Лекува ли рак на кръвта при децата?

Детска левкемия, най-често се разболяват от момчетата на възраст от две до пет години. По същество това е злокачественный растежа на клетките на системата на кръвообразуване. Това заболяване се разпространява бързо в организма с кръв, увредени клетки попадат в костния мозък и заменят здрави. Въпреки това, рак на кръвта при деца – далеч не винаги е смъртоносна диагноза.

Причини за развитието на патология

Отделят няколко основни причини:

 • Въздействие на радиационно лъчение (директно на детето или на майката в периода на бременността);
 • Различни генетични нарушения (например, ако сред близки роднини на някой болен или болен от рак на кръвта, риска от заболявания на детето по-горе);
 • Продължителен прием на някои лекарства (поради това сериозно страда имунната система, и детето е по-силен риск от разболяване);
 • Неблагоприятната екологична обстановка (например, освобождаването на токсични химически с вещества от заводи или фабрики, в близост до жилища).

Болестта се развива поради мутации на клетки от кръвоносната система. Мутировавшие каси необичайно бързо растат и се размножават, с течение на времето заместващи здрави. При това е невъзможно да се разграничат от здравите.

Дори и един от тези фактори може да предизвика заболяване, а комбинация от тях, увеличава риска многократно. Въпреки това и липсата на всички посочени по-горе причини не гарантира, че детето никога няма да се сблъскват с рак на кръвта, затова е много важно да се проведе на всички необходими прегледи в срок, за да разкрие заболяването на по-ранен етап и да окаже необходимата помощ навреме.

Форми на рак на кръвта при деца

В крайна сметка, отделят две разновидности на рак в зависимост от структурата на засегнатите клетки – остра и хронична. По-нататък те се разделят на подвидове. За началото на заболяването е достатъчно мутация само една клетка. В кръвта има няколко формира елементи – lactic, тромбоцитите и червените кръвни клетки, всеки един от тях може да се прероди в злокачествени клетки и по този признак се отделят три форми на левкемия.

Лейкоцитная

В нормално състояние lactic предпазват организма от проникване на бактерии и вируси. Болестта се заражда от лимфоцити в костния мозък. Ако мутировала поне една клетка, а след това започва бесконтрольный растежа и размножаването на злокачествени тумори на белите кръвни клетки. Тази форма е остра и хронична, протича агресивно. Въпреки това прогнозите за излекуване достатъчно оптимистични.

Прочети още  Остра лимфоцитна левкемия

Тромбоциная

Тромбоцити обикновено поддържат целостта на внутренниъх тъкани, но техните клетки могат също да перерождаться в злокачествени, с всички произтичащи от това последици.

Эритроцитаная

Червените кръвни клетки се доставят кислород до клетките. Но и заради своите прераждания може да възникне рак на кръвта.

Понякога се отделят гематосоркомы. Те се получават от лимфната тъкан. Заболяването агресивно. На пациента се образуват група тумори, които са активно расте и се развива благодарение на всички три вида униформи елементи на кръвта.

Клинични етапи

Рак на кръвта класифицират по етапи, но всеки от тях също може да се счита и отделни нарушения.

На първия етап се наблюдава рязък спад на имунитета, а също мутират клетки на костния мозък.

На втория се образуват сами злокачествени заболявания.

На трети увредени клетки започват да се движат чрез кръвта и лимфата в организма.

На четвъртата – туморът прониква във вътрешните органи. Като правило, на този етап ще излекува болестта е вече невъзможно.

Прояви на симптомите на патологията

В болни деца се наблюдават следните явления:

 • Сънливост;
 • Слабост в мускулите;
 • Болка и рязко повишаване на чувствителността на ставите и костите;
 • Умора;
 • Увеличение на черния дроб и далака, а също така и лимфни възли;
 • Бледност;
 • Внезапно и произволникът повишаване на температурата;
 • Желтушность на кожата;
 • Виене на свят;
 • Апатия и повишена раздразнителност.
 • Рязко увеличаване на изпотяване;
 • Обриви пурпурен цвят;
 • Затруднено дишане.

Сънливост, бледост, болки в мускулите са симптомите на рака на кръвта при децата

Болен детето е бавен, отказва да играе, може да се откажат от хранене, бързо губят тегло.

Обикновено, когато заболяването се увеличават лимфните възли в слабините, на врата и подмишниците милион. При натискане на увеличените възли се появяват болезнените усещания.

Въпреки всичко това, в началния стадий на заболяването според наличните симптоми е трудно да се предположи тумор. Слабост и умора, лесно може да се дължи на негативното влияние на външни фактори. А ето и резултатите от анализите точно да знаете дали си струва да звъни. Именно затова е важно навреме да се проведат всички необходими изследвания.

Често рак на кръвта може да започва с болки в гърлото. Още към проявите включват: валежите на кожата, влошаване на съсирването на кръвта. Това е, ако детето се нараните, паднете, кръв ще се лее по-дълго, отколкото преди, а раната ще се излекува по-бавно.

Диагностика

Когато има подозрение за рак на кръвта, специалист на първо място е изпращането на тестове. Трябва да се отдава общ анализ на кръвта, а също и анализ на биохимията. Нивото на хемоглобина може лесно да се установи наличието на патология. Звъни се струва, ако го съдържа 20 – 60 грама на литър, това е почти два пъти по-ниски норми. Брой эритроцитом също става доста по-малко в норма и пада индикатор за скоростта им на уреждане (СОЭ). При този анализ по отношение на броя на лимфоцитите вече може да се правят изводи за етап и форма на патология.

Прочети още  Тестовете при рак на кръвта

Въпреки това анализ на кръвта все още не ви позволява да инсталирате абсолютно точна диагноза, така и за потвърждение на положителен илли негативен резултат се извършва още редица допълнителни изследвания:

 • Биопсия (оградата) на костната тъкан с помощта на игла от костите на гръдния кош или таза;
 • Рентген, ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ. С тяхна помощ може да се види, имаше ли вторични злокачествени новообразувания;
 • Аналогично може да се подходи на изследване. С негова помощ определят наличието на ракового антиген в кръвта. Ако антиген присъства, това говори за наличието на злокачествени новообразувания.

Компютърна ТОМОГРАФИЯ – метод за диагностика на рака на кръвта при децата

При откриване на рак на кръвта, на детето трябва спешно да кръвопреливане. Тъй като детски костния мозък по време на болестта губят способността самостоятелно да произвежда клетки, а в резултат на това дори и малко синини или лека вирусна инфекция може да доведе до трагични последици. Честотата на провеждане на тази процедура определя специалист (честота може да варира от един до седем пъти в седмицата). От кръвопреливане трябва, докато не се възстанови нормалната дейност на костния мозък.

Лечение на

Начини за лечение на детския рак на кръвта, като по същия начин, както и за възрастни. Първо се използва химиотерапия, а ако тя не дава ефект, след което го направи трансплантация на костен мозък. Най-често кръвния мозъка вземат от близки роднини – родители, роднини, сестри или братя. В следоперативния период, детето дълго време е в стерилни условия за реанимация.

Операция за трансплантация на костен мозък довльно сложна. Успехът му зависи от много фактори, като например наличието на идеално подходящ материал за тарнсплантации, квалификация на специалисти, грижа в до — и следоперативния период. Факт е, че при пресаждането донорского орган пациентът е почти напълно лишен от имунитет и затова за него всяко малко нещо, незабележима здрав човек, може да свърши много зле.

Химиотерапията е един от методите за лечение на рака на кръвта при децата

Прочети още  Остра левкемия кръв: етап, видове, диагностика и терапия

При химиотерапия на детето чрез капкомер се инжектира токсични химикали, чупене на раковите клетки. За съжаление същите тези вещества въздействат негативно и на здравите клетки, но детски тялото доста бързо се възстановява след такова въздействие. Химиотерапия позволяват да спаси повече от три четвърти от пациентите, което е много добър показател за раковите заболявания. Срокове за провеждане на подобна терапия са около половин година. На този етап бебето е много важна подкрепа и помощ от близките си. Тъй като, освен психологически стрес от подобна терапия има и чисто физически доста неприятни ефекти като косопад, постоянно чувство на гадене, а понякога дори и повръщане. След приключване на терапията на детето задължително се изисква кръвопреливане, за да се възстанови нейната униформа елементи в организма на пациента. След провеждане на данни, дейности заболяването обикновено преминава в етап на ремисия и спира да се притеснява. Но е важно да запомните, че шансът за рецидив остава висок. Затова понякога също прибягват до лъчетерапия, за да се предотврати връщането и разпространение на болестта.

Профилактика

Точните причини за появата на рак на кръвта все още не са изследвани. Ето защо, като профилактика, може да се препоръча само на стандартните мерки – извършване на дейности, насочени към поддържане на имунитета на детето. Защото статистиката показва, че най-често се разболяват именно децата са имунно-компрометирани. Избягват облъчване на бебето, а също така да се следи, така че той не е в контакт с токсични химически вещества. Много важно е също така да се следи, за да храната е подходяща и разнообразна. Ако е необходимо, след консултация със специалист дете на допълнително дават различни витамини и имуномодулатори.

Прогноза

Прогнозата за възстановяване при деца по-висока, отколкото при възрастните, тъй като техният организъм има по-добра регенерация, в резултат на по-бързо преодолява последиците от химиотерапия. Според статистиката при дадено заболяване оцелява 72% от децата, които по-късно живеят пълноценен живот на здрави хора. Този шанс е много по-висока, отколкото за възрастни и стари хора. Затова детски рак на кръвта не си струва да се тълкува като присъда за бебето, това може да се излекува, ако навреме да предостави на пациента необходимата помощ.

В никакъв случай сравнително точна прогноза може да се даде само от специалист, въз основа на вида и стадия на левкемия. При хронични форми на заболяването шансовете за възстановяване са по-високи, отколкото при остри.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *