Какво е хистология в онкологията

Диагностика на онкологични заболявания невъзможно без провеждане на хистологичен анализ. В момента това е най-точен и надежден метод, който представлява, в широк смисъл на думата, анализ на проба тъкани, взети от новообразувания.

Какво представлява хистология

Гистологический анализ в онкологията – това е изследване на клетки от тъкан под микроскоп, който позволява да се определи вида и характера на новообразувания по специфични особености на клетъчна организация. Това е най-сигурният метод за изследване, който осигурява почти сто процента точност. Област на неговото приложение е доста широка: той е не само определянето на онкологични заболявания, но и анализ на други образувания, разкриване на скрити възпалителни процеси в тъканите и много други.

В кои случаи се предписват гистологическое проучване

В онкологията гистологические изследване на тъканите се назначава при съмнение за наличието на злокачествени промени на тъканите. Причините за извършване на този анализ са много – изменившаяся мол, съмнително формиране на кожата, изведнъж увеличившиеся лимфни възли, уплътнения в тъканите и органите (напр. на щитовидната жлеза). Също гистологический анализ задължително се провежда след полостных операции.

Как се провежда хистология

Преди всичко за изследвания е необходимо да се вземе проба от тъкан. Форма на вземане на пробата за анализ се различава в зависимост от органа, който е необходимо да се проучат – това може да се очерни, отпечатък, разрез и така нататък. Най-често за хистологичен изследвания в онкологията се използва, е парче тъкан на изпитвания новообразувания.

За изследванията се използват изключително тънки филийки с дебелина буквално в няколко клетки. За да се улесни визуализация на вътреклетъчни промени, препарати се оцветяват със специални багрила. Най-често за тези цели се използват эозин и гематоксилин. Оцветители влияят на определени вещества в състава на клетките, променят първоначалният им цвят: така, например, гепатоксилин петна протеини в червен цвят, а на нуклеинови киселини – в синьо. По този начин всички промени вътре в клетките стават ясни.

Прочети още  Биопсия на млечните жлези: видове и особености на провеждане на процедурата

След това полученият оцветено парче се изучава и сравнява с други образци от международната електронна туморната база. Има много видове злокачествени тумори, и всяка от тях е уникален «фигура».

Различни видове злокачествени тумори изискват различни схеми на лечение, така и за подбора на максимално ефективна терапия трябва колкото се може по-точно да се определи вариант на тумора.

За това и съществува обширна база, където в оцифрованном вид, съхранявани секции на различни видове новообразувания, с които лекарите могат да сравнят получените данни хистологичен анализ.

Важно: хистологичен резултат на анализ до голяма степен зависи от уменията и опита на лекаря. Така че при разчитането на резултатите от анализ на възможни са грешки – неправилна обработка на погрешни декриптиране и други подобни. Така че за надеждност трябва да получи заключение от минимум двама специалисти, а също и да мине през допълнителни изследвания (например, иммуногистохимию).

Парче за изследване получават по следния начин. Първо проба от тъкан, приготвени по специален начин – напоена с течен парафин, след което се поставя в специална форма и се излива восък напълно, получават в резултат на здраво парафиновый блок с затворник вътре парче плат. Това позволява да се запази проба и да го облекчи-нататъшна обработка.

Нататък парафиновый блок подложени на микротомии – отсече с него слой микроскопични дебелина, подходящи за изследване под оптичен микроскоп. Полученият слой се поставя на предметное стъкло и премахване на излишните парафин чрез обработка на ксилолом. По този начин, върху стъклото остава фин слой оцветени клетки. Предметное стъкло с пробата се сервира отгоре по-тънък капака със стъкло и се запазва в този си вид за по-нататъшно проучване. Този медикамент се нарича хистологични стъкло.

Парафинови блокчета и гистологические стъкло се съхраняват на лекуващия лекар и през цялото време на терапия.

Тъканни проби са необходими за уточняване на диагнозата и проследяване на динамиката на заболяването. Много от пациентите предпочитат да държат гистологические стъкло и парафинови блокчета от себе си, за да могат да се справят в различни клиники за прецизиране на диагнозата и корекции на лечението. Това е напълно възможно, ако се спазват определени правила за съхранение на лекарства – в сухо и тъмно място, при температура не по-висока от 25 градуса, да не се допуска попадане на лекарството слънчеви лъчи.

Прочети още  Меланом

Гистологический анализ – най-съвременен и надежден метод за диагностика на онкологични заболявания. Само резултатите от нея може да се постави точна диагноза. Въпреки това, дори и по време на провеждането на това изследване не са изключени грешки – така че за възможно най-точни резултати не бива да бъдат пренебрегвани допълнителни обследованиями. А най-добре да се обърнете към няколко независими професионалисти — това ще определи диагноза, с максимална точност.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *