Киста на съдово сплит мозъка: какво е особеното в тази аномалия?

Киста на съдово сплит на мозъка – това е образование, често выявляемое детето на 6-7 месец на развитието на плода. Често по-нататък тя сама ще изчезне. Кисти съдови сплетений мозъка на плода се счита неопасной аномалия на развитието на ембриона, а появата им често се свързва с трудни протеканием на бременност или претърпели майка заразно заболяване. Въпреки това, много е важно да се разграничат такава вродена патология от съдовата кисти на мозъка при грудничка, която може да посочи на инсулт, аневризму или инфекция.

Какво е киста на съдово сплит?

Съдови сплит лишени от нервни клетки, а тяхната основна задача – синтез на спинномозгового ликвора, питающего мозъка и гръбначния мозък. Понякога, при особено скоро, за развитието на мозъка на ембриона, все свободно място между съдови сплетениями се попълва тази течност. Подобна патология и се нарича кисти на съдово сплит. Но това формиране съвсем не се отразява на състоянието на органа и на мозъчните функции.

Понякога подобни аномалии се откриват при деца по-възрастни, а също и при възрастни хора. Като отделен образуването на киста съдови сплетений не е опасно. Въпреки това заедно с други патологиями тя може да причини значителни щети на здравето. Ето защо при откриване на подобни кисти са необходими допълнителни изследвания, за да изключат други отрицателни маркери. Въпреки това често тези формиране не дават реални основания за притеснение и ако липсват метаморфоза в други системи на организма, прогноза по отношение на кистата е много благоприятна.

Причините съдовата кисти

Киста на кръвоносните съдове на главния мозък на плода не е извънредно божи дар и перфектно се вписва в концепцията на нормата. Както вече бе споменато, такива образование рассасываются сами до 28 седмица от бременността. Ако говорим за по-късните формированиях, те се проявяват на фона на инфекциозни заболявания.

В дородовом период за диагностика на кисти на съдово сплит мозъка се използва УЛТРАЗВУК

Също така те могат да бъдат провокирани от усложнения по време на бременност или тежко раждане. Още една доста често срещана причина за патология става вируса на херпес. Трябва да се отбележи, че съдова киста на главния мозък при новороденото почти бессимптомна и запис само при нейросонографии.

Прочети още  Киста на епифизната жлеза на мозъка: неизбежно ли е оперативна намеса?

Колкото по-опасно от киста в областта на сплит?

Эхопризнаки образование не трябва да остане без вниманието на специалист. Въпреки че данните за формиране поотделно не са опасни, но въпреки това присъствието им повишава риска от бъдещи хромозомни аномалии. Съдови кисти в мозъка на бебето, на фона на нормалните резултати от лабораторни анализи не показват отклонения и не трябва да предизвиква безпокойство.

Ако клиничните тестове предизвика опасения, а след това, за да се изключи генетични нарушения, предписва процедура амниоцентнеза – изследване на околоплодната течност. Що се отнася до подобни образувания при възрастни, след това те са доста редки и са напълно безопасни. В ситуация, когато патология на главния мозък диагностицира при ембриона, то последствията могат да каже:

  • в синдрома на Даун;
  • в синдрома на Едуардс.

Въпреки това влиянието на съдовата кисти на мозъка на развитие в бъдеще, синдроми на Даун и Едуардс не е 100%. Подобни формиране могат да се наблюдават както при ембриони с генетични нарушения, така и при напълно нормално развитието на плода.

Класификация в зависимост от локализацията и степента на увреждане на

Със сигурност родителите често се притесняват, когато чу за наличието на двустранно или едностранно съдовата кисти на мозъка при тяхното дете. Обикновено, открита при формирането на ембриона, носи името «псевдокиста на съдово сплит». Но често се има предвид точно киста. Въпреки това при тази диагноза няма да е чак толкова зле. Просто трябва да разберете какво се крие под тези термини.

Така, киста съдови сплетений на дясната или на лявата камера на мозъка – това е едностранно формиране. Ако паралелно се намират генетични нарушения, а след това се наблюдават промени в структурата на мозъка. Подобни аномалии на развитието отлично видими при ултразвукови изследвания. Що се отнася до кисти странично съдова сплит, за която е характерно намаляване на концентрацията на HCG и РАРР-А, но той често сигнализира за вродена патология.

Кистозна билатеральные образуването на съдови сплетений се характеризират с двустранно развитие. В ситуация на откриване на такива формации не се празнува очевидните се превръщам в структури на нервните тъкани, но в процеса участва съдови сплит странични камерна. Както вече бе споменато, в основата на тези формации с течение на времето изчезват без следа, така че сравнително рядко се диагностицира при възрастни хора.

Прочети още  На колко е опасно астроцитома мозъка?

Диагностика

В повечето случаи, кисти съдови сплетений – доброкачествени и не се нуждаят от някаква терапия. Диагностика на тези формирования се провежда с помощта на инструментални техники, които позволяват наблюдава състоянието на вътрешните органи на пациента без физическо проникване.

Така, в дородовом период за диагностика се използва УЛТРАЗВУК, благоприятства откриване на кисти в най-ранните етапи на развитие на ембриона. За да разкрие образуването на съдови сплетений при новородени се прилага тази техника, като нейросонография. Тя е подходяща за малки деца, които още не зарос spring. Проникването на ултразвукови вълни, чисто през кожата значително улеснява процеса на диагностика и допринася за гладка откриване на аномалии.

Нейросонография – техника, която се прилага, за да разкрие образуването на съдови сплетений при новородени

Повечето педиатри са на мнение, че това изследване е необходимо за всички новородени бебета в превенцията. В забравяйте и същи начин процедурата се извършва в тези обстоятелства:

  • при родова травма;
  • при преждевременно раждане;
  • в случай сложно бременност;
  • ако детето са отбелязани отклонения в теглото и размер;
  • при подозрения за наличие на внутриутробной инфекции;
  • когато се честват видими нарушения на форма и структура на главата, или в случай на аномалии на органи.

Когато в диагностиката се нуждае от възрастен човек, то в тази ситуация се назначава ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на главния мозък или ядрено-магнитен резонанс. Данните техники помагат за по-точно само да разкрие образование.

Какво и как лекуват кисту съдова сплит?

Впоследствие киста на съдово сплит рядко притеснява малоприятной симптоматикой или дегенеративни заболявания, така че преждевременно страховете на родителите неоправданы. Освен това тези формации няма да изисква специална терапия. Дори ако размери кисти не се намалява, за това на развитието на бебето е често по никакъв начин не се отразява.

Като цяло, увеличението на кисти на плода започва в 24 седмица от развитието на плода, но той изчезва до 28 седмица. Много рядко киста остава до раждането. Наличието на множество формации често говори за перенесенном майка инфекциозен болест, така че в такъв случай терапия е насочена към преодоляване на последствията от инфекцията.

За да се избегне рискът от генетични заболявания, след идентифициране на кисти се извършва общ преглед и назначава терапия, предназначена да се предпазим от нередности в по-нататъшното развитие на ембриона. Въпреки това в 90% от случаите на откриване на кистозни формации на всички страхове и тревожност – е безпочвено.

Прочети още  Тумор на гръбначния мозък

Корекция може да се наложи само драстично нарастващите формиране. Но подобни случаи се срещат сравнително рядко. В подобни обстоятелства специалисти предписват лекарства, които допринасят за резорбция на кисти. Ако става въпрос за възрастни човека, такава терапия се предписва невропатологом и често се включва лекарства Циннаризин и Кавинтон.

Циннаризин – лекарство, което се назначава терапия при кисти на съдово сплит мозъка на възрастен човек

Циннаризин – лекарство, благоприятно воздействующее на сърдечно-съдовата система. То помага за стабилизиране на състоянието на организма, а също помага за премахване на нежеланото формиране, включително и кистозни. Кавинтон е средство, приложими при нарушения в мозъка кръвообращението. Тези лекарства отлично пренесе и на практика нямат странични явления.

Въпреки това те трябва да определяни чисто специалист, след предварителна консултация. В други случаи лекарите често предписват повторно УЛТРАЗВУК (пъти на сезон) за наблюдение на динамиката на развитие на формиране, чак до пълното му изчезване. Важно е да запомните, че новообразувания съдови сплетений не са заболяване, което се нуждае от терапия. Така че, ако лекар нищо не е предписал, не си струва да изпадате в паника и приемаш себе си.

Прогноза

Като цяло, причините за появата на формиране, локализацията и размера на кистата определят по-нататъшния прогноза. При тревожни показатели специалисти се назначава от PCR-диагностика, за определяне на вирусен агент. В случай на положителен резултат от теста може да определяни противовирусное лечение и по-нататъшния контрол на образованието.

Както вече бе споменато, с тази цел, на всеки 3 месеца се провежда ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на главния мозък или нейросонография бебе. Въпреки това, прогноза често е доста благоприятна, независимо от откриване на вирусни лезии. Често подобни кисти изчезват до годовалому възрастта на вашето дете, по никакъв начин не напомня за себе си. Рецидив при подобна аномалия не се случва. Дори рамоляционные кистозни образувания могат да изчезнат без следа в ранна детска възраст. Но ако те се появяват в по-късна възраст, а след това се държат малко по-различно и да ги наречем, кисти би не е съвсем правилно.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *