Лапароскопията миома на матката

Жените се сблъскват с болести на половата и репродуктивната система на няколко пъти по-често от мъжете. Особено широко са известни такива заболявания като ендометриоза, поликистоза, ерозия и миома. Съвременната медицина позволява да се извършва лечение с възможно поддържането на женските органи. Един от тези примери е лапароскопията миома на матката.

Видове операции за отстраняване на миома

Миома е благоприятен опухолевое образование, което се случва в различни слоеве на матката. В най-началните етапи на болестта е възможно класическото медикаментозно лечение с прилагане на хормонални лекарства. Но това е доста рядък случай и най-често катастрофи стават оперативно намеса за отстраняване на миома.

Хирургически начини за премахване на възли включват:

 • Лапаротомия. Представлява стандартна полостную операция. За получаване на искания достъп до матката разрез извършват в предната част на коремната стена. Въпреки, че този начин е най-травматичный за жени, се смята, че при дълбоко разположени на големи възли този метод е най-предпочитан. Негово предимство може да се нарече максимален контрол върху възможно процес кървене;
 • Лапароскопия. Дава възможност за изтриване на образование, без дисекции на коремната стена. Манипулация извършват эндоскопическим оборудване, с помощта на които се правят пробиви, диметром от 3 мм, и изображението се извежда на екрана. Възстановяването след такава операция се случва много по-бързо;
 • Хистероскопия. При този метод за премахване на възлите се използва ендоскопско оборудване, което се инжектира в цервикальный канал. Така че няма нужда да прави пробиви и разрези. Този вид хирургия е толкова атравматичный, че не се нуждае от намирането на пациента в болницата.

Избор в полза на един или друг метод на отстраняване на миома се извършва от лекуващия лекар на базата на няколко критерия. Към тях се отнасят броя и размера образувания, а също и тяхното място и локализация.
Освен това трябва да се има предвид характера на протичане на заболяването и особеностите на организма на пациентката.

Прочети още  Как да се отървем от папиллом

Показания за лапароскопия

Лапароскопията миома на матката големи размери, е напълно разрешено. Също така тя често се използва и при наличие на множествени тумори.

Показанията на този метод, могат да бъдат:

 • Наличието на подбрюшинных възли на матката;
 • Тумори, чийто диаметър надвишава 7 см;
 • Активен растеж образувания;
 • Потвърди диагноза безплодие поради наличието на миотматозных възли;
 • Болки в областта на таза, както и броя, разположени органи, причинени от наличието на новообразувания;
 • Вагинално кървене, благоприятства развитието на анемия.

Болки в областта на таза един от първите симптоми е наличието на новообразувания

Като цяло тези показания са общи за хирургично отстраняване на тумора. При наличие на не е да продължат да се придържат към забавяне на тактика или да продължи единствено медикаментозно лечение. Колкото по-бързо бъде извършена операция, толкова по-малък риск от развитието на възможни усложнения. Този метод ще позволи да не работи на заболяването и да се запази матката за по-нататъшно създаване на потомство.

Списък с противопоказания

Въпреки ниската травматичность процедура, тя все пак е оперативната намеса в организма на човека, а значи, има редица противопоказания. Към тях се отнасят:

 • Наличието на рак на шийката на матката;
 • Подозрение за злокачественный характер образувания;
 • Тежки форми на заболявания на вътрешните органи;
 • Протичането на инфекциозните болести, особено на намиращите се в остър стадий;
 • Захарен диабет;
 • Нарушение на процеса на съсирването на кръвта;
 • Крайната степен на затлъстяване.

Има моменти, когато операцията е показан още по време на света дете. В такъв случай е още едно противопоказание става късен срок на бременността.

Лапароскопията е противопоказан само на по-късен срок на бременността

Лапароскопията е по-предпочитаната процедура за пациента, но ако образованието са разположени така, че премахването им има риск да предизвика обилно кървене, то по-добре да спре избор на лапаротомии. Разрез на коремната кухина осигурява условия за по-добра видимост и оценка на ситуацията за лекар, което означава риск от увреждане на артериите е минимален.

Подготовка за лапароскопия

Извършване на лапароскопия миома на матката изисква предварително проучване на пациентката. По време На операцията тя трябва да бъде абсолютно здрава. Не се допуска наличието на вирусни, бактериални, инфекциозни заболявания, както и хронични диагнози и в момент на обостряне.

Прочети още  Полипоза (полип) на ендометриума

Стандартен списък на процедурите включва:

 • Цитологическое изследване на намазка от шийката на матката;
 • Тампон на флората;
 • УЗИ на органите на малкия таз;
 • Общ и биохимичен анализ на кръв и урина;
 • Коакулограмма и определяне на кръвна група;
 • Тестове за хепатит, ХИВ, сифилис;
 • Електрокардиограма. Задължително е показано на жените на възраст над 45 години.

Преди операцията хирургът изследва анамнеза на пациента, който може да говори за наличие на хронични заболявания и за наличните факти хирургичната намеса.

В зависимост от протичането на заболяването, могат да бъдат назначени допълнителни изследвания или подготвителни процедури. Една жена може да се препоръча предварителна терапия с хормонални лекарства за задържане на растежа на тумори. При големи размери на тумора лекар може да настоява за изначальном провеждането на эмболизации на артериите. Тази процедура ограничава достъпа на тумори на артериите, захранващи им.

От ответственней жена подходящ за подготовительному на процеса, толкова по-висока е вероятността за благоприятен изход и бързо възстановяване след лапароскопия.

Как протича операцията

Процедурата е противопоказан по време на менструация. Най-оптимално се счита за периода от 15 до 25 ден на цикъла.

Лапароскопията позволява изтриване на образование, без дисекции на коремната стена

Самата операция включва няколко етапа:

 • Жената се инжектира обща анестезия по време на провеждането на процедурата. Това е, като правило, от 40 минути до 1,5 часа;
 • Първата пункция. С помощта на помпа въглероден диоксид в коремната област. Това е направено за подобряване на видимостта на проблемна зона;
 • Втората пункция. Въвежда уред, който позволява да се излъчват уголемено изображение на вътрешните органи на монитора. Хирург се оценява състоянието на матката, размерът и зони за локализиране на тумори и се избира най-оптималното място за въвеждане на инструменти;
 • Трети и четвърти пробиви. Това е пряк въвеждане на ендоскопски инструменти, необходими за отстраняване на миома. С помощта на тях не може само да се отстранят образование, но и нарязани на външните тъкан на матката, дисекция на сраствания, поставят шевове. При по-големи размери на възела, предварително се нарязва на малки парчета, след което се извежда навън. Същият метод се прилага и при пълно отстраняване на матката;
 • След като хирург открих липсата на тумори, устройства са премахнати, а на мястото на пункция се налагат шевове.
Прочети още  Котвата миома на матката: скрита опасност, подстерегающая всяка жена

Най-често тази процедура се прибягва поради невынашивания на детето. При правилно проведена лапароскопия миома на матката, възможност да забременеете, обикновено се увеличава значително.

Следоперативния период

Средната продължителност на престой в болница и след операция е 7 дни, но при благоприятни условия, жената може да пишете и на четвъртия ден. Конците се отстраняват в рамките на 7-10 ден. Работещите жени могат да получат лист за временна неработоспособност след лапароскопия.

Лапароскопический следоперативния период, могат да бъдат придружени от болезнени усещания. За тяхното отстраняване лекарят може да предпише болкоуспокояващи. Въпреки това, жената се препоръчва да водят умерено гъвкави начин на живот веднага след операцията. Това ще намали риска от образуване на сраствания и нарушения на кръвообращението.

За най-бързо възстановяване на жената трябва да се спазват следните съвети:

 • Избягвайте запек, които могат да упражняват натиск върху коремната стена. За тази цел трябва да се спазва балансирана диета след лапароскопия, която включва зеленчуци и зърнени храни;
 • При повишен метеоризъм може да приеме подходящи препарати за премахване на подуване на корема;
 • Да Не се ангажират с големи физически натоварвания в продължение на 3-6 месеца;
 • Да се спазва режим на труд и почивка. Периодични прекъсвания между активната дейност са много важни;
 • Планират бременност трябва след изтичане на 1 година след процедурата.

Възобновяването на сексуалния живот, се разрешава след 1,5 месеца.

Първата менструация след лапароскопия може да дойде по-късно от определения срок. Но това не е причина за паника, най-добре е да се потърси консултация с лекар. И не забравяйте, че основният критерий за бързо възстановяване е избягването на стресови ситуации и преживявания.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *