Карцином на Paget на гърдата: симптоми, диагноза и прогноза

Всяка година от рак на гърдата се разболяват стотици хиляди жени по целия свят. И само в редки случаи от лекарите диагноза рак на Paget на млечната жлеза. Тази форма на заболяването, която тече с увреждания сосково-ареолярной зона, може да се появят не само при жените, но и мъжете.

Причините за развитие на болестта

Болестта на Paget се проявява на соске и в зоната около него. В по-голямата част от случаите, над деветдесет и пет на сто, това заболяване е придружено от развиващите се в организма от рак на гърдата.

Карцином На Paget

Единна теория, която да обясни механизма на възникване и развитие на рак на гърдата, по-долу болест на Paget, към днешна дата не съществува. Предположенията на учените са разделени на два противоположни мнения:

 • Преход, формирани в млечната жлеза на раковите клетки на повърхността на зърната на гърдата чрез млечните канали;
 • Самопроизвольная мутация на епителните клетки на зърната и areoles в злокачествени образования.

Втората теория се основава на факта, че в редки четири-пет случаи на болестта на Paget възниква без присъствието в организма на рак на млечната жлеза.

Независимо от това, в каква зона се случва образуването на ракови клетки в млечната жлеза или сосково-ареолярной зона, на тяхната поява и развитие, могат да оказват влияние следните фактори:

 • Вредни навици като пушенето и алкохолизма;
 • Контакт с вредни химикали;
 • Неблагоприятната екологична обстановка;
 • Прилагането на хормонални препарати;
 • Излагане на радиация;
 • Хормонален дисбаланс се изразява в по-късна менопауза.

Причини за злокачествени тумори също могат да действат затлъстяване, по-късно майчинството, някои видове кожни заболявания и наследствен фактор. В групата на риска влизат лица, на възраст над петдесет години. Но не е изключено на заболяването и в по-ранна възраст.

Класификация на рака на Paget

В зависимост от зоната на разпространение на заболявания, рак на Paget на гърдата се разделя на следните три вида:

 • Промени се случват само в сосково-ареолярной зона;
 • Освен промените, които обхващат зърното и ареолу, се наблюдава образуването на тумор възел в околососковой зона на млечната жлеза;
 • Има само неопластични възел в гърдата. Такъв вид трудно се диагностицира веднага.

Както се вижда, подуване под формата на възел и видими промени сосково-ареолярного на комплекса могат да не са свързани помежду си и се развиват, като едновременно и независимо един от друг.

Прочети още  Лечение на рак на гърдата

Още една класификация на рака на гърдата на Paget се основава на характера на клиничното протичане и включва следните видове:

 • Дребен обрив и образование под формата на мехурчета;
 • Наличие на корички, отнемане на които води до образуване на възпаление на раздразнена кожа;
 • Дребен обрив розов оттенък и придружени от образуването на сухи люспи;
 • Образуването на язви;
 • Наблюдава се подуване на гърдата.

По този начин, болестта може да протече с различни външни проявления, че може да се дължи на индивидуални особености на организма. Освен това, почти в десет процента от случаите болестта няма външни признаци и се диагностицира случайно.

Симптоми на рак на Paget на гърдата

Коварность на заболяването се състои в това, че първите симптоми и признаци на рак на Paget могат свободно да се изразява или не се прояви изобщо в продължение на няколко месеца, като по този начин причинява страх и безпокойство. Този скрит период средно продължава от шест месеца до една година.

Най-първият видим признак на развитие на рак стават зачервяване и обрив на соске. Придружени от това явление толерантни сърбеж и парене. Механизъм на проявление на симптомите обикновено предполага поражението на зърното, след това ареолата, и след като останалата част от гърдите. Вторият труден момент на рак на Paget е фактът, че първите видими признаци могат рязко да изчезне, което често се възприема от хора, за фалшив знак за оздравяване.

Външни прояви на рак на Paget

С развитието на болестта се добавят симптоми като:

 • Образуването на корички под формата на екзема;
 • Влошаващата се сърбеж и парене;
 • Образуването на ерозии;
 • Секрет от зърната;
 • Болезнените усещания.

Не си струва да се предположи, че без наличния пальпируемого образование, не могат да бъдат диагностицирани с рак на Paget. Само в половината от случаите се образува бучки и инфилтрати в гърдите. В най-късните стадии на болестта се появяват серозные и кръвни секрет от засегнатата област.

При мъжете рак на гърдата Paget се диагностицира много по-рядко. Симптоми при него са идентични проявление на заболяване при жените. Те също така включват зачервяване, обрив, образуване на корички и неприятни усещания като сърбеж и парене.

Диагностика на заболяването

Тъй като ракът е един от най-сериозните заболявания и изисква агресивно лечение, точността на диагнозата в този въпрос е от изключително значение. За да се потвърди наличието на болестта на пациента, не е достатъчно визуална проверка или отдаване общи анализи. В този случай е необходимо цялостно проучване трябва да се направи рентгенова снимка на млечната жлеза, ядрено-магнитен резонанс или ултразвук.

Прочети още  Хранене при рак на гърдата

Мамографията дава възможност за откриване на неопластични възел в ранните етапи на

Помислете за това, което имат предвид под себе си основните методи за първоначална диагноза :

 • Мамография. Това е рентгенова снимка на млечната жлеза, което позволява откриване на неопластични възел, при наличието му. Освен това рентгенови снимки дава възможност да се оцени степента на втянутости зърното и дебелината на кожата в зоната на ареолата. Тъй като рак на Paget не винаги е придружено от образуването на възел, мамография може да даде отрицателен резултат при наличието на заболяване в организма;
 • ЕХОГРАФИЯ на млечната жлеза. Този метод се прилага, ако мамография не е в състояние да инсталирате клинична картина. С помощта на ултразвукови изследвания лекар може да прецени структурата на тъканите, за да открият разширено характер на канали и наличието на получената инфильтрата;
 • Ядрено-магнитен резонанс. Този метод дава възможност да се диагностицират болестта на етап, когато тя протича напълно безсимптомно. Процедура на магнитно-резонансната томография позволява да се разкрие опухолевое образование и променящата се структура на жлези и тъкани.

ЯМР изследване на млечни жлези

Ако резултатът диагностика потвърждава протичащите промени в сосково-ареолярной зона и в млечната жлеза като цяло, се провежда гистологическое изследване на тъканите. Тази процедура се нарича биопсия. По време на процедурата от засегнатата зона се отнема проба от тъкан, която впоследствие е изследван в лабораторни условия върху предмета на наличието на ракови клетки.

Биопсията е най-често прилаганата процедура при откриване на рака на гърдата. Но има и варианти като остъргване на клетките и аналогично може да се подходи на изследване. Последното се основава на откриване на маркери в кръвта, които свидетелстват за наличието на болестта.

Цялостна диагностика, която изисква провеждане на няколко вида процедури, обоснована един паралел клиничната картина на рак на Paget с други-честите заболявания. А именно: псориазис, меланом, дерматит, аденоматозом и други видове.

Лечение на рак на Paget

Естеството на лечението на рак на Paget зависи пряко от степента на развитие на болестта. В най-ранните етапи е възможно безоперационное лечение, което включва в себе си прилагане на масла на базата на цитостатиков. Този метод позволява да се предотврати размножаването на патологични клетки.

Но, за съжаление, заболяването често се диагностицира чрез няколко месеца след разпространението му в организма. В такъв случай най-често се прилага хирургическа намеса, под формата на радикална мастектомия. Тази операция включва премахване на млечната жлеза и лимфните възли.

Прочети още  Хранене след химиотерапия при рак на гърдата

Ако болестта е податлива само сосково-ареолярный комплекс, при това на млечната жлеза си остава здрав, може да бъде извършена централна сегментэктомия. Това е хирургична операция, която позволява да се отстранят само зърното и част от околососковой зона. Но това е доста рядък случай.

В повечето случаи се изисква послеоперационное лечение, което в зависимост от тежестта на заболяването, може да включва:

 • Лъчева терапия;
 • Химиотерапия;
 • Хормонална терапия.

Лъчева терапия на рак на Paget

Такива мерки са необходими не само в борбата със симптомите на рак, но и за предотвратяване на евентуален рецидив на заболяването.

В положителни случаи, когато болестта се случи да спечели и живота на жената нищо не застрашава, се допуска извършване на пластични операции за възстановяване на гърдите, реконструкция на зърното и ареолата. По-нататъшен начин на живот на пациента трябва да се водят, според препоръките на лекарите. Едно от условията е спазването на добре балансирана диета.

Прогноза за изхода на рак на Paget

Никаква, дори и най-квалифициран лекар не може да определи точния изход на болестта. Прогноза може да се основава на много фактори, включващи:

 • Етап на болестта;
 • Възрастта на пациента;
 • Наличието на засегнати лимфни възли;
 • Наличието на пальпируемого възел и др.

Най-добрата прогноза са пациентите, при които е бил диагностициран с рак в ранен етап. При такова условие почти всички случаи има положителен резултат.

При по-напреднал стадий на рак на вероятността за оздравяване може да зависи от вида на заболяването.

В случай, че болестта не е засегнала млечна жлеза, както и развитието на раковите клетки се наблюдава само в сосково-ареолярной зона, процент на положителен резултат значително се увеличава и може да достигне повече от осемдесет процента. В случай на поражение на гърдата този процент е равна на около шестдесет процента.
Карцином на Paget на млечната жлеза, както и другата онкологическая болест, е сериозно изпитание за организма, който не винаги завършва положително. За профилактика на заболяването, се препоръчва да се спазват следните мерки:

 • Здравословен начин на живот, отказ от вредни навици;
 • Редовен медицински преглед;
 • Здравословно хранене, богато на протеини.

Такива прости техники позволяват не само да се диагностицира болестта в ранен стадий, но и да намали риска от възникването му като цяло.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *