Кистозна хигрома врата на плода: какво трябва да знаем, причини и диагностика

Хигрома – представлява опухолевое образование, най-често по форма напомня на чанта, в рамките на който се натрупва фатална течност, понякога с примеси на слуз. Хигрома, малки размери не представлява никакъв дискомфорт или болезнено усещане. Онкологични заболявания от този тип най-често локализуется в областта на подвижни стави, лекарите са я благоприятен опухолевым образованиям. Причини за появата на гигромы до kona не са проучени, но се наблюдава генетична предразположеност към появата на гигром от различен тип. Този вид образувания може да се появи при хора от всяка възраст и пол, но по-често образуване на гигром изложени на жените. Въпреки факта, че гигромы не причиняват дискомфорт на пациента и не са злокачествени, има и друг вид гигромы който носи в себе си сериозна опасност – това кистозна хигрома врата на плода.

Хигрома врата на плода или lymphangioma – опухолевое образование, състоящо се от множество кисти с различна големина. Е резултат на нарушаване на формирането на лимфната система в областта на шийните прешлени в периода на ембрионалното развитие на плода.

Развитието на образованието от този тип у ембриона в голяма степен зависи от дренажна функция на лимфната система, ако възникне нарушение в областта на връзки яремного чанта и venas виена, това определено ще води до образуването на една, понякога няколко кухини, пълни със серозна-фиброзна течност – лимфангиомы.

Шейная хигрома на плода, представляващи сериозен риск за ембриона, тъй като в повечето случай това е опухолевое образование се формира в първите две триместър на бременността и карам до смърт на плода. Ако плода не е убит и бременност вынашивается нормално, бебе, родено с такава диагноза се нуждае от спешна оперативна намеса, в резултат на което гигрому се отстранява. В резултат, децата, родени с диагноза «кистозна хигрома врата на плода», се развива разрязване на лицеви нерви, деформация на гръбначния стълб, тилната кост и долната челюст, също е ясно выраженно нарушение на глотательной функции и обструкция на горните дихателни пътища.

Прочети още  Миома на матката

В случаите, когато плода се откриват лимфангиому трябва да се обърнете към опитен специалист, който ще проведе серия от изследвания, на базата на която ще направи проверка на информирано решение за възможните последствия от развитието на шията гигромы при плода във всеки конкретен случай.

Причини за появата на кистозна гигромы врата на плода

Вредни навици при бременни

Тъй като в повечето случаи, свързани с образуването на различни онкологични заболявания не може с увереност да се каже, че е причина за появата на лимфангиомы при ембриона. Резултати от различни медицински изследвания показват някои фактори, които могат да послужат като изходна точка за появата на тумори на този тип, към тези фактори включват:

  • генетично предразположение;
  • малка подвижност или обратното, прекомерна активност на плода;
  • нарушения в образуването на ставите на плода;
  • нарушения в образуването на лимфната система на плода;
  • травма, който е причинен эмбриону по време на развитието на плода;
  • вредните навици на бъдещата майка;
  • инфекциозни заболявания, пренесени на жената в периода на бременността.

Шейная хигрома на плода също може да се развие на фона на някои хромозомни аномалии, възникнали по време на развитието на плода.

Класификация гигром:

  • проста lymphangioma (образуването на тумори формира лимфатическими капилярни);
  • кавернозная lymphangioma (тумор, образуващ големи съдове лимфосистемы с външна серозна обвивка);
  • кистозна lymphangioma (новообразувания, състоящи се от няколко кисти).

Симптоми, сочещи към развитието на лимфангиомы

Симптомите могат да се проявяват след раждането или в първите две години от живота си

В повечето случаи развитието на шията гигромы плода няма симптоматических прояви. Бременната се чувства добре, без видими промени и усещания на дискомфорт. Бессимптомность този заболявания на плода води до това, че най-често хигрома открива лекари вече след раждането на детето. Също и образуването на тумори може да бъде забелязана на всички и ще се прояви през първите две години от живота си.

Прочети още  Аденом на щитовидната жлеза

Шейная хигрома поради своето местоположение може да изтръгне жизненноважные кръвоносните и лимфните съдове, пречат на нормалното развитие на горните отдели на дихателната, храносмилателната и нервната системи.
Опасност лимфангиомы е развитието при деца синдром на апнея (спиране на дишането по време на сън), дисфагии (нарушение на глотательного рефлекс), а също така води до учащенному шумно дишане.

Дисфагия от своя страна води до проблеми с кърменето на бебета, в резултат на което те не наддава достатъчно на тегло, което може да доведе до недохранване, слабото развитие и по-нататъшни проблеми със здравето.

Диагностика на шията гигромы на плода

Диагностика гигромы при бременни

Специални изследвания са насочени към откриване на развитие на този тип заболявания на плода не съществува. Шейную гигрому на плода се диагностицира по време на провеждане на ултразвуково изследване (ЕХОГРАФИЯ) на първия триместър на бременността в срок от 12 седмици.

Основното доказателство за наличието на бъдещото бебе кистозна гигромы са отклонения в размера яка област на ембриона. При провеждане на УЗИ съвременната диагностика на измерване на дебелината на яка област не е от особен труд, въз основа на резултати от изследване на опитен специалист може да се определи вероятността от развитие на ламфангиомы на плода.

На бол-късните срокове за развитието на шията гигромы на плода показва наличието на ассиметричных образувания, с тънки стени, заобиколен от серозна обвивка, основното място на локализация на такива формации — шиен отдел на гръбначния стълб.

Има редица изследвания, които ще помогнат да се определи точно развитието на подобен тип неопластични заболявания на плода. Ако сте лекар възниква предположение за развитието на шията гигромы на плода е първата важна стъпка ще бъде провеждането на трансабдоминального и трансвагиналната изследвания в надлъжната равнина. И изображенията, получени в резултат на УЛТРАЗВУК следва да се оценява при голямо увеличение. Ако в момент на изследвания на ембриона да бъде в положение, което затруднява да извърши оценка на размери воротникового пространство, трябва да прояви двигателната активност, за да получите точни данни.

Прочети още  Хигрома крака

Методи за лечение на кистозна гигромы на плода

Хирургическа намеса

За лечение на шията лимфангиомы на плода се използва консервативни и хирургични методи.

Всяка една от тези методи на лечение има своите особености. Към отговаря на консервативно лечение включват пункцию. Същността на тази процедура се състои в това, че с помощта на специална игла отсасываю съдържанието на тумор на торбата, след което възниква кухина, инжектира вещество, ефектът от които е насочена към склератизирование стените на тумори. След извършване на пункция сайт е възможно и прилагането на глюкокортикоидных хормонални блокери. Обикновено консервативно лечение е неефективна.

Активен растеж на туморните кисти на основен показател за оперативно лечение. Неговото провеждане е възможно само след раждането на бебето. Този вид лечение се предвижда лазерно премахване гигромы или я хирургична ексцизия. Основният плюс хирургично отстраняване на гигром е липсата на рецидиви в бъдеще.

Има случаи, когато хигрома шей плода резорбира от себе си за времето от 18 до 20 седмици, такива случаи са много редки и не изключват развитието на по-нататъшни заболявания.

Трябва да се помни, че кистозна хигрома врата на плода е опасно заболяване, което носи в себе си маса неблагоприятни последици както за плода, така и за бъдещата майка, така че е много важно да разкрие дадено заболяване в ранна развитието на плода.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *