Какво е метастази

Метастази на рак наричат вторични туморните парцели, разпространяващи се в близки и далечни органи. Тяхното въздействие върху здравето на човека е най-значително, от първичния тумор.

Причини

В някои варианти на туморните клетки могат дълго време да бъдат активни, или да се повиши изключително бавно. Точните механизми и предпоставки за стартиране на бързото увеличаване и формирането на значителен брой метастази също не е изследван детайлно. Може би само характеризирани фактори, които значително повишава възможността за образуване на метастази при съществуващ, или по-рано отдалечен основно опухолевом източника:

  • формирането на широка капилярна мрежа около основната рак се грижат тумори;
  • за подобряване на бързото разпространение на раковите клетки локализация на първоначалния тумор на източника;
  • отслабване на организма (намаляване на имунитета) в резултат на заболяване или неправилно избраната терапия;
  • наличието на установена фаза на рак (всъщност, като се започне с 3 етап, на метастази, се считат за разкрития и неизбежен признак);
  • гистологическое устройство тумори (онкологические източници инфильтративного вид най-предразположени към метастазират, отколкото повърхностни форми на рак);
  • възраст на пациентите: в млада възраст рецидиви на рак метастази на тумори се формират по-бързо и често са подложени на по-тежки, отколкото при възрастни пациенти, а причината, поради която в най-голяма скорост метаболитни (включително и патогенни) поведение в ранна организма.

Симптоми на поява на метастази

Общи симптоми, признаци на рак не е на разположение, всичко се намира в зависимост от това, кой точно орган изумен данни тежко заболяване. По този начин, например лезия на перитонеума често води до асциту, плевра – до формирането на экссудативного плеврит. А метастази директно в тръбни кости на скелет, гръбначен стълб стимулират непоносими болки в цялото тяло, се случват чести фрактури, е мястото, ограничаване на физическата активност.

Допълнително могат да се появят признаци на компресия на гръбначния мозък, затруднения с уринирането, изтръпване на крайниците, коремната област, умора, липса на апетит, жажда, повръщане. До симптоми на метастази в мозъка се отнася промяна в психологическото състояние, главоболие, спазми, а също и на променено съзнание.

Прочети още  Периферический рак на белия дроб

По време на смъртта на раковите клетки, които изтичат на токсините стимулират интоксикация на организма. Появата на метастази в белите дробове не изразява определени симптоми и не оказва голямо влияние върху състоянието. Само ако има кашлица, може да се проследи зацапване в мокроте, незначително повишаване на телесната температура, намаляване на тегло, затруднено дишане става очевидно, че този процес вече започна.

Диагностика на заболяването

Преди започване на лечение на метастаза е необходимо изследване на абсолютно всички елементи на тялото, откриване на локализиране на тумори, по тази причина, назначен от цитологическое проучване. Акцентът се поставя върху изследване на тумора, неговото местоположение. Оказва се място на локализация за капилярна мрежа от съдове, през които протича заразена с рак на кръвта.

Винаги зони на главния метастазирования се считат за лимфоидные парцели, черния дроб и белите дробове. По-рядко метастази включват структурни мускули, мускулите на сърцето, кожата, далака, панкреаса. Обикновените спецификации на зони на локализация метастаза от ЦНС, бъбреци, костна система, надбъбречните жлези. По принцип, метастази в костите, белия дроб, надбъбречните жлези се проявяват при диагностициране на простатата, бъбреците, рак на щитовидната жлеза, а още на белите дробове.

Повърхностни форми на източника на злокачествени образувания, които се увеличават, выстилаясь по повърхността (экзофитный растеж) например при рак на кожата, по-рядко дават метастази, отколкото тумори, покарали в дебелината на стената или тканиоргана. Экзофитные злокачествени тумори на стомаха благосклоннее новообразувания инфильтративной форма, какви увеличават дебелината на стомашната стена.

С цел диагностициране на рак, разпознаване метастази се прилага пълна радиография, класически звук на проучване. Най-модерни начини, като например радиоизотопное изследване, компютърна томография, магниторезонансная томография, а още позитрон-эмиссионная томография онколози стават вероятността с точност да се установи стойността, популярност и вида на растежа на метастаза. Да се разкрие процеса на тяхното унищожаване, нагноения, покълнал в съседните органи, тъкани, да извършват контрол на ефективно лечение на степен регрес метастаза.

Прочети още  Плоскоклетъчен карцином на кожата

Методи за провеждане на лечение

Успех лечение на метастази на рака е в зависимост от това какви са размерите, които те притежават, и от това, в каква степен компетентно се диагностирование, защото често микрометастазы разпространението на туморните клетки е трудно да бъдат идентифицирани възможни начини. Смята се, че хирургично отстраняване на откритите тумори не предвижда специално резултат и положителен изход от заболяването. В някои случаи премахването на основния тумор провежда до ускоряване на увеличаване на метастаза поради на известния резултат на инхибиране.

В онкологични центрове с помощта на съвременно диагностично оборудване, на най-новия хирургически инструмент метастази на рак лекува изключително ефективно. Прилагат начин на Кибер ножа, протонно-лъчева терапия, за труднобольных пациенти с 4-та стъпка рак формира програмата на медицинските тестване. Ранното откриване, контрол над процеса на вероятната поява на метастази или рецидив на тумора основната цел в борбата за продължителността на живота на пациенти, страдащи от онкологични заболявания.

Като цяло, най-добра преживяемост на замечается при прилагането на комбинирани начини на терапия. Изпълнението на интензивна химиотерапия и лъчева терапия, лечение на функционални единични метастази дава възможност да се предотврати тяхното последващо разширяване на много ранна заболявания.

Лечение на метастази на рак сложен процес, те в сравнение с клетките на оригиналната тумори изразяват значителна устойчивост на химиотерапия.

Затова понякога се прилага на цялата терапия, съдържаща химиотерапия, гормонотерапию, таргетную терапия, радиотерапию, а още интервенции с цел улесняване на признаци, и по-напреднали етапи за изпълнение на удължаване на живота.

Прогнози

Колко живеят с метастази в черния дроб? Както е посочено по-горе, конкретни прогнози за продължителността на живота не може да предостави, само лично. Според статистиката, без лечение при метастазах в черния дроб живеят само 4 месеца, в случай, ако се окаже квалифицирано лечение, а след това повече от година, на година удължава живота и химиотерапия.

Прочети още  Миеломная болест

Ако метастази се появиха от стомаха — година, а от дебелото черво — до две години. След резекция на черния дроб 50% прооперированных болните живеят повече от 5 години. В момент на трансплантация на черния дроб в началните дати на поражението се добавя още 3 години.

Само метастази не е работи, защото ситуацията може да се подобри според-различни. Продължителността на съществуване е до голяма степен е в зависимост от факта, как метастази ще се държат.

При агресивно действие метастази период на живота значително се намалява, а ако в черния дроб само една, бавно нарастващ или изобщо да не нарастващата метастаза, в съответствие с този жизнен период се увеличава.

Въпреки, че черният дроб — това е единственият от основните органи, където попадат метастази, множество злокачествени процеси в черния дроб — това не е честото проявление, според статистиката, само на 0,05% на злокачествени клетки идват в хориоидеята на пистата. Ако лекарите са успели да отстранят основния тумор и онкологические образование вторична цел, сега вече след процедурата пациентът може да живее повече от 5 години, в случай че не се появи рецидив.

При диагноза метастази на черния дроб прогноза — това като цяло е само статистка. А статистика, като е установено, може да варира. В излечении рак нагласа на пациента и желанието му да се бори — огромна помощ. Важното е, че трябва да се направи на болния — това вярват в делник и да направи за това всички допустимото, тогава актуална прогноза престава да има смисъл, значи остава само живот.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *