Киста на прозрачни преградни стени мозъка: толкова ли е «прозрачна» заплаха?

Някои хора след преминаването на ядрено-магнитен резонанс по една или друга причина, могат освен това да чуя диагноза «киста на прозрачни преградни стени мозъка». Малко хора знаят, че това е патология, така че вълнението пациенти нищо чудно. Въпреки това, тази аномалия се намира при 20% от населението: тя бессимптомна, често има вроден характер и рядко представлява заплаха за здравето. Опасността от усложнения е възможно само в случай на придобитите кисти прозрачни прегради на мозъка, която може да се появи в резултат на нараняване или като получи възпаление. Но в такъв случай за него показва определени симптоми.

Какво е киста на прозрачни прегради на мозъка?

За разбиране за същността на аномалии, трябва да проникнат в някои тънкости на структурата на мозъка, в частност, в структурата му обвивки. Мозъкът на човека предпазват от 3 обвивки: твърда, арахноидальная (паякообразни) и мека. Под арахноидальной обвивка се намира ликвор – течност, околна мозъка. Прозрачна преграда мозъка е оформена две най-добрите пластиками мозъчното вещество, разделени с помощта на щелевидной кухина.

Киста на прозрачни преградни стени, наричана по медицинска терминология кисти продажбата на стоки и услуги, – това е разновидност на арахноидального образование, с плътни и еластични стени, което се появява вследствие на скапливания течност между резени. Размери кисти прозрачни прегради на мозъка вариабельны: от няколко милиметра до няколко сантиметра.

Причини

Те са първични и вторични. Заслужава да се отбележи, че в повечето случаи такава патология се формира в внутриутробном период. Според статистиката около 60% от децата (и всичко предсрочно деца) се раждат с такива кисти. Но това не трябва да предизвиква опасения, тъй като в 2/3 от случаите на първично образование резорбира от себе си, не провокира неприятни прояви.

Прочети още  Колко живеят при 4 стадий на рак на мозъка

Що се отнася до вторична или придобити кисти, то тя често се появява в случаи като:

  • сътресение на мозъка;
  • травми и заболявания, с произтичащите от кървене в мозъка;
  • заболявания, свързани с възпаление на мозъчните обвивки;
  • различни инфекциозни заболявания, особено ако те засягат кората на мозъка.

Място на локализация

Освен генезиса на формиране, немалка роля играе и местоположението на кистата. Често формирането на локализуется между простора мозолистого на тялото и предната част на мозъка. Въпреки това при някои пациенти кистата може да се появи в предния отдел на межжелудочковой преграда. Освен това, понякога тя локализуется в зоната на малкия мозък. Тъй като едни образуват, са разположени в «най-сигурните» места, след това, като правило, те бессимптомны. Признаци на патология се появяват само при интензивно растежа на формиране, че по-типично за придобити патология.

Симптомите на кисти на прозрачни преградни стени

Заслужава да се отбележи, че в повечето случаи подобно образование не дава за себе си знаете и много от пациентите дори не подозират за наличието му. Често кистата е малка по размер показват на случаен принцип в процеса на диагностициране за друг проблем.

Но някои болни все още се сблъскват с прояви на патология – външна симптоматика се наблюдава значително увеличаване на размера на формиране.

Интензивни мигрена са един от симптомите на кисти прозрачни прегради на главния мозък

Така, киста започва да изтръгне съседните отдели на мозъка и периодично се припокрива отвора на Монро. В допълнение, пациентите могат да се обръща внимание на тези признаци на проблеми:

  • чувство сдавленности главата;
  • повишаване на вътречерепното налягане;
  • интензивни мигрена, внезапно появяващи се и изчезващ;
  • нарушения на слуха: намаляване или влошаване, наличие на шум в ушите.
Прочети още  Причини за появата на рак на мозъка

Методите на съвременната диагностика

В случай на възникване на лекаря подозрения за наличие на кисти в мозъка е необходима щателна диагностика. Най-точни резултати от изследването може да се получи благодарение на компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. Такива методики за изследвания помагат с висока точност на определяне на местоположението и размерите на образование, както и степента на компресия структури на главния мозък.

Диагностика на кисти прозрачни прегради на главния мозък

Често появата на такъв кисти предхожда развитието на други заболявания. Ето защо в такива случаи е необходимо да се отдава анализ на наличието в кръвта на инфекция. Ако специалист има подозрения за наличие на възпалителен процес, а след това трябва да се провеждат тестове за откриване на огнището на възпалението. Освен това много често в такива случаи се извършва УЗДГ, което ви позволява да намерите място исхемия. Освен това вреди ще бъде анализ на съсирваемостта на кръвта. Трябва да се разбере, че при такива обстоятелства процеса на диагностика ще бъде комплексен и продължителен.

Лечение на киста на прозрачни преградни стени

След изясняване на същността и причините, спровоцировавших патология, много пациенти се занимават с въпроса, как се провежда лечение на киста на прозрачни прегради на мозъка. Трябва да се отбележи, че в този случай процедурата и терапия ясно са взаимно свързани.

Ако образованието не представлява риск за мозъчната тъкан, пациентът няма оплаквания за здравето, и не се празнува от динамиката на растежа на кисти, д-р често се въздържа от извършване на никакво лечение. В подобни обстоятелства пациенти достатъчно преминават 2 пъти годишно на профилактичен преглед и да направи компютърна ТОМОГРАФИЯ или ядрено-магнитен резонанс.

Разбира се, много е важно да се определи начална заболяване и провеждане на необходимата терапия, независимо от това инфекция или възпалителен процес. Ако се наблюдава проблем на вътречерепното налягане, болните са написани на лекарства, които допринасят за нормализиране на кръвообращението мозъчна течност. Също лечение включва прием на осмотичното диуретици, за премахване на излишната течност, препарати за подобряване на кръвообращението в мозъка и ноотропных средства.

Прочети още  Невринома мозъка: клинични прояви, диагностика и възможните методи на лечение

Оперативна намеса при лечението на кисти на прозрачни преградни стени мозъка

Често терапия на първичното заболяване и контрол на вътречерепното налягане е достатъчно образование за бавно намалява, а понякога и изобщо изчезва от само себе си. Обаче това не винаги е така и някои болни се изисква хирургическа намеса. Обикновено операция предполага въвеждането на специална сонда, който прави дупка в стеночке кисти. Чрез него течността от образование постепенно се отделя в мозъка желудочек. В повечето случаи такава манипулация премахва нуждата на пациента от кисти. Но от време на време отвор в стената на формиране на припокриване, и на д-р може да се прибегне до процедурата на байпас.

Възможните усложнения на заболяването

Трябва да се отбележи, че последиците от киста на прозрачни преградни стени мозъка за някои пациенти могат да бъдат доста сериозни. Вече споменахме, че понякога патология не се нуждае от корекция и формирането често решава самостоятелно. Но ускорен растеж на кистата при липса на адекватно лечение – реална заплаха.

В такъв случай образуването на често сдавливает съдове и нервната тъкан, както и на нарушения в храненето на неврони води до деградация на тези или други структури на мозъка, вследствие на което утрачиваются орган функции. На първо място това се отразява на органи на сетивата: явно нарушение на слуха, на зрението, се наблюдават проблеми в координацията на движенията. Също така не трябва да забравяме, че игнорировании лечение, тази киста може да доведе и до смърт на пациента. Така че всички тревожни симптоми трябва да послужи като сигнал за незабавно посещение при специалист.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *