемия: експресна СОЭ, ниско съдържание на броя на тромбоцитите, еритроцитите, на хемоглобина.

Етап на левкемия

Има 4 основни етапа на левкемия. Фаза на заболяването, са определени въз основа на резултатите от диагностично изследване, се взема предвид следните фактори: наличието на метастази, на разпространението на рака, брой групи лимфни възли, които участват в болестния процес.

Прочети още  Миелобластный левкемия

Класификация стадии на левкемия:

 1. Първият етап — това е началния процес на образуването на анормални клетки. Болестта се развива от една мутировавшей клетки, което започва да расте бързо, а също така неконтролируемо да споделят. Този етап на болестта се характеризира с бавно развитие на патология. Откриване на левкемия в първия етап дава възможност за постигане на положителни резултати в терапията на това заболяване.
 2. Вторият етап. Развитието на патология се случва с по-бързи темпове, поради което се наблюдава струпване на туморната маса в кръвта. Основните проявления на този етап на болестта е влошаване на здраве, увеличаване на размера на черния дроб и далака, се образува обриви по кожата покровах.
 3. Третият етап се проявява в бързото нарастване на туморната маса. Бластные клетки се транспортират лимфа и кръв по тялото и образуват метастатические новообразувания в околните органи. Установено е, че оцеляването при откриване на патология в трета фаза е около 30%. Лечението обикновено включва използването на мощни химиотерапията лекарства.
 4. Четвъртият етап е необратим етап от развитието на болестта. Метастази засягат голям брой тъкани и органи. Заболяването прогресира, състоянието на пациента е негативна тенденция. Лечението е насочено към намаляване на прояви на симптоми.

Четвъртият етап на развитие на болестта се характеризира с невъзможността за пълно възстановяване.

Лечение на левкемия

Като правило, целта на лекарствено лечение се извършва въз основа на състоянието на болния и стадия на заболяването. Също така се взема предвид степента на агресивност бластных клетки и заболяването: хронично или остро. При остра форма на рак се лекува патология е почти невъзможно, смъртоносни резултата идва няколко месеца по-късно, в някои случаи — седмици, след откриването на болестта.

Прочети още  Хронична левкемия

Хронична форма на левкемия, се отличават с по-бавно развитие и по-малка степен на агресивност на анормални клетки, ето защо е сравнително по-лесно се поддава на лечение.

Основните методи на лечение на левкемия:

 • лъчева терапия (радиотерапия);
 • химиотерапия;
 • трансплантация на костен мозък;
 • извършване на трансплантация на стволови клетки.

Голям брой пациенти, при които левкемия, подложени на лечение по метода на химиотерапия. В този случай раковите клетки се унищожават мощни медикаментозными лекарства. Отрицателният ефект на този метод е, че препарати потискат също така и здравите клетки. Най-много са засегнати клетки, в които много бързо вървят процеси на разделяне: мазен, косата и ноктите.

Лъчева терапия (радиотерапия) – това е начин на лечение, при който патологични клетки, засегнати от излагане на силна радиация (рентгеновия или по друг начин). Понякога този метод се използва преди трансплантация на стволови клетки.

Един от най-новите методи за имунотерапия е трансплантация на костен мозък или стволови клетки. За пресаждане обикновено се използва костен мозък или стволови клетки близък роднина на болния, също донор може да бъде външен човек, но с високо ниво на съвместимост с пациента.

Профилактика на левкемия кръв

 1. Една от основните причини, които причиняват злокачествени заболявания, лекарите смятат, че влиянието на канцерогени в тялото на човека. Това се проявява в отрицателен ефект върху организма на вредни фактори экзогенной природа на произход, което може да доведе до появата на левкемия.
 2. Намаляване на случаите на излагане на радиация на тялото. Излъчване на облъчване може да доведе до развитието на левкемия. Според статистиката, около 4% от раковите заболявания се срещат по тази причина. Трябва да се намали престой под преки слънчеви лъчи, не посещават солариум, което ще сведе до минимум риска от развитие на заболяването.
 3. Отказ от тютюнопушенето. Установено е, че в състава на никотиновых изпарения открити повече от 30 на токсични отрови и примеси.
 4. Отказ от някои видове медикаментозных лекарства. В случай на нарушения в състава на кръвта, лекарите не съветват да се вземат лекарства от групата на цитостатиков (левомецитин; бутадион).
 5. Намаляване на въздействието на вирусен фактор. В развитието на левкемия инфекциозни агенти играят на една от най-важните роли. Изследването установи, че най-неблагоприятно влияние върху структурното съдържание на кръвни клетки: вирусите на хепатит В и С, човешки папиломен (всички форми); вируса на Т – клетъчна левкемия; патоген Емфизема Бара; ХИВ-инфекция на всеки етап от техните течения, а също и група патогенни микропаразитарных инфекциозни агенти.
 6. Настаняване в екологично благоприятна атмосфера.
 7. Липсата на физическа активност. Мускулното бездействие води до отслабване на тъканите, намалява концентрацията съединения на кислорода в кръвта на човека, причинявайки по този начин на различни заболявания, които могат впоследствие да доведе до форма на левкемия. Физическата активност предотвратява загустеванию кръвта, образуване на застой явления и нормализиране на процесите на храненето и кръвоснабдяването на тъканите.
 8. Правилното хранене е важен аспект предотвратяване на левкемия, тъй като е доказана връзката между храненето и риска от образуване на ракови заболявания.
Прочети още  Остра левкемия кръв: етап, видове, диагностика и терапия

Левкемия е много опасно заболяване, което при липса на лечение може да доведе до летален изход. Но при правилно лечение и навременна диагностика се поддава на лечение с пълен выздоровлением.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *