Киста на эпифиза мозъка: колко е опасно и може ли да я злокачественное прераждането?

Киста на эпифиза на мозъка е представена от епифизната кухина в тъканите на гърдата. Това е формирането на благоприятен, с меки и еластични стени и пъргав ликвором вътре, което никога не е прероден в рак. Образование в эпифизе – доста рядка патология, диагностируемая само 1,5% от пациентите. Като цяло, той е неподвижен и бессимптомна, а динамиката в растежа се наблюдава само при нея паразитарной етиология. Откриват я случайно по време на изследвания с помощта на магнитен резонанс по съвсем друг повод.

Заради което се образува киста эпифиза?

Чрез намиране, какво е «киста на эпифиза мозъка», много съвсем основателно иска да знае, за причините за появата му. Въпреки това, тъй като самата эпифиз все още е загадка за специалисти, а след това и механизми я кистозна прераждането и до края на неясно. Но повечето лекари са съгласни, че кисти эпифиза най-често се появяват в такива случаи:

 • при нарушения в оттоке секрет от гърдата;
 • вследствие на инфекциозен или паразитарного поражение эпифиза.

В първия случай на изтичане на секрет може да го разубеди вискозитет, прекомерно извилистость канали или тяхното запушване поради претърпели травма или операция. Тези кисти не предизвикват хормонални смущения, компресия на околните тъкани и не се прераждат в злокачествени тумори. Във втория случай образуването на кисти не са свързани с функционалните характеристики на гърдата – тя възниква вследствие на паразитарного поражение эхинококком.

Анатомическое местоположението на епифизната жлеза

Инфекцията преминава по време на контакт с животни-преносители, а ларвите, обосновавшись в нервната тъкан, се създават кухина, което доста бързо се разраства, с продукти от жизнената дейност на паразити. Тези кисти са изключително опасни и се нуждаят от незамедлительном хирургичното отстраняване.

Прочети още  Противоречи ли лечение на глиобластома и колко лошо диагноза?

Признаци на кисти

Както вече беше казано, малко формирането на эпифизе рядко се открива. В ранните етапи На разкриване на малки кисти эпифиза мозъка се случва случайно. Откриване напълнена с течност кухина допринася за ядрено-магнитен резонанс. Обаче ако кистата достига 1 см в диаметър, а след това на пациента се появяват малоприятные симптоми, причинени от нарушения на притока на кръв и ликвора, както и компресирани близките тъкани.

Киста на эпифиза мозъка има такива признаци и надарен следващата симптоматикой:

 • главоболие;
 • гадене и повръщане;
 • нарушения на зрението и слуха;
 • проблеми с координацията на движенията;
 • възпаление на очите, при тяхното въртене;
 • сънливост, нарушения на съня, понякога – летаргия.

Гадене и повръщане – един от симптомите на кисти эпифиза мозъка

Заслужава да се отбележи, че главата в такива случаи боли просто непоносимо. Пристъпи на мигрена не изчезват след приема на болкоуспокояващи стредств. Понякога те изчезват само след медицинска блокада. До същите последици кисти эпифиза мозъка често се превежда в невротични разстройства, или в епилептичните припадъци. При формирането на усложнява нормалното протичане на живота на пациента, се извършва от определено лечение и повдига въпроса за премахване на кистозна формация.

Колкото по-опасно от киста на эпифиза?

Самата киста не представлява опасност. Но заплаха стават съпътстващите симптоми и прояви на заболявания като хидроцефалия, епилептичните припадъци и други нарушения. Заслужава да се отбележи, че подобни образование рядко растат до размер, представляващи реална опасност за живота на пациента.

Така, генетично предрасположенное кистозное формирането притежава чисто доброкачествен характер. Заплаха представляват само формиране, повече от 1 см в диаметър. Често това е эхинококковые кисти. Максималните отбелязани размерите на такива образувания и до 2 см в дину и 1 см широк.

Прочети още  Колко живеят при 4 стадий на рак на мозъка

Лечение на

Бессимптомные формиране са под постоянен лекарски контрол: два пъти в една година човек прави компютърна ТОМОГРАФИЯ и ядрено-магнитен резонанс. Лечение на киста на эпифиза мозъка в подобни ситуации не се извършва за безполезен. При обстоятелства, когато образование причинява малоприятные симптоми, д-р взима възможни варианти за терапии. Като правило, такива новообразувания, лекувани консервативно, т.е. медикаменти, или оперативно. Препаратное лечението е насочено към премахване на симптомите, а операцията се извършва при опасност за живота.

Диагностика на кисти эпифиза мозъка

В медикаментозную терапия едър кистозна образование эпифиза състои от следните лекарства.

 1. Диуретици (Диакарб, Маннитоп, Фуросемид). Ги предписват за намаляване на вътречерепна хипертония и премахване на признаците на подпухналостта на мозъка.
 2. Антиконвулсивни лекарства (Карбамазепин, Финлепсин). Ефективен при судорожных форми, които са характерни за паразитарного поражение.
 3. Болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства (Ибупрофен, Кеторол, Напроксен). Приемат при интензивни мигренях.
 4. Нейролептики и транквиланти. Те се използват при явни психотични нарушения.

Тази лечебна терапия рядко се прилага при истински генетични кисти, тъй като те рядко дорастают до такива количества, за да предизвикат спазми, но диуретици и обезболяващи средства са написани на много пациенти. Освен това, лекарят може да препоръча адаптогени, а също лекарство на мелатонин при проблеми със съня.

Оперативната намеса при кисте эпифиза е показано в такива случаи:

 • эхинококкоз;
 • остра окклюзионная хидроцефалия;
 • бързия растеж на формиране на повикващия компрессию тъкани;
 • образование на повече от 1 см в диаметър, провоцирующее неврологични нарушения.

Оперативно отстраняване на кисти эпифиза се извършва чрез трепанации на черепа

Оперативно отстраняване на кисти эпифиза се извършва чрез трепанации на черепа. Това е много сложна интервенция, договорена кредитна линия с серьезнейшими последици – эпифиз се намира много дълбоко и при опит за достъп до него е доста вероятно увреждане на съседните тъкани. Въпреки че след трепанации проблем ще изчезне, но това е вероятно остатъчни странични явления.

Прочети още  Ликворная киста на мозъка: може ли с нея да живеят?

Ето защо подобни намеса се извършва чисто на жизнените показатели. Естествено, намесата в тъканта на мозъка е свързано с огромни рискове, така че нейрохирурги с голямо внимание са подходящи за лечение на истинските кисти эпифиза, но эхинококкоз не оставя други възможности. В този случай операцията не е просто единствената алтернатива за подобряване на състоянието, а често е последен шанс да спаси живота на човек.

Възможни усложнения

Както вече бе споменато, тежко усложнение при кисте эпифиза се появяват само в случай, когато образование достига внушителни размери. И ако не се лекува, то това в крайна сметка може да доведе до гидроцефалию. В допълнение, се наблюдава свиване на тъканите на мозъка, което води до повишаване на внутримозгового налягане, а е изпълнен с появата на общемозговой на симптоматиката: влошаване на паметта, слуха, спад в нивото на интелигентност и понижение на зрителната острота.

Също така, не забравяйте за посочените по-горе последици от хирургическа намеса. Но така или иначе нито една от проявите не трябва да остане без внимание. При рязко влошаване на състоянието е необходимо без отлагане да се обърнете към невролог, особено ако настораживающая симптоматика се наблюдава детето. И с голямо внимание трябва да се подходи към алтернативни методи на лечение: за съжаление, те не само не намаляват образувания, но и могат да доведат до сериозни последици (например, интоксикация).

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *