Карцинома на млечната жлеза

Карцинома на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване при жените. При рак на гърдата се наблюдава безконтролното деление на клетките, които отделят отровни вещества в по-голям обем, отколкото може да се справи тялото. Отделят няколко вида карцином, които се различават помежду си характер развитие и клиничната картина. Прогнозата зависи от формата на заболяването.

Група на риска

Карцинома на млечната жлеза се формира от мутация клетките на епитела, от които се състоят филийки и канали на гърдите. Патология на запис при хора на различна възрастова категория. Злокачественное новообразование се формира както в една, така и двете млечни жлези.

Въпреки, че точните причини за появата на карцином все още не са изследвани, учените са в състояние да състави списък на лица, предразположени към развитие на ракови тумори. Към тях се отнасят следните категории жени:

 • с генетична предразположеност;
 • като в миналото по-рано вылеченную карциному;
 • с доброкачествени новообразованиями в млечните жлези (киста, фиброаденом);
 • редовно приемащи орални контрацептиви и/или хормонални препарати;
 • подвергавшиеся изложени на радиация;
 • има заболявания на ендокринната система.

В групата на риска включва и лице с индивидуални черти на развитието на репродуктивната система:

 • началото на менструацията (преди 12 годишна възраст);
 • късната бременност (след 30 години);
 • отказ от кърмене;
 • по-късно офанзива на менопаузата (след 60 години).

Има голяма вероятност от появата на карцином при жени, никога по-рано не е раждането на деца.

Предполага се, че посочените по-горе фактори може да доведе до развитието на ракови тумори в гърдите. При това вероятността за поява на карцином се увеличава, когато жените диагностицирани няколко предразполагащи обстоятелства.

Класификация

В зависимост от особеностите на развитието на карцинома на млечната жлеза са два вида:

 1. Неинвазивни. Прогноза с такъв тумор е най-благоприятен. Новообразование локализуется строго определен процент на рак на гърдата и не засяга здравите тъкани.
 2. Инвазивна (инфильтрирующая). Туморът е различна агресивност и активно расте в съседните тъкани. Прогноза при агресивен новообразовании неблагоприятно.
Прочети още  Инвазивна карцинома на млечната жлеза

Последният вид рак се класифицира на:

 • прединвазивную протоковую карциному;
 • инфильтративную протоковую тумор.

Прединвазивный рак локализуется в млякото и млечните продукти протоках. Той не прониква отвъд капсули, но служи на определени признаци, които свидетелстват за предстоящото разпространение на злокачествени клетки в съседните тъкани.

Инфильтративная протоковая карцинома на млечната жлеза – това е злокачественный процес, който постепенно поразява канали на гърдите и засяга мастната фибри. Раковите клетки при такава форма на тумора навлизат в кръвоносната и лимфната система, чрез която се разпространяват в други органи. На инфильтративную форма представляват до 80% от всички видове карцином.

Форми на тумори

В клиничната практика реши да отпусне някои форми на карцином на гърдата:

 1. Котвата. Характеризира се с построената в гърдите плътен и бугристого новообразувания, чийто размер остава непроменен.
 2. Оточни-инфильтративная. Туморът се различава ускорен растеж и тестообразной консистенция. Новообразование няма ясни граници. Оточни-инфильтративная форма на рак дава метастази вече в ранните стадии на развитие. Болестния процес засяга зърното и го ареолу.
 3. Рожистоподобная. Тази форма се различава от наличието на гиперемированных участъци от кожата. Болестния процес протича остро и придружени от повишаване на температурата.
 4. Маститоподобная. Туморът не е с ясни граници и се характеризира с бърз растежа на тъканите. Кожни воалите при такава раковите тумори се изчервявам.
 5. Оккультная. Първите признаци, които свидетелстват за наличието на тумори, се появяват, когато тя е дал метастази в лимфните възли.

Описани по-горе деление на раковите тумори позволява на лекаря да вземете най-ефективна терапия.

Гистологические видове

По-горе приводилась класификация на карцином, поразившей млечните канали на гърдите. Също и в медицинската практика в зависимост от гистологических характеристики на тумора, тя се разделя на:

 1. Дольковую. Има същата форма, че и протоковая. Дольковая карцинома по-често се диагностицира при жени на възраст 45-48 години и впечатлява и от двете гърди. Нетипични клетки се разпространяват по целия обем на млечните жлези.
 2. Мазен или медуллярный рак. Характеризира се с появата на течност, произведена атипичными клетки. Слузта се запушват млечните канали и клинове. Медуллярный рак основно се среща при хора в напреднала възраст. Той се проявява под формата на различни новообразувания нодуларна форма, с по-мека консистенция в сравнение с типичните медиална.
 3. Папиллярный рак. Среща се при около 1% от пациентите. Туморът се намира в близост до зърното
 4. Тубулярный рак. Размер на тумора от 2 виж Карцинома расте бавно и засяга мастната фибри.

Също така се отделят и други форми на ракови тумори, които се срещат по-малко от 1% от пациентите и засягат жените на възраст между 60 и повече години. Най-благоприятната прогноза се наблюдава при тубулярной карциноме.

Процедурата

Рак на гърдата симптоми зависят от етапа на развитие (общо отделят 4 етап) и вида на тумора. Предвид това, че най-често се счита за инвазивна протоковая карцинома, трябва да спре разглеждането на клиничната картина, характерна за тази форма на новообразувания.

Прочети още  Аденокарцинома на дебелото черво

Рак на гърдата в ранните етапи протича безсимптомно. На този етап разкрие тумор в гърдата успява на следните основания:

 • зачервяване на кожата около зърното;
 • уплътнение, което не изчезва в период на менструация;
 • промяна в размера и формата на гърдите;
 • появата на нехарактерных секрети от зърната;
 • промяна в цвета на кожата.

С развитието на патологичния процес се наблюдават следните явления:

 • образование плътен възел, без ясни очертания,
 • втянутый зърното;
 • млечната жлеза става асиметрична форма.

В рамките на тумор процес допълнително се обозначават редица признаци:

 • липса на апетит;
 • общо неразположение;
 • повишаване на температурата на тялото, което не е свързано с инфекциозни патологиями;
 • анемия;
 • намаляване на телесното тегло.

За В бъдеще до определени симптоми се добавя болковият синдром, локализующийся в различни части на тялото. Външния му вид свидетелства в полза на това, че туморът е началото на местастазировать.

Всички промени в гърдите не са свързани с менструалния цикъл и бременността, изисква разглеждане на лекаря.

Лечение на карцином на гърдата

Диагностика на карцином се извършва чрез ЕХОГРАФИЯ и палпация на млечни жлези. Също така назначава от мамография.

При лечението на карцином се прилагат:

 • хирургично отстраняване на тумора;
 • химиотерапия;
 • лъчева терапия;
 • хормонална терапия.

По време на хирургична намеса в зависимост от показанията (индивидуални особености на пациента, естеството на тумора и етап на развитие) се провежда отстраняване на новообразувания, заедно с на млечната жлеза, част от нея и гърдите мышцей.

Лъчева терапия се назначава от преди и след операцията. Тя позволява да предупреждават разпространението на метастази в здрави тъкани.

Химиотерапия показва, когато туморът е неоперабельную форма. Тази процедура намалява размера на карцином, след което се провежда хирургично отстраняване на новообразувания.

Прочети още  Аденокарцинома низкодифференцированная

Хормонална терапия се прилага най-вече, когато туморът е открит при възрастен пациент. Този метод на лечение, спира развитието на новообразувания и удължава продължителността на живота на човека.

Опасност от карцином се състои в това, че тя е около 50% рецидивирует. Продължителността на живота при злокачественном новообразовании, давшем метастази, е не повече от две години.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *