Лечение на рак на шийката на матката 1 степен и прогнози

Сред жените рак на шийката на матката 1 етап се среща доста често. По-често може да бъде само на онкологични заболявания на млечните жлези, на стомашно-чревния тракт или кожата. Заболяването засяга представители на нежния пол на възраст от 40 до 50 години. Има и такива ситуации, когато ракът на шийката на матката засяга млади момичета или жени напредването на възрастта.

Методи на терапия

Операция при рак на матката

Благодарение на съвременната технология за лечение на рак на шийката на матката при жените на по-ранен етап се извършва много по-ефективно. Заедно с традиционните методи на квалифицирани специалисти използват съвременни начини. Въпреки високите ставки за оцеляване, етап на рак на заболяването е от голямо значение, както и правилно подбрани тактика за борба.

Оперативната намеса

Първият етап от развитие на рак на шийката на матката се характеризира с това, че е злокачествен тумор се развива в рамките на органа. Не само това, патологични процеси, които не са придружени от метастазированием. Така че много квалифицирани лекари настояват да се прилагат радикално лечение, а именно хирургично отстраняване. Този метод не само е ефективен, той увеличава способността за оцеляване сред пациентите в ранните етапи на развитие на патология.

Медицина предвижда няколко варианта за бърза намеса:

  1. Лекарите прекарват радикална хистеректомия (экстрипацию). Процедурата предвижда премахване на матката и яйчниците се съхраняват заедно с фаллопиевыми тръби и маточната шийка.
  2. Извършва субтотальная хистеректомия. По време на извършване на манипулация на лекари премахне едно тяло, раната раковите клетки. Шийката на матката остава не тронутой.
Прочети още  Котвата миома на матката

Въпреки положителните резултати и ефективността на прилагане на изброените методи, има някои противопоказания, когато пациентите не се препоръчва операция. Става дума за такива заболявания като хипертонична криза, захарен диабет, атеросклероза. При наличието на един от тези заболявания жена подбират друго оптимално лечение при карциноме при жените 1 степен.

Криокоагуляция

По време на процедурата се замразяват засегнатите тъкани на тялото. За тази цел се използва течен азот. След пълно замръзване на лекарите премахване на злокачествени клетки на рак. Оптимален метод на лечение, ако на поражение на тъканите незначителни. Не само това, той е още и малотравматичный.

Лъчева терапия

Това е най-ефективният метод на лечение, който е на второ място след хирургическа намеса. По преценка На лекарите лъчева терапия може да се използва като самостоятелен метод на лечение или комплексно с други средства. Специалистът взема решение, въз основа на индивидуалните характеристики на пациента, протичането на заболяването и произтичащите от него патология.

Много жени лъчева терапия се предписва преди извършването на хирургическа интервенция, за да се намали обема на злокачествен образование. Също така лекарите предписват го на болни след операции, за да се предотврати повторно развитие на рецидив на РМЖ.

Лъчева терапия се провежда два метода. Външно облъчване се извършва амбулаторно. За провеждане на процедурата се използва специално съвременно оборудване. Вътрешен метод се прилага в стационарни условия. Лекарите извършват облъчване, с помощта на радиоактивни капсули, които се инжектират в матката. Понякога за лечение на карцином на специалистите се прилагат и двата метода едновременно.

Към днешна дата лъчева терапия представлява един от най-добрите начини за борба с раковите клетки в шийката на матката на 1 етап. Понякога някои причини или противопоказания не позволяват използването на други методи на лечение. Така че остава само на облъчване. Често се срещат пациенти с тежки заболявания, при които не може да извърши оперативна намеса.

Прочети още  Фиброма на матката

Хормонална терапия

Лечение е показано при пациенти с гормонозависимым проекта заболяване. Преди провеждане на терапия хормони лекарите предписват обстоен преглед, гистологические тестове, за да се определи структурата на злокачествен тумор.

Стандартна схема за лечение предвижда:

  1. Прием антиэстрогенов. Медицинските лекарства, които намаляват активността на женските полови хормони.
  2. Прилагането на гестагенов. Активни вещества, са антагонисти на естрогените, които са аналози на женските полови хормони.

Квалифицирани специалисти смятат, че именно хормоналната терапия е един от най-ефективни в ранните стадии на развитие на рака при жените. През последните години медицински изследвания показват, че хормонална дава високи резултати в борбата със злокачествени патологиями. Лекарства могат да се използват самостоятелно или допълнително с оперативната намеса.

Химиотерапия

В основата на този метод на лечение, се намират медицински препарати, предназначени за борба с раковите клетки. Те потискат не само за разпространение на патологични процеси, но и деление на тумора.

Основното предимство на химиотерапия в това, че лекарствата се приемат болни на всеки етап от развитие на рак на заболяването. Но има и отрицателен момент подобно лечение е нежелана реакция. Проблемът е в това, че химични препарати имат отрицателен ефект не само върху раковите клетки, но и здравите тъкани на организма. Под удар се озовава на цялостното здраве на човека. В повечето случаи химиотерапия се назначава на пациенти комплексно с други методи на лечение.

Прогнози при рак на шийката на матката 1 етап

Прогнози за лечение на рак на шийката на матката, на 1 етап

Само лекарите могат да кажат, колко живеят пациентите след лечение на злокачествени образования. Степен на преживяемост е достатъчно висок, както и на ефективността на терапията. Много от пациентите след лечение живеят поне 5 години нормален живот.

Прочети още  Рак на матката

Шансовете за положителен резултат зависи от навременното диагностициране на патологични процеси, правилното лечение и възрастта на пациентката. Лекарите отчитат множество фактори, преди да каже, колко са останали да живеят на една жена.

Пет годишната преживяемост се постига благодарение на факта, че много пациентка навреме се обърна за помощ към квалифицирани специалисти. Медицински данни сочат 86-98%.
Всяка жена трябва да помни, че ракът на шийката на матката за 1 етап се поддава на лечение. Освен това, при навременна терапия функция на женското тяло са записани. Да се предпазим от усложнения или последващи етапи могат да бъдат, важното е да не се забави дълго и мъчително пътуване към специалисти. Важно е лечението да започне възможно най-рано.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *