Крупноклеточная лимфом: етиология, симптоматика, терапия

Крупноклеточная лимфом – това е злокачественное новообразование, развиваща се в лимфната система. При това се бесконтрольный растеж и деление на раковите клетки. В резултат на изместване на здрави клетки на тялото се нанася на токсичен навреди.

Причини за развитието на патология

Точната причина за възникване не е известна, но има предположение, че природата е заболяване с вирусен произход. Патогени, могат да станат вирус Емфизема Barra и Хеликобактер пилори. Възможно е също така значителна роля в развитието играе прехвърлени трансплантацията на соматични органи, вследствие на което възниква хронична миелосупрессия. Някои хромозомни промени засягат съответствието на заболяването.

Причините за болестта могат да станат заразяване на специфични вируси или бактерии, както и на инфекция или наличието на анамнеза които намаляват имунитета заболявания. Етиологията може да бъде различна, основен в този случай не. Това понякога затруднява намирането на правилното лечение.

Основните причини за възникване на крупноклеточной лимфом са фактори:

 • генетично предразположение, причинени от прецизиране в предишните поколения на онкологични заболявания;
 • автоимунно заболяване с различни форми;
 • пренесени операция по трансплантация на органи;
 • хепатит С;
 • придобит дефицит в имунната;
 • понижен имунитет.

Важна роля играят външните причини:

 • въздействие върху организма на различни вируси и бактерии;
 • постоянното влияние върху организма на токсични и други отровни вещества.

Всички тези причини негативно влияние върху развитието на левкоцитите, като по този начин подкрепят развитието на лимфом б-клетъчния тип.

Видове крупноклеточной лимфом

Отделят се няколко вида крупноклеточной лимфом. Заслужава да бъде разгледан само тези, които имат най-голямо разпространение.

Медиастинальная форма

Този вид новообразувания може да засегне всеки орган в майчиното отдел. Произходът на болестта е свързано с повишена разделяне на клетки и ги перерождением. Мутирующие клетки се образуват тъкани, които формиране на онкологические новообразувания. Те имат свойството да набъбва в доста бързи продължение и агресивен характер. Метастазируя, процесът се разминава по разположено в близост до органи и системи, нарушаване на техните дейности в ранните етапи.

Анапластическая форма

В образованието лимфом в този случай са включени бели кръвни телца, които трябва да се борят с инфекцията.

Тази форма представлява само 2% от всички лимфом, но при 12% – при деца. Така че най-голям риск от поява при по-млади хора, до 30 години. И по-засегнати от мъжете.

Прочети още  Плоскоклетъчен ороговевающий рак на лимфни възли

Прогресията се случва доста бързо вече в началните етапи. Но повече от ясни признаци на заболяването допринасят за откриване на тумори в началните етапи.

Поражението се случва не само в лимфната система, то се отнася и до кожата, белите дробове, черния дроб, меките тъкани. Често лезиите се локализират в предната част, което води до деформации и неисправимым патологиям.

Лечението е много продължително и често се наблюдават рецидиви.

Посредствена форма

Името на формата казва като път за местоположението на тумора. Посредствена зона се намира в далака, къде е границата на червената и бялата пулпа, съсредоточаването на голям брой лимфоцити и макрофаги. Този вид се отнася до вялотекущим.

Най-голямата процедурата в този случай идва от страна на храносмилателната система. Възникват пристъпи, подобни на панкреатит, което може да е объркващо неопитен лекар. Но основните признаци, възпаление на лимфни възли, показват клинична каротину.

Основните симптоми на посредствена лимфом са болка в областта на корема, образуване на възли в храносмилателната система. При приемане на храна се случва бързо насищане. При това основно заболяване протича безсимптомно.

От клетките мантийной зона

Тази форма се характеризира с бърз растеж на раковите клетки и образуването на хромозомни мутации. Процедурата е скрита и откриване става на по-дълги етапи на заболяването. Най-податливи му мъжете в напреднала възраст. Рискови фактори и причини за възникване на заболяването се определят индивидуално, но най-често те са идентични с останалите. Се отнася за бавно развиващи се, но при този белег. Въпреки, че може срещу бързо се развива и да бъде агресивен характер.

Пълно излекуване от този вид все още не е измислена, може да се получи по-дълга ремисия. В момента продължителността на живота с такава диагноза е средно 6 години. По-рано не достигнаха три.

Основните органи на поражение: далака, костния мозък, периферна кръв, экстранодальные област.

За първоначалните включени също така може да се определи достатъчно бързо. Средно – това е болки в стомаха, ставите, костите. Също така могат да бъдат костни деформации на крайниците и на гръбначния стълб.

Анализ на кръвта дава възможност за идентифициране на клетъчния състав на кръвта

Диагностични начини

Както и други лимфоидные онкологические новообразувания за поставяне на диагнозата е необходима не само на първичния преглед, но и други методи на изследване.

 1. Анализ на кръвта. При разширен анализ може да разкрие на клетъчния състав на кръвта, дава да се разбере за наличието на поражение на лимфни възли злокачествени заболявания. И за по-нататъшно лечение е необходимо биохимичен анализ, за групова принадлежност и резус-фактор.
 2. Биопсия. Тя е в оградата на материал от засегнатото възел хирургично. Нататък полученият материал се изпраща за гистологию и цитологические изследвания. В края те могат да определят окончателната диагноза, стадий на заболяването и форма.
 3. Радиография. Тя предполага рентгенографическое проучване на засегнатите райони и на организма като цяло, с помощта на компютърна томография, магниторезонансной томография. Случва откриване на метастази в костните структури.
Прочети още  Рак лимфни възли в слабините: какви са симптомите при мъжете и жените?

Възможно присъединяването и на други методи, при необходимост, по-специално: иммуногистохимических, молекулярно-генетични.

Най-ефикасен в този случай е гистологическое проучване, което декодира не само на самото заболяване, но и показва своята етап и форма. Но това не е последният метод. Преди всичко, необходим е пълен събиране на информация за осъществяване на клиничната картина.

За уточняване на диагнозата се извършва гистологическое проучване

Лечение на

Крупноклеточная лимфом е изложен на различни възможности за терапия.

Медицински метод

Прилагането на различни лекарства е оправдано в началните етапи на заболяването. Лекарства могат да бъдат с различна насоченост: имуномодулатори, антивирусно и противоракови, антибиотици.

Най-често срещаните – Метотрексат, Этопозид, технология на органичния синтез, Аспарагазин и други.

Като имуномодулатор се използват лекарства от типа на Интерферон-алфа.

Но в повечето случаи медикаментозную терапия се използват в комбинация с химиотерапия.

Химиотерапия

При химиотерапията се използват лекарства, които пагубно влияят на клетките на тумора или възпрепятстват тяхното развитие.

За това се прилагат такива средства, като: Винбластин, Доксорубицин, Bleomycin. Данни лекарства действат и при първите два етапа. В по-напредналите случаи се използват други химпрепараты: Циклофосфан, Онковицин. В такъв случай действието се случва веднага и постига ремисия.

За да се гарантира, че процедурата е най-ефективна, курсът на лечение се извършва два пъти. За по-малките деца се използват по-малко агресивна химиотерапия, като същевременно се намалява дозата, но увеличаване на броя и продължителността на курсовете.

Набирането на средства зависи от няколко фактора и се разглежда от лекуващия лекар. Прилагането на химиотерапия достатъчно оправдано, тя води до пълно излекуване или продължителна ремисия. Но при това отрицателно се отразява върху състоянието на пациента. Така си е комбинируют с иммунотерапией, или да прехвърли за възстановяване на имунитета, за период след приключване на лечението.

Прочети още  Рак лимфни възли: характеристики, диагностика и лечение

И вероятно е комбинация от химиотерапия с радикално хирургично решение или лъчева терапия.

Химиотерапия – най-разпространеният метод за лечение на рак

Лъчева терапия

Облъчването се провежда с цел посока на унищожаване на раковите клетки, които се диференцират от нормалните клетки на организма са на различна активност. Произведени чрез рентгенови лъчи. По този начин става унищожаване на ракови тумори.

При провеждането на процедурите специалист следи за посоката на лъча, който трябва да бъде обърнат на засегнатата област. Този метод помага напълно да унищожи тумора или го спира разрастването на градовете.

Метод на лечение обговаривается строго индивидуално, в зависимост от състоянието на пациента, етапа и форми. Възможни усложнения също играят неизменна роля.

Лъчева терапия се провежда с цел посока на унищожаване на раковите клетки

Народни методи

При прогресивно медицината в днешно време много от тях все още при такава сложна диагноза се обръщат към народната медицина. Това е направено по различни причини. Но преди да се възползват от една от рецептите на алтернативната медицина, си струва да се консултирате с лекуващия лекар и да се обсъдят възможността за тяхното прилагане, тъй като може да има противопоказания и странични явления.

Също така не е за пренебрегване прописанной схема терапия специалист. Самостоятелно лечение няма да доведе до желаните резултати, а само ще влоши състоянието на пациента.

Прогнози

Точна прогноза може да се даде само лекар при пълно спазване на данните им препоръки.

Основните фактори, влияещи върху бъдещето на излекуване на пациента, са:

 • полов признак;
 • възрастта на пациента;
 • състоянието на имунната система преди заболяване и по веригата;
 • общото състояние на пациента;
 • етап на болестта;
 • форма на лимфом;
 • наличието на вторични признаци, които също влияят на състоянието на пациента.

В статистиката онколози са следните факти:

 • при положително развитие на болестта шанс за оцеляване достига 95%;
 • при междинно изплащане шанс намалява до 75%;
 • в неблагоприятни случаи той намалява до 55-60%.

В първата година след проведено лечение на риска от рецидив, връщане на заболяването е около 80%. На втората година след терапевтична намеса тя пада до 5%.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *