Лечение на рак на гърдата

Рак на млечната жлеза, за съжаление, явление нередкое в съвременния свят. На 100 души жени на възраст от 12 години патология, определен в 8-10% от случаите, при мъжете този процент достига цифри 1. Болестта е много тежка, често завършва със смърт на пациентката. Така че въпросът лечение на рака на млечната жлеза, заема важно място в областта на медицината.

Какви са причините

Раков тумор на млечните жлези може да се развие под влияние на следните неблагоприятни фактори:

 1. При наследствено предразположение.
 2. В началото на физиологичен развитието на момичета тийнейджър, началото на менструалния цикъл на възраст до 12 години.
 3. Обидни късно климакса при жените на възраст над 55 години.
 4. Тези излишни килограми, които водят до затлъстяване.
 5. Влияние на радиацията.
 6. Вредни навици, лудост алкохола и тютюнопушенето.

Симптоми и признаци

Опасността на това заболяване се крие в невъзможността да се разкрие в ранните етапи. Признаци могат да бъдат сходни с други заболявания. Освен това те не се проявяват в началото на заболяването. Ако при някои жени симптомите може да се постави на мисълта за рак. Т.е. появяват се уплътнения в гърдите, на зърната, често се отделя кръв течност, се наблюдава зачервяване и деформация на млечните жлези. След това имате други симптоми на заболяването са напълно сходни с онкологией на проявление, а именно:

 1. Стягивание или уплътнение на кожата покрива.
 2. Эрозивные образование около зърното.
 3. Увеличаване на венозна мрежа.
 4. Ассиметрия на гърдите при външна проверка.

При откриване на поне един от признаците, лекарите съветват да се обърнат към маммологу.

Диагностични дейности

Диагностични мерки предполагат следното:

 1. Първо лекарят проверява и ощупывает гърдите на предмета на затвердений.
 2. След това на пациента се изпращат на рентгенографию или мамография.
 3. От голямо значение е и ЕХОГРАФИЯ на органи.
 4. И накрая, за да се уверите в природата появата на симптом, се провежда биопсия. Т.е. под микроскоп се изучава тъкан, взета от болестно орган.
Прочети още  Рак на гърдата 2 степен

Принципи на терапия

Целия лечебен процес ще се основава на това, при какъв стадий на рак е установена патология.
При първи стадий туморът достигне само 2 см в диаметър, липсва проникване патология в съседните тъкани и лимфни възли, метастаза не. В този случай карцинома на млечната жлеза може да бъде напълно лечим.

Терапията се извършва в следната последователност:

 1. Операция за премахване на тумор, при това иссекается малко количество съседните тъкани. В зависимост от показания могат да се извършват следните видове намеса: лампэктопия, секторальная резекция или радикална mastectomy.
 2. Лъчева терапия.
 3. Химиотерапия.
 4. Понякога са написани гормоналдьные лекарства.

През втория стадий На рак на тумора може да се увеличи до 5 см, но метастази все още липсват, при това евентуално разпространение е процес в съседните лимфни възли. Понякога се наблюдават единични метастази в съседните тъкани. Прогноза за излекуване все още щастлив.

Лечението се основава на такива действия:

 1. Лампэктомия – оперативно отстраняване на тумора с опазването на млечната жлеза.
 2. На Химио и лъчева терапия.

В третия стадий туморът расте и достига повече от 5 см в диаметър, покълва в съседните тъкани, външно това се проявява стягиванием на кожата в областта на зърното. Метастази проникват в лимфни възли.

Рак на този етап от очаговой болестта преминава в редиците на системни заболявания. Тъй като е възможно проникване на метастази в съседни органи. Лечението по това време е сложно, но все пак все още може да се надява на благоприятен изход.

Терапия:

 1. Химиотерапията с помощта на цитостатиков.
 2. Туморът се отстранява пи помощта на радикална лампэктомии. Изваждането е изложен на голяма част от гръдната жлеза или тя цялата, заедно с подути лимфоузлами.
 3. Облъчване с цел спиране на разпространението на метастази.
 4. Прилагането на химически препарати.
 5. Таргентное лечение с препарати, които премахват самия процес на образуване на тумора.
 6. Терапия с хормони.
Прочети още  Рак на гърдата, на 3 степен

В четвъртия стадий на заболяването е необратим. Туморът излиза извън границите на млечната жлеза. Освен метастази в лимфните възли, те достигат до много вътрешни органи – черен дроб. Бъбреците, белите дробове и т.н.
Лечението включва удължаване или подобряване на качеството на живот на болния човек:

 1. По-голяма доза химиотерапия.
 2. Палиативни операцията е насочена не към премахване на всички тумори (това е вече невъзможно да се направи), а само на тези парцели, които са заплаха за живота.
 3. Таргетная терапия.
 4. Хормонална.
 5. Паллеативгная терапия, насочена към облекчаване на състоянието на болния.
 6. Психологическа помощ.

В тази фаза На рак, лечението е трудно и понякога не дава положителни резултати.

Какви са прогнозите

На първия стадий на болестта на 10-годишната преживяемост е 97%. На втори етап На рак на гърдата този процент намалява до 65-85 %.

Третият етап протича в различни форми. От това зависи и прогнозата за възстановяване е средно 10-годишната преживяемост ще варират от 10 до 70%. На четвъртия етап на този показател достига само 5%.

Превантивни дейности

Профилактика на болестта трябва да се отдаде като здрави жени, така и за тези, които имат поставена диагноза едностранно подуване, че ракът не се премести към втората гърдите.

Ако има предразположеност към рак. Лекарите препоръчват прави мастектомия с последваща протезированием на гърдите. Така рискът от появата на злокачествен тумор на млечните жлези се свежда до нула. Но за този метод, е необходимо сключване генетика.

Начална профилактика се състои в пропаганда на населението в част от изследването на млечните жлези, редовно посещение на лекари от всички категории, включително и маммолога, водене на здравословен начин на живот, отказ от вредни навици и т.н.

Прочети още  Гормонозависимый рак на гърдата: стадий, лечението и прогнози

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *