Капилярни хемангиоми

Често, когато по кожата се появява нова образование, на пациента първото нещо в главата идва, че това е началото на рака. За правилна диагноза странни образувания по кожата следва да се обърнат към высококвалифицированному лекар. Подробно проучване може да се постави диагноза капилярни хемангиоми.

Какво е капилярни хемангиоми

Капилярни хемангиоми в повечето случай изглежда като място, подуване. Патология представлява доброкачествени новообразувания, които се развиват от кръвоносните или лимфните съдове. Хемангиоми се предлагат в различни размери, от малка, едва видима точка, до огромни размери. В повечето случаи патология се проявява на кожни покровах, обаче, някои изключения, може да се образува и върху вътрешните органи, което усложнява диагностика на заболяването.

Женски пол по-податливи на появата на тази патология, отколкото мъжки.

Причина за образование капилярна хемангиоми

Причините за появата на капилярна хемангиоми още въжета не са проучени, но към днешна дата е ключов фактор за появата на болест е наследствеността. Толкова за възможните причини за появата на новообразувания могат да се разграничат излагането на ултравиолетова радиация, болести на вътрешните органи и проблеми на ендокринната система. Често патология се появява при новородени и в повечето случаи преминава от само себе си след известно време.

Признаци, симптоми и прояви

Основен признак на хемангиоми при бебета е възникването му при раждането, а след това постепенно намаляване до пълно изчезване. Новообразование може да расте, да заема големи площи от кожата. Край хемангиоми назъбени и ясно са подчертани в цвят по отношение на другите части на кожата.

Прочети още  Плеврален излив на белите дробове при рака

Цвят патология може да бъде като ярко червено, както и да имат кафяв цвят. Незабавно да се обърнете към лекар трябва, ако туморът започва неконтролируемо расте и да влоши здравето на пациента.

Етап на капилярна хемангиоми

Клиничното развитие на болестта може да се раздели на три етапа:

  • Етап на растежа (пролиферация) може да продължи повече от 10 години, на този етап е най-опасна за появата на каквито и да било усложнения, които в крайна сметка може да доведе и до увреждания. В този период на тумора е присъщо да придобива ярко червен цвят и бързо да набъбва;
  • Етап на спиране на растежа на хемангиоми се проявява забавяне на растежа, ако туморът и се увеличава по размери, то е само пропорционално на растежа на детето.
  • Етап на регресия се проявява постепенно намаление в размер на патология, чак до пълното му изчезване. Хемангиоми могат да оставят след себе си гипертрофию или атрофия на тъканите.

Лечение на капилярна хемангиоми

Лечението не се провежда при поява на малки капилярни хемангиоми. В някои случаи, когато тя засяга обширни участъци от кожата на лицето си, я препоръчва да деинсталирате, че ще се отървете от козметичен дефект, но на мястото на хемангиоми всичко точно могат да останат следи от подобни манипулации. Има няколко начина за отстраняване на този дефект:

  • Хирургично. Най-старият начин, който не се препоръчва да се правят, тъй като на място за отстраняване остава белег, а самата хемангиоми може да даде рецидив на същото място;
  • Премахване с лазер. Най-ефективен начин. Процедурата се извършва само за няколко минути и не изисква никаква определена подготовка към нея. На мястото На манипулации могат да останат малки белези, които изглеждат много по-добре, отколкото на самата хемангиоми;
  • Рентгеново облъчване с лъчи. Вреден метод на лечение, която има и своите недостатъци, но много ефективен. При облъчени тумор е склонен веднага да намалява, а след известно време напълно да умира;
  • Емболизация. Процедурата представлява запушване на кръвоносните съдове, които подхранват гемангиому. Без кръвно снабдяване новообразование умира бързо.

Методика за лечение на подбира изключително лекар, изхождайки от особеностите на организма и на самия тумор.

Капиллярную гемангиому не може да се нарече присъдата или страшно заболяване. Въпреки това, за пълноценен живот, по избегании възможните последици, е необходимо да се запази тази патология е под наблюдение от лекуващия лекар.

Прочети още  Какво е биопсия на кост?

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *