Карцинома на млечната жлеза

Карцинома на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване при жените. При рак на гърдата се наблюдава безконтролното деление на клетките, които отделят отровни вещества в по-голям обем, отколкото може да се справи тялото. Отделят няколко вида карцином, които се различават помежду си характер развитие и клиничната картина. Прогнозата зависи от формата на заболяването.

Група на риска

Карцинома на млечната жлеза се формира от мутация клетките на епитела, от които се състоят филийки и канали на гърдите. Патология на запис при хора на различна възрастова категория. Злокачественное новообразование се формира както в една, така и двете млечни жлези.

Въпреки, че точните причини за появата на карцином все още не са изследвани, учените са в състояние да състави списък на лица, предразположени към развитие на ракови тумори. Към тях се отнасят следните категории жени:

 • с генетична предразположеност;
 • като в миналото по-рано вылеченную карциному;
 • с доброкачествени новообразованиями в млечните жлези (киста, фиброаденом);
 • редовно приемащи орални контрацептиви и/или хормонални препарати;
 • подвергавшиеся изложени на радиация;
 • има заболявания на ендокринната система.

В групата на риска включва и лице с индивидуални черти на развитието на репродуктивната система:

 • началото на менструацията (преди 12 годишна възраст);
 • късната бременност (след 30 години);
 • отказ от кърмене;
 • по-късно офанзива на менопаузата (след 60 години).

Има голяма вероятност от появата на карцином при жени, никога по-рано не е раждането на деца.

Предполага се, че посочените по-горе фактори може да доведе до развитието на ракови тумори в гърдите. При това вероятността за поява на карцином се увеличава, когато жените диагностицирани няколко предразполагащи обстоятелства.

Класификация

В зависимост от особеностите на развитието на карцинома на млечната жлеза са два вида:

 1. Неинвазивни. Прогноза с такъв тумор е най-благоприятен. Новообразование локализуется строго определен процент на рак на гърдата и не засяга здравите тъкани.
 2. Инвазивна (инфильтрирующая). Туморът е различна агресивност и активно расте в съседните тъкани. Прогноза при агресивен новообразовании неблагоприятно.
Прочети още  Аденокарцинома на ректума

Последният вид рак се класифицира на:

 • прединвазивную протоковую карциному;
 • инфильтративную протоковую тумор.

Прединвазивный рак локализуется в млякото и млечните продукти протоках. Той не прониква отвъд капсули, но служи на определени признаци, които свидетелстват за предстоящото разпространение на злокачествени клетки в съседните тъкани.

Инфильтративная протоковая карцинома на млечната жлеза – това е злокачественный процес, който постепенно поразява канали на гърдите и засяга мастната фибри. Раковите клетки при такава форма на тумора навлизат в кръвоносната и лимфната система, чрез която се разпространяват в други органи. На инфильтративную форма представляват до 80% от всички видове карцином.

Форми на тумори

В клиничната практика реши да отпусне някои форми на карцином на гърдата:

 1. Котвата. Характеризира се с построената в гърдите плътен и бугристого новообразувания, чийто размер остава непроменен.
 2. Оточни-инфильтративная. Туморът се различава ускорен растеж и тестообразной консистенция. Новообразование няма ясни граници. Оточни-инфильтративная форма на рак дава метастази вече в ранните стадии на развитие. Болестния процес засяга зърното и го ареолу.
 3. Рожистоподобная. Тази форма се различава от наличието на гиперемированных участъци от кожата. Болестния процес протича остро и придружени от повишаване на температурата.
 4. Маститоподобная. Туморът не е с ясни граници и се характеризира с бърз растежа на тъканите. Кожни воалите при такава раковите тумори се изчервявам.
 5. Оккультная. Първите признаци, които свидетелстват за наличието на тумори, се появяват, когато тя е дал метастази в лимфните възли.

Описани по-горе деление на раковите тумори позволява на лекаря да вземете най-ефективна терапия.

Гистологические видове

По-горе приводилась класификация на карцином, поразившей млечните канали на гърдите. Също и в медицинската практика в зависимост от гистологических характеристики на тумора, тя се разделя на:

 1. Дольковую. Има същата форма, че и протоковая. Дольковая карцинома по-често се диагностицира при жени на възраст 45-48 години и впечатлява и от двете гърди. Нетипични клетки се разпространяват по целия обем на млечните жлези.
 2. Мазен или медуллярный рак. Характеризира се с появата на течност, произведена атипичными клетки. Слузта се запушват млечните канали и клинове. Медуллярный рак основно се среща при хора в напреднала възраст. Той се проявява под формата на различни новообразувания нодуларна форма, с по-мека консистенция в сравнение с типичните медиална.
 3. Папиллярный рак. Среща се при около 1% от пациентите. Туморът се намира в близост до зърното
 4. Тубулярный рак. Размер на тумора от 2 виж Карцинома расте бавно и засяга мастната фибри.

Също така се отделят и други форми на ракови тумори, които се срещат по-малко от 1% от пациентите и засягат жените на възраст между 60 и повече години. Най-благоприятната прогноза се наблюдава при тубулярной карциноме.

Процедурата

Рак на гърдата симптоми зависят от етапа на развитие (общо отделят 4 етап) и вида на тумора. Предвид това, че най-често се счита за инвазивна протоковая карцинома, трябва да спре разглеждането на клиничната картина, характерна за тази форма на новообразувания.

Прочети още  Аденокарцинома на белия дроб

Рак на гърдата в ранните етапи протича безсимптомно. На този етап разкрие тумор в гърдата успява на следните основания:

 • зачервяване на кожата около зърното;
 • уплътнение, което не изчезва в период на менструация;
 • промяна в размера и формата на гърдите;
 • появата на нехарактерных секрети от зърната;
 • промяна в цвета на кожата.

С развитието на патологичния процес се наблюдават следните явления:

 • образование плътен възел, без ясни очертания,
 • втянутый зърното;
 • млечната жлеза става асиметрична форма.

В рамките на тумор процес допълнително се обозначават редица признаци:

 • липса на апетит;
 • общо неразположение;
 • повишаване на температурата на тялото, което не е свързано с инфекциозни патологиями;
 • анемия;
 • намаляване на телесното тегло.

За В бъдеще до определени симптоми се добавя болковият синдром, локализующийся в различни части на тялото. Външния му вид свидетелства в полза на това, че туморът е началото на местастазировать.

Всички промени в гърдите не са свързани с менструалния цикъл и бременността, изисква разглеждане на лекаря.

Лечение на карцином на гърдата

Диагностика на карцином се извършва чрез ЕХОГРАФИЯ и палпация на млечни жлези. Също така назначава от мамография.

При лечението на карцином се прилагат:

 • хирургично отстраняване на тумора;
 • химиотерапия;
 • лъчева терапия;
 • хормонална терапия.

По време на хирургична намеса в зависимост от показанията (индивидуални особености на пациента, естеството на тумора и етап на развитие) се провежда отстраняване на новообразувания, заедно с на млечната жлеза, част от нея и гърдите мышцей.

Лъчева терапия се назначава от преди и след операцията. Тя позволява да предупреждават разпространението на метастази в здрави тъкани.

Химиотерапия показва, когато туморът е неоперабельную форма. Тази процедура намалява размера на карцином, след което се провежда хирургично отстраняване на новообразувания.

Прочети още  Ацинарная аденокарцинома на простатната жлеза, точки по Глисону

Хормонална терапия се прилага най-вече, когато туморът е открит при възрастен пациент. Този метод на лечение, спира развитието на новообразувания и удължава продължителността на живота на човека.

Опасност от карцином се състои в това, че тя е около 50% рецидивирует. Продължителността на живота при злокачественном новообразовании, давшем метастази, е не повече от две години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *