Лечение на аденом на простатата, без операция

Аденом на простатата – това е благоприятен увеличение на простатната жлеза, което е свързано с хормонални промени, които настъпват в мъжкото тяло с напредване на възрастта. Всеки втори мъж след петдесет години поставят диагноза «аденом на простатата».

Причините за аденом на простатата

Простатата за мъжете означава много. Защо толкова много внимание, отделено на този орган. От рак на простатата зависи интимен живот и нормална мочеполовая функция.

Растеж и увеличение на простатата – нормален естествен процес, който се провежда в продължение на целия си живот. Така в дванадесет дете простата тежи един грам, момче на 12 години от нейното тегло вече е четири грама. При възрастни мъже на двадесет и пет години, простата тежи около двадесет грама. А един възрастен човек на седемдесет години, нормално е простатата, която тежи около шестдесет грама. Този ръст е свързан с хормоните на човека. Което е естествен процес, свързан с възрастови промени.

Макар аденом и заболяване, което провокира хормонални корекция в организма на мъжете, има редица фактори, които също влияят на простатата:

 • Чести хипотермия,
 • Пушене
 • Алкохол
 • Наднормено тегло,
 • Небалансирано хранене,
 • Заседнал начин на живот,
 • Наследственост,
 • Заболявания на пикочо-половата система.

Симптоми

Уголемена простата отменя пикочния канал, така че първото нещо, което трябва да бъдат предупредени – проблеми с уринирането. Не за пълно изпразване на пикочния мехур води до неговото възпаление и проблеми с бъбреците. Ето и редица симптоми, които трябва да накара един мъж да посетите лекар – уролог:

 • Невъзможност да задържите уриниране,
 • Чести позиви за изпразване на пикочния мехур,
 • Кичур на струята на урината,
 • При чести позывах, излиза малко количество урина,
 • Забавяне, преди започване на уриниране,
 • Усещане за парене по време на уриниране,
 • Наличието на кръв в урината,
 • Не за пълно изпразване на пикочния мехур, а след това урината сълзене,
 • Чести нощни позиви в тоалетната.
Прочети още  Лекарства и препарати за простатата

Лечение без операция

Схема на лечение за пациента определя от лекар – уролог. Има няколко метода за лечение на дпх, медицински, хирургично лечение и лазерно лечение.

Още преди няколко години и водещ метод на лечение се е смятало оперативно намеса. А днес лекарите все по-често прибягват към лечение на медикаменти и лазерно лечение.

Основен критерий за определяне на метод за лечение е и възрастта на пациента и големината на простатната жлеза. Хората над 70 години е за предпочитане да се лекуват от медикаменти. А за мъже-млади, най-добрият ефект ще инвазивное лечение.

При незначителни промени в простатната жлеза, лекарят най-вероятно ще предложи просто да се наблюдава. Посетете го на всеки шест месеца, и да се грижа за динамика на развитие на дпх. В такива случаи се препоръчва да бъде да се откажат от алкохола и тютюнопушенето, употребата на големи количества кафе, много се разхождат.

По време на настинки с повишено внимание се вземат лекарства, съдържащи деконгестанты.

Лекарствена терапия.

Лечение на аденом на простатата се извършва от два вида лекарства. Първият вид лекарства – алфа – блокери, които допринасят за релаксация на мускулите. И вторият тип лекарства – инхибитори на 5 – алфа – редуктаза. Те предотвратяват растежа на простатата и намаляват подуването.

Алфа – блокери имат бърз ефект и болният получава облекчение след няколко дни. Не си струва да се тревожи за незначителни странични действия (запушване на носа, леко виене на свят), те бързо ще се проведат след лечение.

Инхибитори на 5 – алфа – редуктаза възпрепятстват растежа на простатата чрез въздействието на активното вещество на хормон, наречен дихидротестостерон, който причинява растежа на този мъжки орган. Излекуване настъпва след два – три месеца. Сред страничните ефекти, пациентите отбелязват спад в либидото и малко количество сперма.

При напреднали форми на дпх, лекарят може да предпише комбинирано лечение на двата вида лекарства наведнъж.

Вторият метод на лечение – лазерна терапия, се извършва в медицински заведения. Болен, през уретрата, се прилага лазерна тръба и въздействат я на простатата. Лазер премахва новообразувания на простатата, и тя се връща до нормални размери. Процедурата се извършва под местна упойка. Възстановяване след нея минава бързо и почти безболезнено.

Прочети още  Лечение на рак на простатата народни средства за защита

Алтернативни форми на лечение

Медицина, нито на крачка не спира при намиране на алтернативни методи за лечение на дпх, за да се намали броя на операциите и тежък възстановителен период след тях. Така беше открита новата техника на лечение – водна индукция. Тази процедура се извършва под местна упойка. С помощта на топла вода и на бутилката с въздух е унищожаването на клетки разросшейся на простатната жлеза. В резултат на лечение започва да се усеща по-късно от три – четири месеца.

Още един алтернативен метод на лечение екстракт от цветен прашец плявата. Включени в състава бета – цитостерол влияе неблагоприятно върху разтегнат, клетките на простатата и потиска растежа им.

Лекарства за лечение на

При провеждането на медикаментозно лечение е добре са се доказали лекарства Омник, Дальфаз, Корнам, Сетегис, Кардура. Тези препарати се отнасят към първия тип лекарства – алфа – блокираторам.

Лекарства, свързани с ингибиторам 5 – алфа – редуктаза са доказали своята ефективност при дпх простатата и от тях се лекуват много пациенти. Най-търсени са Пикамилон и Финастерид.

Също така добре се доказват препарати на основа от растителен произход. Към тях се отнасят Пермиксон, Афала, Таденан.

За да се предотвратят проблеми с простатната жлеза, е необходимо от най-ранна възраст мислят за превенция на това заболяване. Много се движи, да водят активен начин на живот, правилно да се хранят добре, да не се опитват да переохлаждаться, яде по-малко пушено месо и остри подправки, да се откаже от пушенето и алкохола, избягвайте стреса и напрежението.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *