Карцинома на пикочния мехур при мъже

Ако понякога боли малко в долната част на корема, или заедно с това, се срещат трудности с уринирането, тогава си струва да помислите за вариант заболявания – рак на пикочния мехур при мъжете, симптомите и колко живеят с тази болест. За да се преодолее този заболяване, на разбираем за хората език, ще бъдат предоставени материали за определяне на етапа на заболяването, варианти за превенция, общи характеристики и директно — методи на лечение.

Важно: за разлика от други видове рак, рак на пикочния мехур има по-висока степен на преживяемост, която се дължи на определението на болест в ранен стадий.

Определение

Онкологични заболявания, като рак на пикочния мехур, има злокачествени образования (карцинома), тип на туморите, от вътрешната страна на стените на пикочния мехур. При това, мъжете имат склонност към заболяване, над 4 пъти повече, отколкото жените. Прояви на болестта не принуждават себе си да чака, но въпреки това носят характер на честите прости заболявания.

Най-податливи на слой от населението, до този вид рак, се намират хора в напреднала възраст. Въпреки това, не може да се изключи възможността от разболяване на възраст от 30 години. При стартиране на болестта, може би разпространението на метастази в други органи, мочеиспускательной система.

Основните симптоми

Струва си да се отбележи, че симптомите на достатъчно силно са сходни със заболявания на простатата или генитални органи, така самолечение е крайно нежелателно. В симптоматике заболявания, наблюдавани:

 • Болка в долната част на корема;
 • Усещането остатъци от урина в мехура след уриниране;
 • Рези по време на изпразване;
 • Цвят на урината, с нюанси на червено;
 • Честа нужда за уриниране.

При това, всички тези симптоми са придружени от различни етапи на развитие на болестта.

На етапа и степента на преживяемост

Преживяемост при рак на пикочния мехур, се характеризира етапи от жизнения развитие на болестта. Цялата информация, щеше с изчисляването на протичането на болестта за 5 авив. Общо има 4 етапа:

 • 1 етап – носи характер на лезии в лигавицата на малигнен тумор или огрубением тъкани. Прогноза за преживяемост, в този случай клони към 100%, в случай на навременно да отидете на лекар.
 • 2 етап – на която, карцинома вече засяга слоеве мускулна тъкан. На този етап хората, получили диагноза рак на пикочния мехур, има вероятност 70%, са за настаняване на 5 минути път с прорез;
 • 3 етап – сложно, разпространението на тумора в близост са разположени от пикочния мехур тъкан. В този случай прогнозата ще има нисък процент на оцеляване – до 50% от пациентите, ще получат шанс да живее още 5 години.
 • 4 етап – намалява процентът на преживяемост, така че ракът се разпространява в други органи и целия организъм като цяло. Метастази попадат в кръвоносната система и заемат голяма площ. Прогноза на живот на хората с рак на този етап — по-малко от 5%, ще могат да живеят 5 години.
Прочети още  Нивото на PSA при рак на простатата

Протичане на болестта

В началните стадии, човек, страдащи от заболяване на рак на пикочния мехур, не изпитва голям дискомфорт. Има малки болка в областта на долната страна на корема, които не са тревожен характер. В това време, раковите клетки са разположени по вътрешната повърхност на стената на пикочния мехур.

Следващата тревожен момент става, честа нужда от уриниране и зачервяване на урината. Това се дължи на факта, че туморът е проникнала в слоеве на мускулната тъкан. Растежа на туморите води до микро-счупвания на тъкани, съпроводено с кървене. Също така, благодарение на растежа на тумора, мозъкът получава сигнал, за който е пълен с мехур, което и кара често посещение на тоалетната.

На следващо място, прогноза ще бъде тъжен: появяват рези по време на уриниране, слабото състояние на общ характер, възможни са пристъпи на гадене и виене на свят. Всичко това се дължи на факта, че засегнати голям брой тъкани, а може би и на съседните органи.

В последствие, проникшие по цялото тяло метастази, ще имат шанс за пълно премахване на само начин на химиотерапия, както и премахване на пикочния мехур. Въпреки това, и в този случай шансовете за оцеляване ще са скромни.

Причините за появата на заболяването

Основен източник на болестта, да се намери доста трудно, защото има много причини, които допринасят за появата на рак на пикочния мехур. Въпреки това, докторанти и научни сътрудници бяха очертани редица причини, изрично които допринасят за появата на заболяването:

 • Производствената вредность – често отравяне с химични вещества, използвани в заводите и в местата за промишлени дейности, води до отложениям химикали в стените на пикочния мехур;
 • Пушенето – човешкият организъм изхвърля токсините и съдържащи катран в цигарите, чрез урината и смола стават причина за заболяване;
 • Радиотерапия – и, може да стане причина за такова заболяване като рак на пикочния мехур;
 • Хронични заболявания – цистит, камъни в бъбреците и други заболявания мочеиспускательной система, при хроничен протекании, могат да доведат до това предвид онкологията.

Съществува и генетична расположенность към дадено заболяване, но причината за заболяването, расположенность към нея, е трудно да се нарече, защото расположенность не е причинител на болестта.

Диагностика

За определяне на болестта могат да бъдат използвани тестове на урината, които да показват има ли възпалителни процеси в организма. След положителните резултати, взети кръвни тестове за наличие на метастази, анализ на урината и се прави ЕХОГРАФИЯ на коремна кухина. Така се извършва първично определяне на големината на тумора и етап на болестта.

Прочети още  Операция за премахване на аденом на простатата

Когато новообразование установено, произведени цитоскопия преглед на устната мехур през пикочния проход и рентгенова снимка, за точно определяне на размера и местоположението на новообразувания.

Лечение на

В зависимост от стадия на болестта, както и на цялостното състояние на пациента, се избира метод на лечение. Методи на лечение могат да бъдат:

 • Медикаментозные средства работят в началните етапи и носят характер, стимулиращи имунната система средства;
 • Химиотерапия – прилага след отстраняване на злокачествени уплътнения;
 • Лъчева терапия – използва се като профилактично лечение. Допринася за спиране на растежа на новообразувания и ги отделя от здравите тъкани;
 • Хирургическа намеса – придружени от отстраняването на тумори, част мехур или пълно премахване.

При това, прогноза за смъртността по време на операции за отстраняване на рак на пикочния мехур, дава надежда за положителен резултат. Послеоперационная смъртност е по-малко от 1%, а причината става слаб тялото на пациента.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *