Какво представлява эпендимома и да е опасно?

Эпендимома – това е една от тумори на централно-нервната система, която се образува от тъкани и клетки камерна система на мозъка. Най-често възниква в детска възраст, на нея се пада 8% от всички мозъчни тумори. Новообразование може да бъдат подложени на процеса на малигнизации и по тази причина може да има неблагоприятна прогноза при забавяне на диагностиката и лечението.

Причини за развитието на эпендимомы

Въпреки, че научните изследвания са позволили да се открият в структурата на клетки эпендимом вирус SV40, ролята му в създаването на новообразувания не е била доказана. Етимология тумори също не е проучен изцяло към днешна дата.

Сред причините, които влияят върху развитието на эпендимомы, отделят:

 • Наличието на генетични синдроми;
 • Продължителното излагане на организма на вредни вещества: тежки метали, канцерогени, пестициди;
 • Протичащи в организма онкогенные вируси;
 • По-голяма доза облъчване.

В 60% от случаите се диагностицират эпендимома при деца. Освен това, в детската възраст по-висок риск от нейното злокачествено заболяване, отколкото при възрастни.

Класификация эпендимомных тумори

В зависимост от темповете на растеж и нивото на риск, эпендимому на главния мозък е прието подразделять на 4 вида. Към тях се отнасят:

 • Миксопапиллярная эпендимома. Най-доброкачествен тумор. Най-често възниква в гръбначния мозък. Прогнозата обикновено е благоприятна;
 • Субэпендиома. Този вид се характеризира с бавен растеж. Почти не се придружава от симптоми и рецидиви. Има междинен характер;
 • Класическа эпендимома. Се среща по-често от останалите изброени видове. Предпочита да се намира в желудочках на мозъка. Има склонност към рецидивам и има риск от малигнизации;
 • Анапластическая эпендимома. Най-опасният вид тумор, който има злокачествени характер. Среща се в една четвърт от случаите на заболяването. Притежава бърз темп на растеж на клетките. Възможни метастази.

Вид на тумори, пряко влияе на ефективността на лечението и прогнозата на благоприятен.

Прочети още  Метастази в главата

Симптоми эпендимомы

Характер на симптомите на эпендимомы мозъка зависи не само от вида и размера, но и от мястото на локализация. При деца тумор, обикновено намира в желудочках или в областта на cauda equina. При възрастни любимо място за местоположението на новообразувания са странични желудочки и гръбначния мозък.

Най-често признаци на тумори стават:

 • Често главоболие;
 • Чувство на летаргия и бърза умора;
 • Повишена раздразнителност;
 • Нарушена координация и баланс. Може да се отбележи, че на пациента се е променила походката;
 • Чувството на гадене и повръщане;
 • Усещане за натиск в очите.

Повишена раздразнителност – един от симптомите на эпендимомы

Колкото повече се увеличава внутричерепное налягане, толкова по-силно се проявяват симптомите. При децата често попада представяне на урока. Ако опазването на новообразование става причина за обтурации ликворных пътища, тогава признаци на болестта, се превръща в максимално изразени. Обикновено пациентите започват да изпитват конвулсивни пристъпи.

Освен симптоми от общ характер, могат да празнува двойно виждане в очите, загуба на слух, атаксия. Има болки в гърба, както и дисфункция на червата и на пикочния мехур. Тумор, локализующаяся в 4 желудочке на мозъка, провокира появата на гипестезии, нарушение на гълтането, замъглено реч и глазодвигательное разстройство.

За эпендимомы на гръбначния мозък се характеризира с:

 • Болка в гърба;
 • Парези в крайниците;
 • Изтръпване, парализа на крайниците;
 • Дисфункция на органите на таза.

Парези в крайниците – характерна черта за эпендимомы на гръбначния мозък

Освен това, важен знак за наличието на новообразувания в областта на гръбначния стълб може да се превърне в нарушение на степен на чувствителност на спинально-проводниковому тип.

Диагностика эпендимомы

При малки деца, spring които все още не е затворен до края, диагностика эпендимомы е възможно с помощта на нейросонографии. При по-големи деца и възрастни, освен физикального разглеждане при офталмолог и невролог, е възможно провеждането на следните процедури:

 • Компютърна томография. Определя наличието, локация и размери новообразувания;
 • Магнитно-резонансната томография. По-усъвършенстван начин, който позволява да се оцени взаимодействието на тумори с тъкани;
 • Электроэнцефалография. Се осъществява с помощта на биоелектрическият сигнали, които позволяват да се определи патологични нарушения;
 • Люмбальная набоде. Тя е насочена към събиране и оценка на цереброспинальной течност.
 • Биопсия. Най-ефективният метод за диагностика, по време на който става връщането на проба эпендимомы и изследване в лабораторни условия.
Прочети още  Рак на костния мозък

ЯМР – начин, който позволява да се оцени взаимодействието на тумори с тъкани

Също така, когато е необходимо могат да се прилагат методи като:

 • Миелография. Подходящ в този случай, ако туморът се намира в гръбначния мозък. В подпаутинное пространство се въвежда за разлика материал и се извършва рентгенови лъчи;
 • Ангиография. Предполага оценка на състоянието на кръвоносните съдове на мозъка, за откриване на патологични процеси;
 • Вентрикулоскопия. По време на тази процедура лекарят с помощта на специален уред, извършва преглед на кухини камерна мозъка.

Какви точно процедури за диагностика ще са необходими в конкретния случай може да се определи лекуващият лекар.

Лечение эпендимомы

Основният начин на лечение эпендимомы е хирургична операция. Сложността му се състои в това, че не винаги е възможно обособяването на целия тумор веднага. В зависимост от мястото на неговото място, хирургът се опитва да изпълни възможно най-голямо количество за премахване. Когато това е невъзможно да се извърши, в някои случаи, вашият лекар може да извърши шунтирующую операция за осигуряване на изтичане на цереброспинальной течност.

Освен класическата операция, за да лекуват эпендимому мозъка с помощта на следните методи:

 • Лъчетерапия и радиохирургия. Тези методи се осъществяват, чрез въздействието на потока лъчи на раковите клетки. Те са неинвазивными малотравматичными процедури, но изпълнението е възможно само при малки размери на тумора. Освен това, лъчева начини не се препоръчват на деца на възраст под 3 години;
 • Химиотерапия. Именно този метод често избират за лечебна терапия за деца, особено, ако те са много възприемчиви на радиация. Той се състои в прилагането на силни лекарства. Това могат да бъдат хапчета, инжекции, лекарства за интравенозна инфузия. Химиотерапията може да бъде назначен след хирургично отстраняване на эпендидомы за намаляване на риска от неговото повторение.
Прочети още  На колко е опасно астроцитома мозъка?

Химиотерапия – метод, който често избират за лечебна терапия эпендимомы

Както се вижда, лечението на деца е достатъчно сложно, тъй като тялото не винаги е готов към големия обем въздействие върху него. По тази причина лекарят избира най-подходящата лечебна терапия във всеки индивидуален случай.

Последици

Да се каже, че эпендимома мозъка не оставя последствия след себе си, е невъзможно. Това е сериозно заболяване, което изисква не само активно лечение, но и в чести случаи на възстановяване на нарушените функции на пациента. Особено това се отразява в детска възраст, защото точно по това време се случва развитие на организма и полагане на много важни процеси. Сред последиците от най-често чрез:

 • Хормонален дисбаланс;
 • Забавен растеж;
 • Нарушение на зрението, слуха;
 • Трудности с координацията, логическо мислене и трудности като цяло;
 • Нестабилността на психо-емоционалното състояние.

Колкото по-рано поставена диагноза тумор, толкова по-голяма вероятността за пълно възстановяване. В противен случай пациентът може да разчита на хората с увреждания.

Прогноза и преживяемост

Най-лоша прогноза са субэпиндимома и миксопапиллярная эпендимома мозъка. А ето и класически външен вид е склонен към рецидивам. Причина за това става сложността на пълното отстраняване на новообразувания. Отбелязва се, че в 80% от случаите на лечение пациентът може да разчита на продължителността на живота на повече от 5 години.

Най-лоша прогноза при анапластической эпендиомы, тъй като темпът на растеж на нейните клетки, много високо.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *