Карцинома

Карцинома се отнася до броя на злокачествени тумори. Тя засяга много вътрешни органи и кожата. Карцинома се смята за най-често срещан злокачествен тумор. Това, колко опасно е новообразование, зависи от вида на патологията, етапа на развитие и от множество други фактори.

Характеристики на заболяването

Да се разберат причините за развитие на карцином, какво е това тумор и други функции, успее, ако се обърне към източника на възникването на новообразувания. Ракът се формира от мутирали на епителните клетки, от които се състоят всички вътрешни органи, кожна покривка и лигавиците.

Изследователите все още не са способни да установят истинските причини за това, защо в организма се случват тези промени и колко души могат да бъдат засегнати злокачествен тумор. Смята се, че мутация на клетките на епитела се случва под влиянието на следните фактори:

 • генетично предразположение;
 • излъчване на облъчване;
 • при продължително приемане на редица лекарства (особено на хормонални средства);
 • вирусна патология.

Особена опасност за човека да носи ХИВ-инфекция. Освен това, броят на хората с медиална, живеещи в условия на неблагоприятна екологична обстановка, е значително по-висок брой от пациентите с тази форма на патология от други региони.

Появата на злокачествени образувания минава по един единствен принцип. На първия етап се случва мутация на определени клетки, вследствие на което тези престанат да изпълняват изначальную функция. По-нататък те започват активно да расте, удари здрави тъкани. Част от раковите клетки прониква в кръвоносната и лимфната система и се разпространява в други органи.

Класификация

В зависимост от мястото на локализация на туморния растеж карцинома се класифицира в няколко вида:

 • базальноклеточная;
 • цервикальная;
 • бронхиална;
 • плоскоклеточная;
 • сосковочная.
Прочети още  Инвазивна карцинома на млечната жлеза

Базальноклеточная карцинома се среща в около 90% от случаите на рак на кожата. Тази форма на патология не метастазирует, но подуване на развитието на покълва в по-дълбоките слоеве на епитела. Базальноклеточная карцинома възниква вследствие на необичайни реакции на кожната покривка на излагане на слънчева светлина.

По-често област лезия локализуется в предната част на главата. Към факторите, предразполагащо развитието на тази форма на тумор, включват:

 • слаба имунна система;
 • при продължително приемане на лекарства.

Цервикальная карцинома – това е рак на шийката на матката. В зависимост от областта на локализация новообразование има две форми:

 • люспести рак (шийката на матката);
 • аденокарценома (цервикальный канал).

Също отделят инвазивную и интраэпиталиальную форми на цервикалната карцином. Първият тип се характеризира с активни растежа на тумора, която засяга съседните органи. Интраэпиталиальная форма локализуется строго в шийката на матката и не засяга другите тъкани.

Бронхиална карцинома е по-известен като рак на белите дробове. Честотата на разпространение на този тумор се причинява от екологичната обстановка на определена територия. Рак на белите дробове, присъщо на хората, живеещи в индустриалните региони, които са пристрастени към пушенето или работещи на вредни производства.

Плоскоклеточная карцинома се различава бърз растеж. Такава тумор метастазирует на вътрешните органи. Се диагностицира този вид рак главно при хора със светла кожа.

Сосочковая карцинома – това е новообразование, затронувшее клетки на щитовидната жлеза. Туморът е сравнително добре се поддава на лечение. Сосочковая карцинома се среща при хора от всички възрастови категории, включително новородени. Основна причина за образуване на сосочкового новообразувания е нарушение на хормоналния фон.

Посочената по-горе класификация е непълна. Всяка от горепосочените карцином е разделена на няколко подвида, които се характеризират със собствените си симптоматикой, област локализация и честота на разпространение.

Прочети още  Аденокарцинома умерено дифференцированная

Процедурата

Човек може да се определи наличието на себе си карцином на следните симптоми, характерни за всички видове ракови образувания:

 • намаляване на апетита и като следствие, намаляване на телесното тегло;
 • анемия;
 • обща слабост;
 • промени в температурата, не са причинени от инфекциозни или вирусна патология;
 • анемия.

На мястото на поражението при палпация често откривани участъци с тюлени. Те носят единичен или множествен характер. Но някои тумори се отнася до низкодифференцированному тип. Структурата на подобни образувания почти не се различава от това на здравите клетки, така че чрез палпация им не е възможно да се открие.

С развитието на рак на област лезия постепенно се разраства. Клинична картина става по-ярка, след като новообразование началото на метастазират. В такива случаи възникват интензивна болка, локализующиеся в различни части на тялото.

Клиничната картина се определя от вида на тумора. При бронхиална карциноме се наблюдава промяна на тембъра на гласа, кашлица и други симптоми, характерни за бронхит. Тумор на млечната жлеза е придружено от секрети от зърното с кръв съсиреци в тях.

Лечение на

Диагнозата на заболяването се основава на събирането на информация за текущото състояние на пациента, от външния разглеждане областта на лезии (пальпация), гистологическом анализа на тъкани. При съмнение за наличието на определен тип тумори са назначени УЛТРАЗВУК, рентгеноскопия и/или ендоскопия.

Схема за лечение на раковите новообразувания се подбират на базата на данни, получени по време на диагностиката. В терапия на карцином се прилагат няколко методики:

 • хирургическа намеса;
 • химиотерапия;
 • лазерно облъчване;
 • хормонална терапия.

Хирургическа намеса се назначава, когато липсват противопоказания при пациенти, а туморът не започне да метастазират. По време на операцията, лекарят иссекает злокачественное новообразование и съседните тъкани, в които могат да проникнат патогенните клетки. Също така е възможно изтриване на целия орган.

Прочети още  Аденокарцинома на ректума

Химиотерапията често допълва се подложи на операция. Тя помага за забавяне растежа на раковите тумори и да се предотврати разпространението на метастази. Подобна цел преследва лечение, провеждано чрез лазерно облъчване.

Хормоналната терапия е показана предимно лица сенилна възраст. Такова лечение позволява да се удължи продължителността на живота на човека, но не е в състояние напълно да спрат развитието на раковите тумори.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *