Лечение на ендометриоза

Ендометриоза и хиперплазия на ендометриума – това са две заболявания, които са много подобни един на друг. Някои хора дори смятат, че това е едно и също. Но това не е така. Това са две различни заболявания, въпреки че те са подобни. Помислете, какво е ендометриоза.

Какво е ендометриоза

Ендометриозата е доста разпространен сред жените в детеродна възраст, заболяването се проявява в разрастании на ендометриума извън границите на обичайното му положение.

На ендометриума – това са клетки, които линия на шийката на матката. Размерите му варират, в зависимост от цикличността на менструални дни. В началото на цикъла той е с малки размери, но вече по-близо до началото на менструацията приема сгъстено размери. Ако оплождането на яйцеклетка не идва, той кора се разкъсва и така се случва менструация.

Най-често болестта засяга жените на възраст 40 – 45 години. Но може да се срещне и при жени, юноши, в момента на тяхното хормоналния скок.

Причини за ендометриоза

Лекари на света до сега точно не може да причини това заболяване. Нарича се няколко теории, но нито една от тях, докато окончателно не е кръстен, тъй като официалната причина за ендометриоза. Може само докато се разчита на подадени гинекологами теория:

 1. На Теория е получила името ретроградна менструация. Тя е построена на предположението, че менструална кръв и остатъци от яйцеклетката не всички излизат от женското тяло, а попадат в маточните тръби и коремната кухина. Точно това е и името на ретроградна менструация. Но по-късно се оказа, че почти всяка жена се случва непълно освобождаване по време на менструация от кръв, а част от нея с изтичане попада в маточната тръба. Така че теорията на ретроградна менструация не може да бъде определен като причина за ендометриоза.
 2. Имунна теория. Тя се основава на факта, че в определен момент е нарушен текстилен имунитета, което допринася за разрастването на тъканите на ендометриума.
 3. Следващата теория се основава на метапластических процеси в тъканите на матката. Метаплазией наричат замяна на един вид тъкан от друга. Коремната тъкан и ендометриума са едни и същи зачаточный клетки. Още в внутриутромном състояние може да възникне метаплазия на тези тъкани, а по-късно, за налагане на ретроградна менструация на метаплазию дава ендометриоза.
 4. И, разбира се, е наследствен фактор. Предразположение на много заболявания, по родова линия се наблюдава не само в този случай. Голяма роля в създаването на едни или други болести играе генетично предразположение. Така че, според статистиката, ако мама и баба са страдали ендометриоза, тогава шансовете са, че това заболяване ще бъде и дъщеря, е около 70 процента.
Прочети още  Бременност и аденомиоз

Признаци и симптоми

Симптомите за това, което се наблюдава при жени, болни от ендометриоза:

 • Болка по време на менструация и преди неговото начало.
 • Продължителността на менструалния дни се увеличава.
 • По време на кърмене менструалния цикъл се нормализира, а след това отново се появяват същите симптоми.
 • Може да се образува эндометриозные кисти на яйчниците. Те са болезнени и изискват хирургично отстраняване.
 • Изобилие кръвни секрет по време на менструация.
 • Невъзможността да живеят пълноценен полов живот, поради болки и дискомфорт, причинени от болестта.
 • Могат да празнува болка по време на дефекация и уриниране.
 • Понякога се празнува на гадене и повръщане.

Лечение на ендометриоза

Медикаментозно лечение е насочено към регуляцию хормоналния фон, помага за облекчаване на болки и възпаления. Така, един лекар може да назначи курс на орални контрацептиви с цел спиране на промени, възникнали в эндометрии. Данни лекарства има право да се препоръча само лекуващият лекар, според анамнезу болен.

Хормонални лекарства потискат растежа на ендометриума. Да ги вземе, трябва стриктно съответствие с инструкциите и рецептата на лекаря, в противен случай могат да се развият нежелани реакции.

Болезнените усещания, които има при пациенток, купируются с помощта на анестезирующих и спазмолитических лекарства. Така, един от добрите лекарства новатори, които правят болковият синдром, е нимесулид и препарати на тази редица. Също така болки облекчава акупунктура и физиотерапия.

В случаите, когато медикаментозно лечение не е дало желания резултат, пациентите с ендометриоза може да предложи хирургично лечение. Степента на намеса в този случай ще зависи от много фактори: тежестта на заболяването, възрастта на пациента, желание да роди в бъдеще.

Прочети още  Форми на плоскоклетъчен рак на шийката на матката и на перспективите за неговото лечение

Профилактика на заболявания

Какво трябва да направя, за да се избегне диагноза «ендометриоза»?

 1. Най-важното, което трябва да разбере една жена, това трябва така да се подхожда към въпроса за контрацепция, а след това не трябваше да отида за аборт. В края на краищата това е една много голяма травма за женското тяло.
 2. Внимателно да се отнасяме към всички възпалителни заболявания в малкия тазе и при необходимост да се проведе пълен лечебен курс. Не долеченные и не пролеченные заболявания винаги ще се усеща малко по-късно, но вече по-опасни заболявания.
 3. Да се държи под контрол нивото на хормоните. При необходимост се проведе курсове гормонотерапии.
 4. Ако лекарят препоръчва приема на орални контрацептиви, не си струва да се откажат от тях. Тези лекарства също противозачаточного действия, има още един много добър лечебно-профилактичен ефект – те поддържат в норма здравето на жените.

Ендометриоза особено е опасно за жените, които планират раждането на дете, тъй като последица от него често става безплодие. Жена идва на този свят с най-основна цел – да продължи човешкия род. Така че, трябва да с млади години да се грижиш и да се запази здравето не само за себе си, но и за бъдещото поколение.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *