Когато има нужда от биопсия на кожата?

Биопсия на кожата представлява съкращаване една малка част от епидермиса от засегнатата област за лабораторен анализ. Процедурата може да се извършва почти навсякъде по тялото, в зависимост от мястото, което се нуждае от анализ. След отнемане на материал се поставя в специален разтвор, а след това доставени в лабораторията за изследване. Превземането на тъкани болезнено, така че за неговото провеждане понякога се използва местна упойка.

Показания за биопсия

С помощта на биопсия може да разгледате част от засегнатата кожа, постави категоричен диагноза и да се избере по-нататъшно лечение. Необходимостта от провеждането на биопсия на кожата възниква в следните случаи:

 • Дарье;
 • Дълбоко микоза;
 • Псориазис;
 • Откриване на инфекции, гъбична, вирусна или бактериална природа;
 • Туберкулоза на кожата;
 • Ретикулез;
 • Рак;
 • Идентифициране на различни кожни възпаления;
 • Узелковый периартериит;
 • Определение доброкачественности или злокачествено заболяване възникнало новообразувания;
 • Амилоидоза;
 • Лупус еритематозус;
 • Склеродермия;
 • Проверка на състоянието на кожата след отстраняване на тумора;
 • Контрол на успеха на провежданите терапевтични дейности.

Биопсия на кожата може да се наложи при туберкулоза на кожата

Начини за провеждане на биопсия

Самата процедура представлява ампутация на част от кожната покривка или получаване на тъкан под местна упойка. Това събитие може да бъде извършено по три начина: сбривающим, эксцизионным, както и с помощта на трепанобиопсии.

Сбривающий начин е както следва: острие или хирургически скалпел отсекается част от горния слой на засегнатото място на кожата. Пробата се поставя в формалин, а увредената зона се обработва с антисептик.

Эксцизионный начин изглежда така: нарежете на засегнатия и една малка преходна здравословен участък от кожата с помощта на специален остър инструмент. Раната се третира с антисептик, ако е необходимо, зашити или близки кожни трансплантантом.

Трепанобиопсия представлява ограда на тъкани от центъра на засегнатата област с помощта на дебела куха игла. Като проба получават слой на кожата и подкожната тъкан. По време на процедурата кожата се дърпат и пробита игла. Иглата се върти, а след това се възстановява. Подпората тъкан, намираща се вътре в придържат пинсети и нарязани. Ако получената раната 3 мм в диаметър или по-малко, това си остана с лейкопласт, но ако по – зашити.

Какви инструменти се използват?

За провеждане на процедурата могат да се използват различни комплекти инструменти, в зависимост от избрания вид биопсия. Всеки такъв комплект е еднократен. Във всеки комплект са налице: канюла с дупка, сонда и подвижната тръба. В края на подвижна тръба е направена на перваза с един пръстен, той се въвежда в стената и определя проба за изследване. Сондата се намира в канюле. В нея също има тръба с глави, които могат да се комбинират помежду си, което намалява вредата при вземане на материал.

Прочети още  Биопсия на маточната шийка на матката: какво ще покаже изследването и как да се подготвим за него?

Кърпа за анализ може да се получи и специална игла с дължина няколко сантиметра. Диаметърът на иглата повече от дебелината скоба книга. Пробата се извлича и улавя данните инструмент за сметка на това, че иглата вътре е празна. Размери игли могат да бъдат различни, в зависимост от това с какъв парцела на кожната покривка е необходимо да се вземе материал. Всяка игла с ребрена рукоятью за удобство на провеждане на процедурите и по-добър контрол на инструмента. На всеки използван инструмент има стоманена остър бръснач, за да се намали вредата. Преди процедурата се проверява, за да е всичко, което ще се използва, е стерилен, за намаляване на риска от заразяване.

Дебела игла за биопсия

Има няколко разновидности на игли: фина със спринцовка (по-тънка от тази, която се прилага за обикновените спринцовки), дебел (работи автоматично, има пружинным режещ механизъм), вакуумни (за ограда на големи проби). Диаметри на игли могат да бъдат различни, тази цифра е в диапазона 2 – 8 мм.

Подготовка

При наличие на показания за процедурата, на първо място, питат съгласие на пациента, като предупреди, при това за всички възможни последствия и усложнения. Никаква специална подготовка не е необходимо. Въпреки това, тъй като в повечето случаи ограда тъкан се извършва под местна упойка, струва изясняване на пациента за неговата реакция на организма на очакваното облекчаване на болката.

В допълнение, специалист, провеждане на оградата тъкан трябва да знаете за следните фактори:

 • Прием на различни медикаменти;
 • По време на бременност;
 • Нарушение на функцията на кръв, намаляване на съсирването на кръвта или на прием, разжижающих я медикаменти;
 • Алергия към различни медицински вещества.

След изясняване на всички, посочени по-горе точки, пациентът подписва специална форма, выражающую съгласие за провеждане на процедурата.

Спецификата на процедурата

Има доста варианти биопсия на кожата, те са разделени в зависимост от локализацията на парцела, с които трябвало да се вземат тъкани за изследвания, а също и по начина на вземане на материала. Целият процес трае от 5 до 25 минути, това зависи от начина на вземане на материала и мястото, от което го е трябвало да го вземе. След това повредената повърхност се обработва с антисептик, като при необходимост могат да се припокриват шевове или стерилен лентата, а след това на пациента пусна вкъщи.

Биопсия новообразувания на кожата

В този случай за извличане на диагностика на материал е необходима малка хирургична операция. Този метод се използва основно за идентифициране на кожни и подкожни тумори. В този случай начин на вземане на тъкан зависи от следните фактори: местоположение на увредената зона, козметичен ефект, възможен диагноза и не само.

Прочети още  Лимфом е рак или не

Взети пробите се изпращат за изследване в лаборатория, където се провеждат цитологическое, гистологическое и морфологични изследвания.

Биопсия на тумори на кожата се извършва чрез хирургическа операция

Бъдещето на мястото на операцията се обработват местните анестетиком, за това се прилага разтвор на лидокаин 1% или смес определен разтвор с адреналин.

Биопсия на кожата с хистологични изследвания

За това проучване материал, просто да се отсече с засегнатото място на кожата. Именно с помощта на хистология може да разкрие голямата част от кожни заболявания. За изследвания подходящ плат, съдържащ като подкожную, така и мастна фибри. Взета плат се съхраняват в стерильном контейнер разтвор на формалин, благодарение на което материала може да се задържи почти без промяна на много месеци. Оградата се извършва със специална игла или хирургически скалпел. След това получената проба се изучава под светлинен или електронен микроскоп.

Фактори, влияещи на резултатите

За да получите най-точни резултати за диагностика е важно правилно да се идентифицират засегнатата област и да вземат проба от тъкан именно от там. Освен това, трябва да се използва стерилен контейнер и да спазват останалите условия за правилното съхранение на взет материал. Взета тъкан не трябва да бъде повредена или е развален, в противен случай това може да повлияе на резултатите от проведени изследвания и неприятна процедура на оградата на материала трябва да се повтори.

Възможни усложнения

До усложнения, може да се дължи на силни кръвоизливи, рискът от въвеждане на инфекция, болка, дълго заживание рани.

Грижа за рана

След вземане на биопсия от кожата си в тялото на пациента се формира на раната, нейните размери могат да бъдат различни, но във всеки случай е необходима специална грижа. Ако увреждане на средни размери, това е достатъчно, за налагане на стерилна превръзка в продължение на няколко дни. Ако раната е голяма, то след провеждане на процедурата се налагат шевове, както ядат обратното малки, а след това, понякога е достатъчно и конвенционални медицински пластира. Ако кръвта не спира в продължение на няколко часа след провеждане на процедура – тогава трябва да се потърси помощта на специалист, който да провежда биопсия.

В някои случаи след процедурата на вземане на биопсия от кожа остават белези. Ако раната се намира на неудобно място, като например в областта на шията, гърдите и гърба, след това може да бъде неприятно за пациента, особено, ако след това ще забележим белег. Частично се лекуват тези лезии обикновено няколко седмици, а ето стегнати напълно в рамките на два месеца. Възпаление на горните или долните крайници, като правило, се лекува още по-дълго.

Прочети още  Хемангиоми

Важно е да запомните следните прости правила за грижа за ранками:

 • Не докосвайте поврежденному място мръсни ръце, избягване на въвеждане на инфекцията;
 • Се опитаме да наранена повърхност е чиста и суха. За това при необходимост може да се наложи стерилна превръзка;
 • Преди накладыванием превръзки или заклеиванием рани лейкопласт си струва предварително третирани антисептик;
 • Трябва да се внимава, за да раната не е била под водата преди началото на лечебния процес.

Всички по-горе трябва да се придържат към пълно оздравяване или до момента на отнемане на фуги.

Понякога след провеждане на процедура може да се появи треска, студени тръпки, повишена температура, подуване, не минава болката, продължаващо кървене – това е свидетелство от инфекция на раната. В такава ситуация е необходимо спешно да се потърси медицинска помощ.

Важен въпрос, възможно ли е да намокрите рани след процедура, например, по време на къпане. В този случай всичко зависи от начина на вземане на материала. Ако срезался само парче от горния слой на кожата, то е такова увреждане може спокойно да доставят под водата. Основното нещо – не забравяйте след къпане се справят наранена повърхност антисептик. В случай, когато се е провело набоде с последващо зашиванием рани, а след това с къпане в морето си струва да изчака един-два дни.

Кожата на повредената участък не може да се разтягат, а също така за предпочитане е да се опитаме избягване на всякакви външни натоварвания, които могат да доведат до откриването на раните, иначе повредената област може да се увеличи, кървене, ще се отвори отново, но в крайна сметка ще остане белег.

Отделен грижа е от съществено значение, ако биопсия бралась с лицето. Това, освен всичко друго дава още и отрицателен козметичен ефект, така че е важно да се вземат мерки, насочени към бързото заздравяване на рани. На първо място трябва да се справят антисептик (зелена боя или йод). В следващите няколко дни, по възможност, по-добре никъде да не излиза от къщи. Това ще даде на кожата време за възстановяване, а пациентът няма да получи психологическа травма от любопитни погледи. В този случай става дума за достатъчно голям, ранке. Освен антисептично е желателно да се прилагат специални мехлеми, които допринасят за бързото регенериране, например, пантенол, бепантен или различни крема. С помощта на такива дейности увреждане щеше да се оправи по-бързо, толкова мазила, освен ускоряване на регенерацията притежава също противовъзпалително и антибактериално действие, а някои от тях все още и допринасят за липсата на белези след оздравяване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *