Лечение на рак на простатата

Простатната жлеза е вътрешен орган на половата система на мъжки организъм, който се намира в малкия таз у ректума. Основната му функция е изработване на семенната течност и участие в акта за еякулация. Ракът на простата е злокачествен тумор характер, който се развива от тъканта на жлези на простатата. В последните години тази патология все по-често се диагностицира при мъжете и може да завърши с фатален. Лечение на рак на простатата се извършва с оглед на етапа на рак на процеса, възраст мъжете и възможните усложнения.

Причини за възникване на заболяването

Рак на простатата — това е полиэтиологическая патология и причините за появата му все още до края не е била изяснена. Основният фактор, който допринася за появата на рак, се счита за мъжете възраст. Медицинската практика показва, че най-често злокачествени тумори на простатата се установяват при пациенти след 65 години. В същото време, това не изключва вероятността от развитие на рак на простатата в по-ранна възраст.

Не на последно място в развитието на това заболяване принадлежи към семейство анамнезу. В случай, че някой от членовете на семейството страда от такава болест, е няколко пъти повишава риска от развитие на патология. Съществува мнение, че опасността от рак на поражение на простатата се увеличава при мъжете при наличие в семейството на роднини, които са били диагностицирани с рак на гърдата.

Сред други възможни причини могат да се разграничат:

 • неправилно хранене, т.е. на консумацията на прекалено големи количества животински мазнини;
 • недостатъчен прием в организма на мъжете витамин D;
 • терапия с тестостерон;
 • настаняване в лоши условия на околната среда;
 • наличието на прогресиращо аденом на простатата;
 • работа с кадием.

Някои специалисти казват, че вероятността от развитие на рак на простатата се увеличава при тези мъже, които са подложени на процедурата на стерилизация.

Симптоматика на заболяването

Измамничеството такава патология се крие в това, че в продължение на дълго време могат да липсват характерните симптоми. В повечето случаи ярко изразени признаци започват да се появяват тогава, когато туморът започва да расте и достига внушителни размери.

Прочети още  Лечение на аденом на простатата

Ракът на простатата може да доведе до появата на следните симптоми:

 • нарушение на уриниране;
 • болковият синдром и парене при акта на уриниране;
 • чести позиви в тоалетната, и особено през нощта;
 • проблеми с ерекцията;
 • капка кръв в спермата или урината;
 • слаб поток на урины;
 • чести болка в дъното на гърба, в областта на бедрата и таза;
 • трудности при уриниране.

Появата на постоянни тъпи болки в ребрата и гръбначния стълб най-често показва, че се е случило метастази на рак на простатата в костите. При преминаване на патология в отворения етап са възможни силни отоци на долните крайници, поради лимфостаза, както и бързото намаляване на телесното тегло, анемия и кахексия.

Стадия на заболяването

В своето развитие на рак на простатната жлеза може да се проведе на няколко етапа:

 1. На 1 етап при мъжете диагноза тумор на малкия размер, който локализуется в по-дебел простатата. Клетките на този злокачествени новообразувания се различават ниска степен на агресивност.
 2. На 2 етап на тумора и не излиза извън простатната жлеза, но размерите му значително повече. Освен това, новообразование се държи по-агресивно в сравнение с първата стъпка.
 3. В етап 3 на рак на простатата се случва разпространението на тумори в съседство разположени структура.
 4. На 4 етапа новообразование покълва в пикочния мехур и се разпространява в лимфостазы. Освен това, се появяват метастази в костите, белите дробове и други органи.

Най-трудно се поддава на лечение именно рак на простатата 4 етап и прогнозата за него в повечето случаи неблагоприятно.

Диагностика на заболяването

За потвърждение на рак на простатата могат да се прилагат следните методи за диагностика:

 • пальцевое проучване на гърдата;
 • УЛТРАЗВУК и УЗДГ на простатата;
 • биопсията на простатната жлеза;
 • идентифициране на PSA в кръвта.

С помощта на пальцевого изследвания през стената на ректума може да се определи размери на органа и неговата плътност. Освен това, пациентът се диагностицира присъствие пальпируемых възли и локализация промени.

При подозрения за рак обикновено се назначава извършването на този скринингового тесто, като определяне на нивото на PSA в кръвта. ЕХОГРАФИЯ на простатната жлеза може да се извършва трансабдоминальным и трансректальным начин и позволява да се определи дори опухолевидные възли на малкия размер. По време на биопсия се провежда ограда на материала, за морфологичен изследвания, и се извършва гистологическое типирование рак на простатата.

Прочети още  Диета при дпх простатата

Допълнително при сити онкологичен поражение на простатата може да се определя от нивата на тестостерон, а също така се провежда радиография на белите дробове и сцинтиграфия на скелета. Освен това, вашият лекар може да назначи ЯМР на простатата и УЗИ на коремна кухина.

Лечение на патология

Изборът на един или друг метод на лечение се определя от стъпка cancer процес, възрастта на мъжете и наличието на съпътстващи заболявания. Освен това, задължително се отчитат резултатите от проведени анализи, възможните усложнения и желанията на самия пациент.

Борба с рака на простатната жлеза се извършва чрез оперативен, медицински и подобна обработка радиация за лечение. Хирургически метод включва премахване на орган и обикновено до нея прибягват дори и тогава, когато новообразование не е дал метастази. Успешното провеждане на операцията, високи шансове за пълно излекуване от рак, без никакви последици за здравето на мъжете.

Лекарствена терапия включва прием на хормонални лекарства, които понижават или са заключващо действие на тестостерона. Такава хормонална терапия помага за намаляване скоростта на растежа на злокачествени новообразувания на пациента и да се предотврати неговото метастазирования. Прием на хормони не дава пълно излекуване, но помага за дълго време, за да се подобри състоянието на пациента и намаляване на тежестта на симптоматиката.

Лучевое лечение — това е радиоактивно облъчване на тумори на простатата, благодарение на който успява да забави темповете на растеж на новообразувания и да намали риска от появата на метастази. В същото време лъчева терапия не дава пълна гаранция, че пациентът се възстанови напълно. За повишаване на ефективността на провежданата лечение често се съчетават лъчетерапия и медикаментозную терапия.

Перспективата за оцеляване и при такава патология зависи от стадия на ракового процес и диференциация на тумора. При диагностициране на рак на простатата в ранен стадий шансовете за излекуване са значително по-високи, отколкото при образуването на метастази. За съжаление, не е възможно изцяло да се изключи появата на такова заболяване при мъжете през целия си живот. Пациенти след 45 години, се препоръчва всяка година да се проведе преглед от уролог, което увеличава шансовете за откриване на рака в началото на неговото развитие.

Прочети още  Рак на простатата 2 степен – се поддава ли лечение?

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *