Киста на епифизната жлеза на мозъка: неизбежно ли е оперативна намеса?

Киста на епифизната жлеза на мозъка – малораспространенная аномалия, диагностируемая само 1,5% от хората. Тя е налице-шароподобное формирането на благоприятен, изпълнено ликвором. Образование расте и се развива доста бавно и локализуется в пинеальной зона эпифиза. Случаи на злокачествен прераждането кисти не са разкрити.

Какво е киста на епифизата?

Подобно на формирането на – промяна в епифизната жлеза, а след това има патологични метаморфоза на нейните тъкани. Често тя е статично, което означава, нейният растеж често не се наблюдава. Изключение – кисти паразитарного произход. Но много по-често се срещат образование, формира поради затруднено вытока тайна или припокриване выводящего канал.

Киста на шишковидного на тялото на мозъка може да се влияе на имунната система на човека, поради което, при деца, може да има ускорено сексуално съзряване. С епифизната кисти на мозъка също се свързват с повишена концентрация в организма флуор, което може да доведе до генетични отклонения на ембриона при бременните, а при възрастни, води до проблеми със зъбите, косата и увеличаване на телесното тегло.

Причините за киста на епифизата

Основната причина за появата на формиране смятат припокриване на лумена на выводящего канал, който е може би вследствие на травма на мозъка или след операция на орган. Поради това, ликвор, не се отделя и се натрупва между мембраната на нервните тъкани. Но има и други причини за появата на образование. Към тях се отнасят:

 • инфекция;
 • вискозитет тайна;
 • пережитый инсулт;
 • вродени аномалии;
 • повишена извилистость стартират пътища.

Освен това понякога могат да се срещнат паразитно поражението эхинококком. Паразита се образува собствена капсула, неуязвимую за имунната система на човека. В подобни случаи ликвор кисти ще съдържа продукти на жизнената дейност на ларвите, вследствие на което киста бързо ще се увеличи. Особено опасно е разликата такова образование, така че след неговото откриване формирането на незабавно отстранени хирургично.

Прочети още  Какво представлява эпендимома и да е опасно?

Симптоми на кисти

Признаци на патология нямат много отличителни черти. Освен това, те се празнуват само при прогрессирующем растежа на формиране. Обикновено симптоматика се проявява, след като киста ще достигне 1 см в диаметър. Поради незначителни размери, най-епифизната жлеза, подобна киста представлява реална заплаха за здравето и живота на човека.

Отрицателните прояви се дължат на компресирани съседни с кисти на тъканите. Най-често се отбелязват следните симптоми:

 • гадене и повръщане;
 • нарушения на съня;
 • хронични цефалгии;
 • хипо — или гипертонус на мускулите;
 • проблеми с пространствената ориентация;
 • нарушена походка и координация на движенията;
 • проблеми точка е: липсата на острота, двойно виждане на изображението, кожух пред очите.

Липсата на острота, двойно виждане на изображението – симптоми на кисти от епифизната жлеза на мозъка

Освен това от време на време се появяват мигрена, не купируемые аналгетици. В подобна ситуация може да помогне само медицинска запушване. Още в главата често се усеща пулсация и се чува шум. Пациентите трудно е да гледаш нагоре и те често страдат допир. За паразитарной кисти се характеризира с конвулсивни прояви, както и нарушения на психиката, проявяващи се в бреда и галлюцинациях.

Според типа на кисти

Формиране на класифицират според вида на тъканите. Така, отделят следните видове кисти на:

 • арахноидальная;
 • дермоидная;
 • коллоидальная;
 • пинеальная;
 • эпидермоидная.

Арахноидальные кисти се образуват в паяк на мозъчните мембрани, изпълнени с гръбначно-мозъчната течност. Те обикновено са вродени, но могат да се проявят след инфекционно-възпалителни процеси. Често такива образувания са диагностицирани при мъжете. Дермоидные и эпидермоидные кисти се появяват в эмбриональном план, и в тях често се намират мазнини или косата. Те доста скоро расте, така че трябва да бъдат колкото е възможно по-скоро да изтриете.

Прочети още  С мозъчен тумор дете: особености на възникване и лечение

Коллоидальные формиране се отнасят до вродени отклонения, че имат място при полагането на ЦНС. Те могат да задреме години, но на фона на проблемите с ликводинамикой може да провокира появата на херния на мозъка и хидропс на органи, които водят до смъртоносни резултати. Пинеральные оформянето на тумори на тялото на гърдата, които често са присъщи на много малки размери.

При интензивно отглеждане и компресия на околните тъкани може да се наложи да им хирургично отстраняване. Това се отнася особено за эхинококковых кисти, които се лекуват само радикално. По отношение на тях лекарствена терапия може да се проведе само в случай на сериозни противопоказания.

Диагностични дейности

При съмнение за такава патология на първо място правят ядрено-магнитен резонанс. Въпреки това, този метод на диагностика нищо не може да се каже за етиологията на формиране, ето защо в допълнение предписват биопсия. За да се осигури цялостно проучване могат да се извършват:

 • радиография на черепа;
 • пневмоэнцефалография;
 • церебрална ангиография съдове;
 • допплерография съдове на шията и главата и вентрикулография.

Церебрална Ангиография съдове

Открити при проучване на киста малък размер, се нуждае от постоянно наблюдение с систематично провеждане на ядрено-магнитен резонанс (веднъж на полугодие). По отношение на по-големи образувания повдига въпроса за целесъобразността на хирургическа намеса.

Усложнения кисти

Но основната маса от хората с такава диагноза чудех как тази киста може да бъде опасна. Заплаха за живота, като цяло, представляват кисти на епифизната жлеза на мозъка, чийто размер е над 1 см в диаметър. Такива образувания могат да предизвикат гидроцефалию. Тя се дължи на нарушен изтичане на гръбначно-мозъчната течност от камерна мозъка (желязо е в пряка връзка с третата желудочком чрез краката). Освен това, кисти в эпифизе са в състояние да провокират пристъпи на епилепсия. Но най-сериозни усложнения провокира паразит киста, която води до появата на възпаления и кръвоизливи в близките области.

Прочети още  Лечение със сода рак на костния мозък

Принципи на лечение

За лечение на епифизната кисти на мозъка е ефикасен трябва да започнат да се разкрие етиологията. На следващо място, се взема под внимание размера и локализацията образувания. Лекарствена терапия е подходящо само при кисти, малки по размери (до 5 мм в диаметър). Но, като цяло, тези кисти не дават усложнения и неприятна симптоматика.

При размери над 1 см в диаметър лечебна терапия с помощта на лекарствата премахва само малоприятные прояви. Така че размерите на образованието изцяло се определят по-нататъшното лечение. Ако се върна към лекарствата, а след това обикновено се предписват аналгетици, диуретици, успокоителни и антиконвулсанти.

Хирургични методи за борба с кисти епифизната жлеза на мозъка

Що се отнася до хирургически методи за борба с патология, индикация за провеждането на операция ще бъде:

 • хидроцефалия;
 • паразит етиология;
 • степента на съседните тъкани;
 • нарушения в ликвородинамике;
 • изразени неврологични прояви;
 • провокация на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Но операцията не се извършват в напреднала възраст, бременни, пациенти след химиотерапия. В такива случаи прибягват до консервативна поддерживающему лечение.

Прогнози

Като цяло при кисте епифизната жлеза на мозъка прогноза е доста благоприятен за повечето пациенти. Въпреки това е важно да не забравяме, че въпреки, че основно образование, не представлява опасност за живота на пациента, но при игнорировании му симптоми могат да причинят често непоправима вреда на здравето си. Главната опасност при несвоевременном кандидатстване за квалифицирана медпомощью или когато става въпрос за късно лечение представляват нарушение на изтичане на ликвора и появата на гипертензионно-гидроцефального синдром. Така че дори незначителни настораживающие симптоми трябва да послужи като сигнал за посещение при специалист.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *