Кашлица при рак на белия дроб: причини, особености и методи за улесняване на

Кашлица при рак на белия дроб е най-честият симптом. Той е придружен от болка в гръдната кост и отделяне на храчки с примеси на кръв. Тези симптоми се проявяват по-близо до 2-3 етапа, което показва, че прогресията на тумора. За облекчаване на състоянието на пациента ще помогне на специални лекарства и практически съвети.

Причини за появата на кашлица при рак на белите дробове

Кашлица – това е естествена защитна реакция на организма, вървят на подсъзнателно ниво. Той възниква по няколко причини:

 1. Активен растеж на тумора – когато раковите клетки става много много, те постоянно се дразнят нервните окончания на бронхите, продуцируя контра реакция.
 2. Отделянето на секрет – натрупване на течности в белите дробове трябва да се появи по естествен начин, което допринася за кашлица.
 3. Затруднено дишане – при наличие на задух и затруднения с дишането, кашлица, помага да се отпуснете на мускулните влакна на диафрагмата, които трябва да доведат до засилване на постъпване на кислород в белите дробове.
 4. Присъединяването на възпалителния процес – патологично намалява имунитета води до факта, че всички патогенни микроорганизми могат да причинят богат възпалителен процес и смъртоносни резултати.
 5. Нарушаване на естествения процес на вентилация на белите дробове, при което притока на кислород в белите дробове трудно, отбелязва хипоксия на мозъчните клетки, поради което се формира кашлевый рефлекс.
 6. Разрастването на лимфни възли, които сдавливают бронхите, дразнене на нервните окончания.

Появата на кашлица при рак на белия дроб може да възникне и при активния растеж на тумора

Не винаги кашлица съответства на онкологията, ако вие. Рак на белия дроб без кашлица може да прогресира достатъчно дълго време, докато размерите на тумора не ще окаже натиск върху рецептори, провокира кашлевый рефлекс.

Видове кашлица

Появата на кашлица, много хора свързват с респираторно заболяване. Така под прикритието на ARI могат да се развие рак, разкриващи което се случва на 3-4 стадий, когато лечението не е в състояние да помогне. Прояви на рак на белия дроб и туберкулозата са много сходни, така че при диференциална диагноза на лекар на първо място се обръща внимание на вида кашлица:

 1. Кратък, но проблясващи – се случва по причина на постоянно дразнене на рецептори тумор на белия дроб. На човек е присъщо покашливание, в резултат на което може да се отклони храчки.
 2. Силен лаещ – прилича прояви на кашлица, който възниква при бронхит. Той е най-дълбокото, лаещ, придружени от болезнени усещания в гърлото и гръдния кош.
 3. Суха кашлица – предизвиква дразнене на гърлото, болки в гърлото и гръдната кост. При откашливании тайна не се откроява, но хрипове са подслушвани.
 4. Мокро – при откашливании обилно тръгва на храчки. Човек не може да контролира процеса, а ако е прекалено гъста мокроте кашлица се усилва няколко пъти.
 5. С примеси – по време на силна кашлица от устната кухина могат да се отклони частици гной, кръв, на бучки серозен цвят. Всички тези признаци говорят за тяжелейшее увреждане на белите дробове, което изисква комплексно лечение.
Прочети още  Мелкоклеточный рак на белия дроб: колко от тях живеят и колко неутешителен прогноза?

Появата на кашлица, много хора свързват с АРИ, но под маската на ARI могат да се развие рак

Вид на кашлица по никакъв начин не е свързано с форма на рак. При някои хора той напълно отсъства до 4 стадий, когато туморът се превръща в огромен и расте в белодробни тъкани, дразнене на нервните окончания.

Начини за лечение и облекчаване на кашлица при рак

Постоянно проявяващо се на суха кашлица при рак на белите дробове или с примеси, пречи на човек да живеят пълноценно. Периодични пристъпи на задушаване изискват комплексен подход в лечението. Да се отървете от корените на кашлица е невъзможно, тъй като в повечето случаи на рак на белия дроб е с неблагоприятна прогноза. Така че лекарствена терапия, насочена към намаляване честотата и продължителността на пристъпите на кашлица, въздействайки на рефлекторните центрове в кората на главния мозък.

Медицински

Основната задача на лекарствено лечение е в потушаването на пристъп на кашлица, а също и беспрепятственном отделянето на храчки. За това се предписват такива лекарства, като:

 1. Лазолван – спомага за образуването на храчки, като кашлица продуктивни. Се бори с възпалителни процес в белите дробове, укрепване на местен имунитет. Схема на прием в зависимост от характеристиките на заболяването.
 2. Флавамед – прави храчки по-малко вискозен, което позволява лесно да я изведе, като предотвратява развитие в застой процеси.
 3. Пакселадин – успокоява инфекциите пристъп на кашлица, действа върху кашлевые центрове в кората на главния мозък. Предписват при лающем, суха кашлица, която се проявява с пристъпи и застрашава живота на развитие на асфиксия.
 4. Бронхолитин – растителни компоненти на препарата омекотява раздразнената лигавицата на ларинкса, като допринася за укрепване на местния имунитет, а също и намаляване на пристъпите на кашлица.
 5. Стоптуссин – въздейства на нервните окончания на бронхите чрез блокиране на дразнене. Умерено се втечнява и храчки, превръщането на суха кашлица в мокър. Подходяща за дълготрайна употреба.

Лечение на кашлица при рак на белия дроб се нуждае от специално внимание. Забранено е да се използват лекарства, блокер кашлевый рефлекс и препарати за втечняване и отделяне на храчки едновременно. Те блокират един на друг, така че положителен резултат няма да има.

Хапчета за кашлица при рак на белите дробове, притежаващи муколитическим собственост, се предписва в началните стадии на рака. За напреднали форми на рак се използват лекарства, които потискат кашлицата. Към тях се отнасят опиоиден аналгетици, които могат да блокират кашлевый рефлекс в мозъка. Най-често се използват Морфин и Кодеин. Продължителната употреба води до пристрастяване, но за болни от рак в последните етапи на това лекарство е последната надежда за подобряване на състоянието.

Прочети още  Като умират от рак на белия дроб: причина за смъртта и методи за облекчаване на състоянието

Бронхолитин – един от лекарствата за кашлица при рак на белите дробове

Питейна режим

Достатъчен прием на течности, което води до това, че скопившаяся в белите дробове храчки, се движи по-бързо и не толкова болезнено. Препоръчително е да се пие през деня на 2-2,5 л чиста минерална вода. Пие нужда на малки глътки, но често.

Също с висока ефективност притежават чайове, особено приготвени от билки. Най-ефективни от тях са:

 1. Лайка и мента – лайка показва антисептични свойства, а мента облекчава спазми на бронхите, купируя кашлевый рефлекс. Билки се запарва се като обикновен чай се пие по 2-3 чаши на ден. Особено е полезно да се пие преди лягане.
 2. Лавандула и босилек – тези билки омекотява лигавицата и намаляват раздраженность. Кашлицата става по-продуктивна, изчезва болката в гръдната кост.
 3. Мащерка и градински чай – тези билки са мощнейшими естествени антибиотици, които са в състояние да засили местния имунитет. Освен чайове, отвари, подходящи за инхалации.

Заедно с изобилие от напитки в стаята на болния трябва да бъде на хладно и влажно. Такъв микроклимат ще позволи максимално дълго задържане на течност в организма.

Позицията на тялото при пристъп на кашлица

Най-оптималното положение при наличие на пристъп, е седнало положение, леко наклонив торса до колене. Не е необходимо да се вземе хоризонтално положение, тъй като това ще увеличи задушаване.

В леглото също е по-добре в позиция полусидя, подкладывая под гърба си няколко вертикално монтирани възглавници. Положение на тялото на ваша страна оказва натиск върху тумора, което може да засили неприятни усещания и провокират развитието на постоянна кашлица.

Билкови лекарства

Потискане на кашлица и отстраняване на раздраженности на лигавицата на бронхиалните тръби се постига чрез използване на фито-вещества. Основното им достойнство е пълна натуральность и липсата на странични реакции, което не може да се каже за лекарства. Билки, които добре помагат при дълги кашляте:

 • камнеломка;
 • althaea officinalis;
 • мачок;
 • жълтурче;
 • корен от женско биле;
 • джинджифил;
 • градински чай;
 • лайка.

Althaea officinalis – билка, от която може да се направи чай или тинктура от кашлица, при рак на белите дробове

От билки може да се формира такси, от които се приготвят чайове и тинктури. Каква е точно билка ще ви помогне в даден случай, съветва експертът. При наличието на рак на всяко самолечение трябва да се изключи, тъй като неправилни действия могат да предизвикат буен растеж на раковите клетки.

Прочети още  Научете в чиито дробове живее убиец – периферический рак на белия дроб

ЛФК

Лечебна физкултура – това е един от основните методи изключения възможности за развитие в застой процеси в белите дробове. При наличието на рак на заболяването не може постоянно да се лъже. Дори, ако силите не, трябва да ставам и да направи малка тренировка. Най-ефективни са:

 1. Разходка на открито в умерен темп на движение предизвиква окисляване на белите дробове с кислород, което предизвиква подобряване на снабдяване на клетките на главния мозък. Подобрява общото състояние на здравето, се появява яснота в мислите си, се издига настроение.
 2. Упражнения в домашни условия – подходящ за ходене на място, писти, движение на тялото и ръцете. Всички упражнения се изпълняват бавно, въз основа на индивидуални усещания. Те не трябва да предизвиква болка и дискомфорт. В стаята, където се извършва ФИЗКУЛТУРА, препоръчва се отвори прозорец, тъй като свеж хладен въздух, ще тонизира и ще донесе повече ползи от практикуване.
 3. За помпане на топки – това е професия помага да развиват леки, но да го прави трябва да се прави внимателно. При прекомерно вдишване и издишване може да кружиться главата и се проявяват с кашлица.

Разходка на открито в умерено темпо предизвиква подобряване на снабдяване на клетките на главния мозък

ЛФК пречи на образуването на застой на процеса не само в белите дробове, но и за образуването на рани от залежаване. С помощта на правилно подбрана програма с индивидуално рассчитанными товари, кашлица може да намали своята интензивност.

Профилактика

Напълно да се изключи вероятността от развитие на кашлица при рак на белия дроб е невъзможно. Но има и редица превантивни мерки, чрез които може значително да облекчи състоянието на пациента:

 1. Да се откаже напълно от пушенето и вдишването на тютюнев дим, дори ако този навик продължи през целия живот. Катран, съдържащи се в дима, може да се изкриви в бронхите, което увеличава тяхното дразнене и предизвиква кашлица.
 2. Овлажняват въздуха в стаята, тъй като пересушенный микроклимат, където е горещо и сухо, което води до прекомерно изпаряване на влагата от тялото, което провокира дразнене на лигавиците.
 3. Да се отдадете на релаксация, чрез контролиране на кашлевый рефлекс. Умишлено релаксация на мозъка под приятна музика ще позволи намаляване на прояви на кашлица.

Функция терапия на кашлицата при рак на белия дроб е в избора на такива лекарства, които да воздействовали на причината за нея. Възпалителни процеси в белите дробове и прекомерно натрупване на слюнка се лекува с антибиотици и муколитиков. Суха рвущий кашлица изисква вендузи, с помощта на опиоидните аналгетици. Интегриран подход при лечението ще се постигне желаните резултати.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *