Киста на главния мозък при новороденото: колко опасни са подобни на тези, които са?

Киста на главния мозък при новороденото не е необичайно. Данните образование са диагностицирани всяка трета бебе. Киста – това е полостное формирането, напълнена ликвором, което не винаги предполага наличието на дете онкология. В някои случаи подобни на тях образование не остават идентифицирани в рамките на целия живот, в други – те стават причина за дискомфорт и болезненост за бебето. В такива ситуации, без да се лекува, не може да направи.

Причини

Киста на мозъка при новородени може да се прояви под действието на различни фактори. Понякога те могат да се обединят. Въпреки това отделят най-честите причини за кисти на мозъка на новороденото.

 1. Различни вродени аномалии. Обикновено те се появяват в главата на бебето все още в своя ембрионален стадий. Аномалии в развитието на ЦНС неизменно водят до патологични метаморфози в мозъчните структури.
 2. Родовите травми. Големите размери на бебето или раждането на близнаците може да предизвика травма на мозъка.
 3. Инфекция, пренесени бременна. Повечето вируси и бактерии е в състояние да преодолее кръвно-мозъчната бариера. От инфекции най-често се провокира образуването на кисти на вирусен или бактериален менингит.
 4. Кръвоизлив в мозъка. Те се появяват поради най-различни причини, но, като правило, увреждане на кръвоносните съдове се предизвикват травми и падане. В крайна сметка може да се образува кухини, пълни с ликвором, които след това се превърна в кисти.

Видове кисти на

Въведени формиране могат да се установяват във всички части на мозъка. Сега специалисти се договаря няколко вероятни) кисти и с оглед на поставянето им, те се разделят на няколко групи.

 1. Локализиран на нивото на хипофизата. Обикновено тази област орган заведует продуцированием на хормони на растежа, така че при възникване на нея кисти при грудничка започват да се наблюдават отклонения.
 2. Мозжечковые, наричани още лакунарными. Те са доста редки и често се откриват при момчетата. При бързото развитие на образованието са възможни двигателните нарушения.
 3. Образование наблизо епифизната жлеза. Отклонения в работата на гърдата водят до отлив на спинномозгового ликвора, което в крайна сметка води до образуването на кисти.
 4. Арахноидальные. Локализират в паутинной обвивка, защитаваща мозъка от увреждане. Често подобни кисти възникват при травми или поради инфекционно-възпалителни процеси.
 5. Дермоидные. Доста рядко образование, диагностируемое най-вече на първата година от живота. В кухина подобно на формирането на открити не ликвор, а ембрионалните частици (наченки на костите, зъбите, косата, телесни мазнини).
 6. Съдова киста на главния мозък на новороденото. Възниква още по внутриутробном период до 28 седмици. Тя може да изчезне до раждането на бебето, така и да остане за цял живот. Но образованието рядко провокира неприятните симптомите на това.
 7. Кисти на мидълуер платна. Настанява се в складочке мека мозъчна обвивка, че локализуется в областта на третия камера на мозъка. Се определят само с помощта на ядрено-магнитен резонанс.
 8. Псевдокисты. Те са пълни с гръбначно-мозъчната течност и не провокира никаква симптоматика. В определени ситуации, не е изключено откриване на няколко формации.
 9. Субарахноидальные. Локализират в подпаутинном пространство и се появяват в резултат на травми. Често се характеризират с неблагоприятни проявления и бърз растеж. Се нуждаят от оперативно премахване.
 10. Формиране на желудочках мозъка (най-често в странично). Те са диагностицирани в колектори спинномозгового ликвора, както и поради огромното често предизвикват симптомите на вътречерепна хипертония.
 11. Субэпендимальные. Най-често срещаните при грудничков формиране, се дължи на родова травма. Кисти възникват вследствие на разкъсване на кръвоносни съдове и кръвоизливи под обвивката на мозъка. Формиране често с различни размери: от 5 милиметра до няколко сантиметра.
 12. Ретроцеребеллярные. Тези кисти са на дълбоко място и се образуват поради смърт на нервни клетки. Те възникват на фона на травми, кръвоизливи и инфекциозни заболявания. Такива образувания имат тежки проявления и се нуждаят от безотлагательном лечение.
 13. Порэнцефалические. Това е рядък вид формации, за които е характерна появата на няколко кисти на мозъка с различни размери.
Прочети още  Рак на гръбначния мозък

Симптомите на новообразувания

Клинична картина ще зависи от локализацията на формиране. Но ако са няколко и те са локализирани в различни отдели на мозъка, след това детето се откриват най-разнообразни прояви, като по този начин значително усложнява диагноза. Типичните симптоми на кисти на мозъка на бебето може да се нарече:

 • главоболие, което е доста трудно да се разкрие при грудничка;
 • промяната е в състояние на дете: забавяне, сънливост или безсъние, загуба на апетит;
 • увеличаване на размера на главата: отбелязва се само при значителни размери на образуване;
 • присъствието на силни пулсации и выбухание родничка: основният симптом на кисти, сочещи към внутричерепную гипертензию;
 • нарушения в движенията и координация: при кистозном лезии на малкия мозък;
 • проблеми със зрението: двойно виждане при рассматривании близкорасположенных предмети, сочещи към компрессию на зрителния нерв;
 • отклонения в половия развитието на фона на поражението эпифиза може да празнува закъсняло или в началото на пубертета;
 • епилептичните прояви: при лезии на мозъчните обвивки.

Безсъние – един от симптомите на киста на главния мозък при новороденото

За да се елиминира влиянието на формиране на функциите на мозъка да се наложи провеждането на специализирана терапия, а в някои случаи дори операция.

Диагностика

За да разкрие наличието на киста на бебе е много трудно – за диагнозата са необходими допълнителни изследвания, които се назначават детски невролог. Ако появата на формиране на предшествано от травма на мозъка, е необходимо да се обърнат към нейрохирургу. Често за диагностика на кисти се прилагат такива методи са:

 • УЛТРАЗВУК (нейросонография);
 • Компютърна ТОМОГРАФИЯ (в сложните случаи);
 • Ядрено-магнитен резонанс (за диагностициране на малки формации).
Прочети още  Главоболие при тумори на мозъка: как да ги разпознаете?

За диагностика прибл най-проблемните ситуации се използва ядрено-магнитен резонанс

Обикновено, ядрено-магнитен резонанс се използва в най-проблемните ситуации благодарение на високата си на разрешителната способност. Понякога процедурата се извършва с прилагането на контраста – за по-ясни обяснения на патологичната картина.

Лечение на

След откриване на киста на главния мозък при новороденото, се определя от невролог с тактика на лечение. Често пациентите се наблюдават при невролог цял живот, което дава възможност да се контролира развитието на кисти. Като правило, лечението формации се осъществява с помощта на консервативно или хирургично метод. Но бебета никой веднага не се оперира. Най-често се използва тактика на изчакване с наблюдение на състоянието на пациента.

Ако няма отклонения в поведението на вашето дете, е необходимо в операция няма. За премахване на някои от симптомите могат определена лекарствена терапия. Така, при проблеми с внутричерепным налягане написани диуретици и съдови средства, осигуряващи протичане и циркулация на спинномозгового ликвора. Това нормализира показателите на налягането.

Лекарствена терапия е най-често срещан при кисте на главния мозък при новороденото

При появата на кисти на фона на бактериален менингит се предписват антибиотици. Понякога не може да се мине без инжекциите и медицината пипети, така че лечението се извършва чисто амбулаторно. След загасания инфекции, кисти значително намаляване на размера, а по-късно за известно време, и не изчезват. Ако бебето се празнува иммунодефицитное състояние, предписани курс инжекции иммуностимулирующих лекарства в комплекс с поливитаминами.

При увреждане на мозъчните обвивки или след увреждане раждане на д-р принудени да прибягват до бърза намеса. Както вече бе споменато, грудничков рядко работят. Но ако развитието на кисти интензивно и му носи сериозно влошаване на състоянието на бебето, а след това се взема решение за провеждането на хирургическа интервенция.

Прочети още  Ликворная киста на мозъка: може ли с нея да живеят?

Последици

Често киста на главния мозък у новороденото е асимптоматична и тя не е с особено влошаване на състоянието на бебето. Но понякога, при най-лошия режим са възможни усложнения и последици на фона на тяхното присъствие в мозъка. Като правило, най-често срещаните усложнения кисти са изчерпателно изоставането в развитието на детето. Понякога бебето се проявяват зрителни и двигателни умения. Друго възможно усложнение – вродено или придобито влошаване на слуха.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *