Котвата миома на матката: скрита опасност, подстерегающая всяка жена

Миома на матката (лейомиома, миома) – една от най-често срещаните форми на рак при жените доброкачественного характер. Миома се появява в резултат на активно делене на клетките на мускулната маточна тъкан – миометрия. Основен фактор за развитие на заболяването е нарушаването на хормоналния фон в организма на жената, повишено съдържание на естроген. Най-често срещаният тип на миома – котвата миома на матката. Това се дължи на факта, че мускулната тъкан на матката, след аномальному разрастването на сглобени възли.

Котвата миома на матката може да има няколко форми. Мултиплен форма се характеризира с наличието на няколко узлообразных образувания, които се визуализират във вътрешността на тялото на матката, а също и единичен възел форма – за образуването на един възел. Възли на миома на матката са вид кръгли плътни образувания гладкомышечного произход, техните размери се оценяват много седмици, тъй като при подобен пост за развитието на плода по време на бременност.

Класификация на миома на матката по разположението на възела:

 • Миома на шийката на матката, на туморните възли се намират директно в шийката на органа;
 • Миома на межсвязочных възли на матката или интралигаментарная лейомиома, (най-често срещаната форма на тумора);
 • Миома на интрамускулен, възли се образуват в мускулната слой на стената на матката;
 • Миома на подслизистая (субмукозная), се намира по-близо до маточната кухина (най-рядка форма);
 • Миома на подбрюшинная (субсерозная), възли, разположени по външната повърхност на матката, близо до коремната кухина.

Миома на матката котвата се среща при 20% от жените, които са достигнали тридцатилетнего възраст, тези данни са потвърдени от медицинска статистика. Често лекарят определя наличието на няколко образувания с различни размери.

Опасност от миома на матката се състои в това, че такова заболяване протича безсимптомно, туморните новообразувания могат да расте в продължение на няколко години, което от своя страна може да доведе до загуба на детородной функции.

Основните причини за възникването на този тумор специалисти, нарушение в работата на хипоталамо-хипофизната система, в резултат на което, в организма на болния продуцируется повишено количество на женските полови хормони – естрогени. Също така фактори, провоцирующим развитието на миома са абортите, както и хронични възпалителни процеси на органите в малкия таз.

Съдържание

Симптомите на кърмата и миома на матката

Силни болки в матката

Основният симптом, по силата на който лекарят може да предположи наличието на пациента маточна миома е нарушение на менструалния цикъл. Такава дисфункция може да има вид на обилни кръвоизливи или по-дълги оскъдни, мажущих, секрети.

Жените могат да се оплакват от чести теглене на болки в долната част на корема, лумбална и сакралната област. Наблюдават се случаи, когато туморните възли растат в посока на съседни органи и по този начин водят до нарушаване на техните функции. Например, такива нарушения може да бъде придружено от влошаване на работата на червата и на пикочния мехур, поради факта, че фиброми на матката котвата непрекъснато оказва натиск върху тези органи.

При млади момичета и жени в репродуктивна възраст котвата миома на матката предизвиква общо със зачеването на дете или вынашиванием на бременността.

Основната група на риска и причини за развитието на кърмата на миома на матката

Лекарите гинеколози не може абсолютно точно да се твърди, че е довело до образуването на маточна миома, тъй като развитието на тази на патологичния процес е строго индивидуално и може да е следствие от действието на множество фактори върху тялото на жената. Въпреки това ясно може да се проследи няколко основни причини:

 • Генетично предразположение. Жени, кръвни роднини на които е била открита миома на матката, са по-предразположени към образуването на този вид тумори;
 • Чести аборти. Всяко оперативната намеса в работата на вътрешните органи на малкия таз, може да има негативни прояви, една от които е котвата лейомиома;
 • Хронични гинекологични възпаления или заболявания;
 • Вялотекущие гинекологични заболявания;
 • Менструация, започнала в късна възраст;
 • Прием на неправилно подбрани противозачатъчни хапчета или самостоятелен, бесконтрольный приемането им;
 • Липсата на бременност и кърмене до 30 години;
 • Липсата на физически натоварвания, наднормено тегло;
 • Постоянен стрес.

Всички тези фактори са опасни и могат да доведат до появата на тумори на матката.

Диагностика на миома сферографитен

Диагностика на миома сферографитен

Опитен специалист може да установи хашимото образование при нормална гинекологическом преглед и палпация. Затова е толкова важно пъти в годината се проведе на профилактични прегледи, особено на жените, които са изложени на риск.

За потвърждаване на диагнозата в медицинската практика използват метод на ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ). Този метод на диагностика този тип тумори позволява не само да се установи точна диагноза, но и да се определи количеството на образувания, на мястото на тяхното местоположение и размери.

Прочети още  Човешки папиломен Вирус

В редки случаи, за диагностика на маточните миоми използват гистероскопию (проверка с помощта на специален оптичен уред, който се вкарва през влагалището и шийката на матката) или лапароскопию (проверка на матката чрез пункция на коремната стена).

Въз основа на получени в резултат на проучване на данни, лекарят назначава подходящо лечение.

Скрита опасност миома

Котвата миома на матката е благоприятен изглед тумор, но въпреки това трябва да се помни, че нито един вид рак, не могат да са напълно здраво тяло. Навреме се обърнете към специалист и да се избегнат неприятни последици от това заболяване всяка жена трябва да знае, отколкото да е опасно котвата миома на матката.

Основната опасност миома е в нарушение на репродуктивната система, това може да доведе до невъзможност на жените да се изказват бременност – спонтанен аборт, или на една и съща жена може да изгубим способността на потомство напълно.

Също лейомиома води до развитие на анемия, която възниква на фона на нестабилните кръвоизливи, затлъстяване и нарушаване на ендокринните функции на организма.

Възли на миома са изложени на възпалителни процеси, които в резултат на това, водят до появата на различни видове сепсисов, перитонит или може да предизвика заболяване на бъбреците.

Профилактика узелковой миома на матката

Редовен преглед от лекар

На методи за превенция на миома на матката включват редовни проверки на лекар гинеколог, ултразвуково изследване на органите на малкия таз, здравословен начин на живот, прилагането на методи за контрол на раждаемостта с цел да се избегнат абортите, своевременно лечение на гинекологични заболявания, а също така не трябва да се допуска излишни инсоляций.

Един добър метод за превенция е навременна бременността и кърменето, разбира се, в тези случаи, когато една жена иска да има дете.

Редовен сексуален живот също е ефективен като метод за предотвратяване на миома на матката.

Борбата с наднорменото тегло. Физическо натоварване, посещение на фитнес или басейн. Специалистите отбелязват, че на всеки 10kgs наднорменото тегло повишават риска от образуване на миоми на 20 %.

Методи за лечение на миома на матката

Медикаментозно лечение

Да се определи как най-добре лечение на доброкачествени узловую лейомиому може само специалист. Избора на лечение зависи от броя на образувани възли, тяхното местоположение и размер.

Има няколко основни техники за лечение на тумори от този тип.

Прочети още  Премахване на lipoma

Консервативната терапия. Включва използването на медикаменти, които включват транексамовая киселина – намалява менструалния кровопотерю и блокира разграждането на кръвни съсиреци. В медицинската практика също така активно се използва агониста на гонадотропин релизинг-хормон (Gnrh), действието му е насочено към потискане на производство на хормони на хипофизата, което води до намаляване на естрогена и намаляване на размера на възли, тумори. Това лекарство се използва основно преди провеждане на хирургическа интервенция.

Хирургично лечение. Изтриване на възли хирургически метод. В последно време този метод се използва все по-рядко, тъй като с развитието на медицината са се появили нови, по-травматичные методи за лечение на узелковой на миома.

Емболизация на маточните артерии. Същността на метода се състои в заместването на възли миома на съединителната тъкан и прекратяване на притока на кръв маточни тръби. В този момент това е най-новият и широко използван метод за лечение на миома. Той не изисква използването на обща анестезия, пациентът госпитализируется за един ден, на самата манипулация е проста и се отнасят до малоинвазивным вмешательствам.

FUS-аблация лейомиомы. Модерен, нов метод на лечение, чиято основна цел е разрушаване на тъкани възел, под действието на температурата – топло некроза. Такъв ефект се постига в резултат на въздействието на голямо количество топлина в строго локализиран парцел високо интензивен фокусированного ултразвук (FUS). Този метод е на принципа на работа е много подобна на концентрация на слънчеви лъчи с помощта на увеличително стъкло. При използване на FUS-абляции не се повреждат съседните здрави тъкани. Недвусмислена предимствата на този метод се изразяват в това, че той не се нуждае от хирургическа намеса, е абсолютно точен, всичко е манипулация, чак до контрол на температурата, се извършва със специален апарат.

Други методи на лечение. Тези методи предполагат лечение сферографитен миома на народни средства за защита, както и с хомеопатични лекарства.

Към народните методи на лечение на миома включват:

 • Лечение на ленени семена;
 • Лечение картофено сок;
 • Лечение на настойка от дяволска;
 • Лечението на прополис;
 • Лечение с пиявици;
 • Прилагането на билки и отвари за лечение на миома на матката.

Не забравяйте, че всяко посоченото средство на народната медицина, което се използва с цел самостоятелно лечение узелковых образувания на миома на матката не е медицински доказателства за ефективността.
Годишен преглед на гинеколог, здравословен начин на живот и да се грижи за своята репродуктивна здраве са най-добрите начини за превенция и профилактика на сферографитен лейомиомы на матката.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *