Котвата миома на матката

Котвата миома на матката – това е заболяване, за което е характерно образуването на доброкачествени тумори, получено от съединителната тъкан на мускулите на органа. При работеща форма на патология новообразование може да се превърне в злокачественное. Особено важно е навреме да се пристъпи към лечение на нерожавшим момичета, тъй като лечение на напреднал стадий на заболяването включва премахване на матката.

Какво е котвата миома на матката

При сферографитен на матката се развива доброкачествен тумор, който може да се развие под формата на един или повече възли. С оглед местоположението на миоматозных възли те се делят на такива видове:

 • интрамуральные възли са вътре в стените на мускулите на матката;
 • субмукозные – възли се намират под вътрешната обвивка на матката;
 • субсерозные възли са насочени под външната обвивка на матката.

Причините сферографитен миома на матката

Основна причина за развитието на патологичния процес – хормонален срив. А това да предизвика нарушения в работата на хормоните могат да фактори:

 • нарушена работа на яйчниците;
 • възпалителен процес в областта на половите органи;
 • неочаквано сексуален живот;
 • продължителното въздържание;
 • постоянен стрес;
 • прекаран аборт или друга оперативна намеса в областта на матката.

В групата на риска влизат момичета с диагноза безплодие поради липса на овулация, а също и тези жени, които след 30 години са изчезнали деца.

Признаци и симптоми

Котвата миома на матката в продължение на дълги години се развива без видима симптоматика. Най-често я откриват при планиран преглед при гинеколог. Основно клиничната картина се проявява, когато вече е на разположение на големите възлови новообразованиях.

Прочети още  Рак на тялото на матката

За патология са характерни следните признаци:

 • дълъг, изобилна менструация, което води до болезнени усещания;
 • слабост, виене на свят, болки в главата;
 • запек, проблеми с уринирането, болки в гърба – тази симптоматика се развива по отношение на растежа възел новообразувания;
 • нарушение на репродуктивната функция – възлови образувания, които растат в кухината на матката, водят до проблеми със зачеването и вынашиванием на детето;
 • болезнени усещания по време на правенето на секс.

При жени, при които е настъпила менопаузата, миома на намаляване на размера и суха. При това развитие на събитията симптоми сферографитен тумори в матката липсват.

Етап на кърмата и миома

Етап на развитие на патология са характерни за субмукозных и субсерозных форми на миома:

 1. Нулева етап. Възли не са покълнали в миометрй. Субсерозный възел е разположен в коремната кухина, а субмукозный – в кухината на матката.
 2. Първият етап. Възли прерастват в миометрий по-малко от 50%.
 3. Вторият етап. Повече от 50% възел е интрамурально.
 4. Третият етап. Между лигавицата и възел липсва слой на миометрия.

Лечение на кърмата и миома на матката

За лечение на патология, се използват няколко техники, в зависимост от стадия на заболяването: оперативен, медицински и емболизация на маточните артерии.

Медикаменти

За лечение на патология се използват такива лекарства:

 1. Орални контрацептиви комбиниран тип – Ярина, Jeanine. Ако новообразование малко, тогава тези лекарства се спират растежа на образувания, а при размер на възли до 1,5 см, те могат да ги намали. Курс на приема на противозачатъчните лекарства, когато матката трябва да продължи не по-малко от 3 месеца.
 2. Гестагены. Тяхната задача се свежда до нормализиране на състоянието на ендометриума, но на миому те оказват слабо влияние. Поради това те се използват само при условие диагностициране на малки субмукозных образувания, за които са характерни хиперплазия на ендометриума. Продължителността на терапевтичния курс – 2 месеца. Прилагат се следните препарати: Дюфастон, Utrogestan, Норколут.
 3. Антигонадотропины. Те са в състояние да потискат синтеза на яйчниците стероидни хормони, което води до размера на туморите се намалява. Курс трае 2 месеца. Предписват такива лекарства: Даназол, Гестринон.
 4. Агонисти гонадропин-освобождаващия хормон. Те понижават концентрацията в кръвта на естроген, който е важен в патогенезата на миома на матката. Продължителността на курса терапия да достигне 3-6 месеца. Използваните препарати: Бусерелин, Золадекс, Декапетил, Диферелин.
Прочети още  Ракът на шийката на матката — прогнози

Хирургично лечение

Оперативно лечение на заболяването се осъществява с помощта на:

 • миомэктомии;
 • гистерорезектоскопии.

Операцията се извършва на жени, които желаят в близко време да станат майки. В процеса на неговото изпълнение се разделят, подложени на хашимото миома, които пречат на процеса на зачеване и нормалното е в света на плода.

При избора на тази тактика на лечението, лекарят трябва да прецени степента на риска трамирования полов орган и риска от образуване на сраствания.

Емболизация на маточните артерии

Този метод се счита за революционна и в лечението на кърмата и миома на матката. Неговата същност е в това, че артериите на матката запушват инертни вещества и кръвта не постъпва в миому, в резултат на това тя започва да изсъхне. Забележите ефективността от такова лечение може да се 1-2 менструалния цикъл. За малко намаляване размерите новообразувания симптоматика изчезва, а общото състояние на пациентката се подобрява.

Извършва емболизация на маточните артерии в продължение на 30-50 минути, така че госпитализировать пациентката не е необходимо. Методът изключва развитието на кръвоизливи, образуване на сраствания и премахване на матката.

Профилактика на миомата на матката

Превантивни дейности се свеждат до спазване на следните дейности:

 1. Поддържа общото здраве на организма: да се хранят правилно, да вземат витамини, да правят редовни физически натоварвания.
 2. Своевременно лечение на заболявания на половата система, а също инфекция, передающиеся по полов път.
 3. Регулира хормоналния фон при нарушения.
 4. Прилагат противозачатъчни средства за предотвратяване на аборт.
 5. Да води редовно сексуален живот.

Котвата миома на матката – това опасно женско заболяване, което изисква незабавно лечение. Навременно диагностициране и ефективно лечение ще позволи на една жена да изпитат радостта от майчинството и да запази репродуктивный орган.

Прочети още  Ракът на шийката на матката, на 3 степен: симптоми, лечение и прогноза

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *