Лечение на лимфаденит

Лимфаденитом нарича възпалителен процес в лимфните възли, който се проявява поради попадане в тях на различни микроорганизми и техните токсини. Обикновено това заболяване не е самостоятелен, а е показателно за наличието на патология в даден участък на тялото.

Стартирани етап лимфаденит прелее в сериозна самостоятелна патология и водят до редица сериозни усложнения, понякога оспасных за живот.

Причина за образование лимфаденит

При възрастни хора заболяването се появява най-често по време на намирането на дълго време в опасни условия на труд. Още една често срещана причина е не навреме вылеченное заболяване и го стартира етап. Първично септическое възпаление на несвоевременном го изплащане прераства в хронична форма.

Най-честите причини за лимфаденит може да се нарече следните инфекциозни и неинфекционные фактори. Към инфекциозни са стафилокок, стрептокок, чревната пръчка, пневмококк, синегнойную пръчка, човешкия имунодефицитен вирус, туберкулезные mycobacterium, мононуклеоза е вирусна характер, гъбични и паразитни инфекции.

Понякога патология възниква на фона на болки в гърлото, аденоиди, скарлатины или грип. При децата болестта може да се прояви при краснухе, паротит и дифтерия.

Все още има редица причини, които водят до тежка патология:

 • При рака на лимфните възли или лимфоме.
 • При вторичния рак, появившимся от други засегнати области.
 • Възпалителни реакции на организма, в който проникло чуждо тяло.

Симптоми, признаци и прояви на

В зависимост от вида, етап и степен на небрежност на заболяването зависи острота на проявление на симптоматиката. Като правило, симптомите и признаците лимфаденит се свеждат до следващия списък:

 • Гиперемия и отечные явление. Тези явления носят местен характер. Те свидетелстват за ясно противоспалительной дейността на организма. При отоци се води активна борба лимфоцити с вируси и патогенни бактерии.
 • Намален апетит, слабост, апатичное състояние. Всички тези симптоми показват на тежко отравяне на организма от токсични вещества, выделяемыми агенти на болестта.
 • Гнойный процес в областта на лимфоузла. Това явление говори за развитие на абсцес.
 • Тахикардия. Сърдечен мускул, не може да се справи с възложената на него много се дължи на повишаването на налягането на процеса на сърдечно – съдовата система.
 • Газова крепитация. При провеждането на палпация в областта на локализация могат да опитат типични похрустывание.
 • Нарушение на двигателната активност. Поради изразена болка регионална синдром на болния става невъзможно въртейки ръце и крака, а също и за шията, ако патология е заловен шейную област.
Прочети още  Рак на очите

Симптоматика при лимфаденит може да се прояви в следното:

 • В зоната на регионарных възли се усещат болка.
 • Лимфни възли значително се увеличава по размер и ясно може да се определи при палпация.
 • Възли новообразувания с всеки изминал ден стават по-малко подвижни и придобиват по-светъл цвят на кожата.

Хроничен лимфаденит, причинена от разделя на първоначално е възникнал като резултат от проникване в тялото слабозаразной микрофлора и остър, който взе продължителна форма. При палпация възли безболезнен, но много по-плътни и еластични. При сраствания на тялото липсват.

Уголемени размери могат да стоят дълго време, но след това домакините се намалява поради разрастването на съединителната тъкан. Общото състояние на човека при хроничен лимфаденит не е нарушено, температурата на тялото нормално.

Лечение на лимфаденит

За провеждане на качествено лечение трябва да се подложи на комплексно диагностично изследване. За това пациентът трябва да се подложи на клиничен анализ на кръвта и анализ на ХИВ – инфекция. Също така задължителна процедура е УЛТРАЗВУК и тестване за алергични кожни заболявания. Освен това, компютърна томография и визуален контрол проучване ще кажете за картина на заболяването в по-подробна версия.

В началните стадии на заболяването са достатъчни за извършване на комплексно консервативно лечение. Първо трябва да се осигури на раната място пълно състояние на покой. В това състояние може да се извършва физиологично лечение според вида на електрофореза и ултразвукова терапия. При този противовъзпалителни мехлеми и лекарства, които намаляват отоци, трябва да се прилага редовно.

Гиперпластический и катарална делене лимфаденит, причинена изисква по-радикални мерки. Но понякога може да се прилага и консервативните начини:

 • Приемането на нестероидни противовъзпалителни средства, като Кеторолак, Нимесулид.
 • Лекарства антигистаминного характер, например Цетиризин.
 • Антибиотици с широк спектър на въздействие: Амоксиклав, Ceftriaxone, Клиндамицин, Бензилленициллин.
 • Антивирусните медикаменти, като например Римантадин, Ацикловир.
 • Противотуберкулезные средства, от които най-ефективна са Этамбутол, Рифампин, Капреомицин.
 • Противогъбични: Флуконазол, Амфотерицин В.
Прочети още  Периферический рак на белия дроб

В случай гнойного усложнения лимфаденит прибягват до операция намеса. Етапи на намеса, както следва:

 • Аутопсия на гнойника под местна или обща анестезия.
 • Изтриване само на гной от епицентъра и от местата на проникване в далечни тъкани.
 • Промивка на рани антисептичен разтвор.
 • Зашивание и дренаж с въвеждането на антисептични препарати в раната.

Профилактика лимфаденит

Профилактика лимфаденит трябва да включва следното:

 • необходимо е да се следи за това, че на кожата не е имало наранявания, а при най-малкото разфасовки и синини трябва спешно да се лекува;
 • предотвратяване на инфекции получени ожулвания, рани и други наранявания на епидермиса за сметка на обработка на подходящи средства (добро и ефективно по този начин може да се нарече Мирамистин);
 • навременното премахването на огнища на инфекция (например, лечение на кариес на зъбите, болки в гърлото), така че при такива сериозни инфекции е необходимо не да се отдадете на самолечение, а да се потърси помощта на специалист;
 • навременното лечение на гнойни патологични образувания (циреи и панарициев) чрез закупуване на скъпи мазила за повишаване на положителния ефект;
 • навременна, точна диагностика и адекватно лечение на заболявания, които причиняват характерни признаци;
 • пролечивание тежки форми лимфаденит (гонорея, туберкулоза, сифилис, актиномикоза и други).

При евентуални наследствени заболявания трябва с особено внимание се отнасяме към тялото си. Не трябва да се допуска протичащи заболявания, най-добре да ги пролечивать в съответното клинично заведение. Хората, които са изложени на риск, трябва да се грижи за своето хранене и за състоянието на физическата форма. Посещение на лекар, трябва да се проведе, без да се провалят поне веднъж годишно.

Лимфаденит, причинена като заболяване на имунната система сигнализира за наличието на инфлуенца флора в организма. Лечение е необходимо, не само от самия възпаление на лимфоузел, но на първо място заболяване, което поспособствовал лимфадениту. Навреме пролеченное основното заболяване не ще се развие патогенным на микроорганизми в тялото ви и ще помогне да се избегне заразяване лимфаденитом.

Прочети още  Тератома

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *