Лъчетерапия при рак на гърдата

Лъчева терапия след провеждане на операция за рак на гърдата е с висока ефективност по отношение на злокачествени клетки, които не можа да хирург. Доста често тази терапия се предписва веднага след операцията.

Показания и противопоказания

Рака може да се разпространи дълбоко в тъканите на организма. При провеждането на хирургическа намеса не винаги успява да извлече всички засегнати участъци на млечната жлеза. И ако остава, макар и малко на засегнатата на жлезистата тъкан, има риск от поява на рецидив. Така че почти всеки втори пациент жена, след операцията е препоръчително курс на лъчетерапия. Въпросът за назначаването му е решен в консилиуме лечебни лекари. Индикация за предназначението на лъчетерапия е:

 • Гистологическое изследване на тумори,
 • Големината на тумора (повече от 5 см),
 • Разпространението на раковите клетки в лимфните и кръвоносните канали,
 • По време на операцията не може да се премахне тумор с чисти ръбове.

Противопоказание за тази терапия може да се превърне в лошо здравословно състояние, недостатъчно количество време, което е минало след операцията, незаживший следоперативни шевове.

Лечение на

Лъчева терапия – мощен метод на лечение на болни от рак с помощта на излагане на радиация. Към днешна дата медицинска радиология е преместен далеч по-напред. Има няколко вида апарати, които да спасят живота на болните жени. Под въздействието на йонизираща радиация се променя структурата на злокачествените клетки, което води до сигурна смърт. При това здравите клетки не са засегнати. Преди началото на курса лъчева терапия лекар, обозначаващи точното място на въздействието на лъчите и се поставя върху кожата на жените специална марка, която се запазва за целия курс на лечение.

Лъчева терапия – един от най-добрите методи за лечение на рак, който се извършва в модерни онкоклиниках. Високите стойности на намаляване на честотата на рецидивите отдавна са доказали ефективността му по отношение на злокачествени клетки, които могат да останат след операцията.

Как протича процедурата

Съществуват два вида лечение ионизационными лъчи: външен и вътрешен.

Прочети още  Люминальный рак на млечната жлеза: особености, причини, симптоми и лечение

Открит метод е широко разпространен, го прекарват по-голям броя на жените, болни от рак на гърдата. Лекарят предписва от 30 до 40 сесии, които траят в продължение на 5 – 6 седмици. В продължение на една седмица пациентката минава 5 процедури, след двудневна почивка. Продължителността на процедурата се назначава лъчева терапевт, според показанията, поради което отне дадено лечение. Обикновено една сесия трае от 3 до 10 минути.

Вътрешен метод включва въвеждането на радиоактивните импланти. Се прави разрез на кожата и на този имплант, се инжектира върху мястото на локализация на образованието.

Хранене

Храненето на болни жени по време на преминаване на курса на лъчетерапия трябва да бъде богато на витамини. В достатъчни количества, е необходимо да има зеленчуци и плодове, за обновяване на клетките и поддържането на имунитета. Въглехидрати, мазнини и белтъчини трябва да присъстват в диетата на всеки човек, а за хора с увредено здраве те са особено необходими. Защото, за да се бори с болестта, са необходими сили, които човек получава с храната.

Странични явления

Често можете да чуете за страшна въздействието на радиацията върху човешкото тяло. Но в случай на курс на лечение на последиците от почти няма. В началния етап На болни понякога се отбелязват гадене. По-късно тези усещания преминават, но се появява чувство на бърза утомляемости, слабост. Това се дължи на факта, че под въздействието на този лечение се сменят клиничните показатели на кръвта ( пада количеството на хемоглобина, левкоцитите).

Към средата на курса може да срещнете дерматит на място излагане на светлина. Той се проявява като зачервяване, лющене, сърбеж. За това трябва да се справи с кожата детски крем.

Прочети още  Лечение на рак на гърдата на народни средства за защита

За предотвратяване на странични явления е необходимо да се спазват препоръките на лекаря:

 • облечен в дрехите на ч/б материали, които не се ползват дезодорантами, лосиони, парфюми;
 • по време на процедурата да не се носят бижута в шията;
 • всеки ден да се насладите на душ;
 • за да се обръсне не се препоръчва;
 • за да се избегне изгаряне, се ползват крем «Спасител» или «911».

Усложнения

Няколко месеца по-късно, след проведени сесии на лъчева терапия понякога се отбелязват:

 • Уплътняване на тъканите в мястото, където се проведе на въздействието на лъчи,
 • Намаляване на чувствителността на кожата,
 • Пигментация

Възстановителен период

След завършване на курса лъчева терапия много жени се чувстват слаби. За по-бързо възстановяване на сила, трябва да психологически правилно да се настроите за по-дълго и тежко лечение. Не се отказвай, да се разбере, че това е временно явление.

Храни се добре, много време да прекарват на чист въздух. Достатъчно количество часа се обърне сън, избягване на стреса и депресия.

Изследването след лъчетерапия

По-късно от три месеца след завършване на курса на лъчетерапия жена може да назначи ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ, за да се оцени ефективността на проведеното лечение. Първата година след като са претърпели операция проучване, което трябва да се проведе на всеки три месеца. По-нататък – за предпочитане е напълно обследоваться на всеки шест месеца. И само след изтичането на пет години е достатъчно годишния преминаване на ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ.

Лъчева терапия обикновено се извършва, след като е проведено хирургично отстраняване на млечната жлеза. Основната цел е да убие тези ракови клетки, които биха могли да не са отдалечени. По този начин предупреждението на рецидив. Така че, ако лекар – онколог препоръчва преминаване на курс на лъчетерапия, не си струва да се откажат от това. Терапия на радиация в 80% намалява риска от злокачествени клетки остават в организма.

Прочети още  Инвазивен рак на гърдата

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *