Лъчетерапия при рак на шийката на матката: може ли да се разчита на изцеление?

Лъчетерапия при рак на маточната шийка (РШМ) запазва водещата си позиция сред другите методи на лечение на тази патология. Въпреки, че тази терапия има редица противопоказания и странични явления, курс лъчетерапия при тази болест помага за преодоляване на злокачественный онкологичен процес с минимално увреждане на околните тъкани. Често лучевое облъчване при патология, ако не спасява, а след това значително удължава живота на жената, страдаща от края на етапа на болестта.

Какво е лъчевата терапия?

Лъчева или радиотерапия оказва ефект върху патологични материи чрез йонизираща радиация. Точно това блокира делене и разпространение на засегнати от рак клетки в тялото на жената. Лъч от елементарни частици се формира чрез медицински ускорители. В процеса на облъчване на засегнатите патология тъкан не се разгражда, обаче терапия видоизменяет тяхното ДНК, като по този начин притормаживая деление на злокачествени клетки.

В допълнение курс на лъчетерапия при рак на шийката на матката води до разрушаване на молекулярната връзки в патологични тъкани. Трансформация са изложени на чисто нетипични клетки, а здравите структури остават незатронутыми. Особеност на процедурата лъчетерапия при рак на шийката на матката – това е системен промяна на посоката на излъчване. Този подход позволява да се концентрира максимално облъчване в огнището патология.

Въпреки факта, че радиотерапию смятат самостоятелен метод за корекция на заболяването, но тя може да бъде допълнение към оперативното вмешателство. Освен това много важно място е отделено на лъчева терапия в борбата с метастази, а също и за облекчаване на болки при пациенток в терминални стадии на заболяванията.
Техники на операция

При такава патология специалистите могат да предписват:

 • гама-терапия;
 • рентгенотерапию.

Ако се разглежда положението на апарата по отношение на пациента, след това може да се използва:

 • контактен метод;
 • внутриполостное облъчване;
 • внутритканевая радиотерапия;
 • дистанционно действие на образование.

И радиотерапия може да бъде външна и вътрешна. Като правило, за да се бори с тумор използват веднага се два вида въздействие. Само в редки случаи е подходящо чисто външен или вътрешен метод на облъчване.

Прочети още  Може ли да стане причина за ерозия на ракови тумори?

Апарат за външно гама-облъчване

Външната форма на облъчване

Подобна форма на лъчева терапия е особено ефективна при лечение на терминалните стадии и значително помага за подобряване на състоянието на пациентката. Курс на външна лъчетерапия допринася за спиране на кръвоизливи и помага обезболить областта на таза. Външна радиотерапия обикновено продължава 5-6 седмици и се провежда в болница.

Преди процедурата пациентката се провежда мащабно изследване за точното идентифициране на локализация на образованието. След това, преди облъчване на кожата покровах жените прекарват маркировка – тя е нужна за по-точна посока на излъчване на уреда. При сесиите се провеждат 5 пъти седмично, а тяхната продължителност не повече от 2-3 минути.

Радиотерапия не предизвиква болка регионална синдром. И има само едно правило, което трябва стриктно се спазват – това е пълна обездвиженность тяло при процедурата. Ако поради някакви причини една жена е пропуснал един от сесии, това може да се прекарат две процедури на радиация в един ден, с интервал от 6-8 часа. Но само лекуващият лекар решава дали е приемливо.

Дистанционно лъчева терапия

Вътрешна форма на облъчване

Този вид терапия също извършва само в клиника. За да се постигне положителен ефект от лъчетерапия, в шийката или матката се въвеждат апликатори, чрез които се извършва облъчване. Въвеждане на тръба в матката, шийката на матката се извършва само след предварителна анестезия. Но и по-късно жена трябва да пият аналгетици.

Избягване на пристрастия тръба, във влагалището на болния се поставят още и тампон от марля. Преди началото на терапия лекарят назначава компютърна ТОМОГРАФИЯ, за оценка на правилността на поставянето на апликатора. Вътрешното облъчване може да провежда или с един дълъг курс или няколко непродолжительными. Продължителността на терапията се определя от лекар.

Обикновено вътрешната лъчева терапия се извършва с използване на ниски, високи или импулсни дози на облъчване. Но, като цяло, често се прилагат високи дози радиация. Процедурите се провеждат с интервал от 2-3 дни, а тяхната продължителност е не повече от 10 минути. В почивките между сесиите на телефона могат да се изтриват от устната или на маточната шийка.

Прочети още  Разпределение при рак на шийката на матката

Ефективност на лъчевата терапия

Естествено, радиотерапия не дава пълна гаранция за възстановяване след рак на шийката на матката, но ефективността на сеанса лъчетерапия е доста висока и показва положителни резултати. Процедурата помага да се намали рискът от появата на вторични огнища, а рискът от рецидив се появява само в рамките на 20 години след преминаването на лъчетерапия.

Лъчева терапия помага да се постигнат следните положителни ефекти:

 • намаляване на болезнени усещания;
 • премахване на остатъчни ракови структури;
 • свежда до минимум риска от метастази в околните тъкани;
 • дава възможност за пълно излекуване на рак се грижат патология на ранните етапи.

Тъй като ефективността на лъчетерапия при рак на шийката на матката е доста високо, след това я задържат доста важна роля в лечението на патология. Така, след оперативно отстраняване на образование в I стадий на заболяването радиотерапия се използва като добавка към операция. Към II-III етап лучевуя терапия – единствената възможна лечебна алтернатива. Що се отнася до терминал IV стадий на заболяването, след това в този случай процедурата е паллиативную фокус и предоставя само облекчение на състоянието на пациентката.

Силно гадене и диария – странични ефекти на лъчетерапията

Странични ефекти

Често радиотерапия при тумори на шийката на матката не е зле да се транспортира болни. Най-честото усложнение, което се появява след терапия, – това е вагинално кървене. Но, като цяло, това е проява на докучает дълго. Ако кървенето не спира по-дълго от две седмици, а след това на пациент, трябва да потърсят помощта на гинеколог. Въпреки това са възможни и други неприятни последствия след лъчетерапия при рак на шийката на матката.

 1. Диария. Проблеми със стол доста често срещан симптом след лъчетерапия. При възникване на такъв случай болните се съветват да се консумира повече вода, за да се избегне обезводняването на организма.
 2. Гадене. Тази основа е често благоприятства са загуба на апетит и повръщане. В особено тежки случаи пациенткам могат определяни на високо калорични коктейли, които трябва напълно да замести обичайното хранене.
 3. Ослабленность. Не по-честото последствие от лъчетерапия – повишена умора. Оптималния метод за премахване на този проблем – пълноценна почивка.
 4. Възпаление на кожата покровах. В места, подложени на изрязване, може да се появи обрив. Именно затова в восстановительном период, експертите не съветват жените да се прилагат козметични средства. Подбор уходовой козметика се извършва единствено от лекуващия лекар.
 5. Стесняване на влагалището. Подобен проблем възниква вследствие на поражението на клетките и значително усложнява като гинекологичен преглед, така и последващото въвеждане на апликатора за провеждане на по-нататъшни процедури облъчване. За да се запази познатия диаметър на влагалището гинеколози съветват жените да използвате дилататоры (тръба). При правия прилагането на риска от повреждане на лигавицата на влагалището, е почти минимален.
Прочети още  Ракът на шийката на матката

Освен изразените от усложнения, може да се отбелязва и други отрицателни прояви. Най-сериозни сред тях – ранно начало на менопаузата и развитието на лимфодемы при комбинираното прилагане на навременно лечение и лъчетерапия.

За съжаление, тези усложнения доста трудно се поддават на корекция.

Възстановителен период

Ключова роля в восстановительном период изпада хранене. При продължителна лъчетерапия на рака на маточната шийка, особено важно балансираност на менюто на жената. Тази добре подбрана диета ще помогне да се избегнат усложнения като гадене и диария.

Добре подбран хранителен режим ще ви помогне успешно да премине възстановителният период

Специалистите съветват да ядете малки порции, и да се даде предимство на разнообразни обогатено продукти. При тази жена по-добре да се изключат от менюто:

 • алкохол;
 • напитки;
 • подправки;
 • пушени храни, мазни ястия;
 • консервирани храни.

Също така д-р настояват за ограничаване на употребата на млечни продукти, поради лоша усвояемост на лактоза след облъчване. Успоредно с промяната в храненето на д-р съветват пациентка е достатъчно да се отпуснете и да се разхождат на открито, да се откаже от горещите вани и прилагането на строги мочалок, а също така, посочва необходимостта от ограниченото използване на козметични средства.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *