Какво е емболизация на миома на матката?

Емболизация миома – това е иновативен метод за лечение на новообразувания без хирургическа намеса. Тази процедура е в състояние да запази мускулен орган, което възпрепятства появата на нови тумори. Има някои противопоказания, затова пригодността на процедурите се определя лекар, като се има предвид характеристиките на потока миоматозного процес.

Същността на метода и възможности

Емболизация включва и запушване на кръвоносните съдове, захранващи тумора. В руслото на хориоидеята са въведени специални лекарства, които причиняват стесняване и запушване на лумена на съда. В резултат на това туморът остава без захранване и с течение на времето умира.

Тази процедура има редица предимства, тъй като, всъщност, не е хирургическа намеса. Липсва нараняване на лигавицата, се запазва на репродуктивната функция. Вводимое в съдове вещество не попада в общия кръвен поток, така че по никакъв начин не се отразява на храненето на шийката на матката.

Емболизация на миома е достатъчно ефективна и е безопасна

Техника за безопасно и ефективно. Тя може да помогне за премахване на миома абсолютно естествено, не травмируя самата матка. Липсата на намеса на орган гарантира запазването на неговата цялост.

Показания за провеждане на процедури

Емболизация показва в случаите, когато:

 1. Туморът е с внушителни размери, бързо се увеличава, което заплашва развитие на редица усложнения.
 2. Лошо съсирване на кръвта, което ограничава възможността за извършване на хирургическа намеса.
 3. Развитието на пчелно кървене, което не позволява да се правят допълнителни хирургически интервенции.
 4. Наличието на множество тумори голям размер.

С помощта на эмболизации успява да запази матката дори и в най-напредналите случаи. Там където показва пълна резекция, емболизация дава шанс за пълно възстановяване и запазване на репродуктивните функции.

Процедурата, показана на първо място по пациенткам, които не са постигнали климактерического възраст. Процедурата е ефективна при наличието на проблеми със съсирване на кръвта и висок риск за развитие на кървене.

Подготовка

Преди да се пристъпи към эмболизации, жената трябва да премине серия от изследвания. Това ще ви позволи да получите повече информация за здравословното състояние и да се предположи, какво може да се развият усложнения в последствие. Подготовката включва такъв списък на научните изследвания:

 1. Общ анализ на урината и кръвта – трябва да липсват признаци на остър възпалителен процес, на анемия и тромбоцитопении. Специално внимание се обръща на показателите на хемоглобина и тромбоцитите.
 2. Кръвта на нивото на хормони – преди провеждане на манипулация важно е да се постигне изравняване и стабилност на хормоналния фон. В противен случай е висока вероятността от образуване на рецидив.
 3. Тампон от вагината на флора – при наличието на възпалителен процес определят причината за нея и предписват санацию под формата на антибактериални и противогъбични лекарства.
 4. Проучване на заболявания, передающиеся по полов път – венерически заболявания, ако те са налични, трябва да се лекуват преди провеждане на процедурата, тъй като е висок риска от развитие на усложнения.
 5. ЕХОГРАФИЯ на органите в малкия таз – определя наличието на миома, мястото на нейното локализация, гистологическую и морфологическую структура

Намажете влагалището е включен в обучение, преди эмболизацией миома на матката

Е необходима консултация терапевт и кардиолог. Заключение за подготовка на пациентката към процедура дава гинеколог.

В случай, че в тялото на жената има инфекционно-възпалителни процеси, за да направи эмболизацию не може да бъде. Първо се назначава лечение, след което с помощта на повторно диагностика уверете в липса на противопоказания.

Малоинвазивное намеса се извършва в деня на хоспитализация. Пациентка се препоръчва да се въздържат от консумация на храна и вода за около 5-6 часа преди процедурата. Трябва да се обръсне ингвинална област за по-пълноценен дезинфекция.

При наличие на медицинско поливалентной алергична реакция в миналото, преди да започне провеждането на процедурите се извършват проби на всички лекарства, които по-късно ще бъдат приложени. В операционната задължително трябва да присъства бригада реаниматологов.

Етапи и техники на провеждане на эмболизации

След предварителна подготовка, пациентката се движат в операционната, където по-нататъшни манипулации се извършват на етапи, както следва:

 1. Анестезия – използва местни анестетици като Лидокаин, Новокаина. В случаите, когато процедурата включва въздействието на някои тумори едновременно, може да се използва эпидуральная анестезия. Трябва предварително да се уверите в липсата на алергична реакция на новият медикамент, за да сведе до минимум риска от развитие на летального., изм. Эпидуральная анестезия включва въведение упойка в лумбалните отдел на гръбначния стълб, което блокира чувствителността на тялото под кръста.
 2. Катетеризация – поставяне на катетър във вена, което ще улесни по-нататъшното въвеждане на лекарствата в организма.
 3. Дезинфекция – с помощта на антисептического на наркотици се лекуват с област на бедрата, където ще се извършва пункция.
 4. Катетеризация на бедрената артерия – с помощта на скалпел на правото на бедрото, се прави малък разрез, през който се вкарва сондата.
 5. Контрастирование съдова канал – чрез сонда се въвежда за разлика материал, окрашивающее съдове. Това позволява да се контролира правилността на процеса с помощта на рентгенови лъчи.
 6. Въвеждане на катетър в съд, социални миому – преминавайки през големите съдове, сондата достига до правилното място, където трябва да се инжектира эмболическую смес.
 7. Емболизация – специално вещество, под формата на топки се въвежда в лумена на съда, питающего миому. Доставка на кръвта спря, обменните процеси на клетъчно ниво не се случват. В тумори започват деструктивни процеси, което води до нейната пълна загуба. Възли с намален размер.
 8. Контрол – след 3-5 минути след прилагане на лекарството правят контролна ангиографию, за да се уверите в липсата на храна миома. Ако всичко е наред, сонда внимателно се, мястото на въвеждане, лекувани с антисептик и се налагат потиснически превръзка.
 9. Превод в общата стая – следващите 12 часа една жена се провежда в палата, където за нея се грижи и контрол на всички показатели.

Как се случва емболизация на миома на матката

В случай на развитие на усложнения се назначава симптоматично лечение. При наличието на последиците от упойка, лекарят може да предпише специална диета и редица медикаменти за поддържане на организма.

Характеристики на постэмболизационного период

След пълно спиране на захранването тумор започва от естествения процес на разрушаване, който предизвиква различни болки в корема. Те носят периодичен или постоянен характер. За облекчаване на състоянието, назначени от такива аналгетици и спазмолитици, като:

 • Но-Spa;
 • Новокаин;
 • Анальгин.

В първите 3-4 дни се отбелязва бързото повишаване на температурата на тялото, което е свързано с включването в работа на имунитета. Под въздействието на процес на разруха, в организма се стартира процес «рециклиране», което е придружено от повишаване на броя на белите кръвни клетки. Това допринася за развитието на локален възпалителен процес, който завършва с пълно выздоровлением на пациентката.

В случай, че температурата на тялото, бързо се увеличават, нарастват признаците на интоксикация, които са придружени от силни болки в долния сегмент на корема, трябва незабавно обръщение към лекар, за диагностициране на причината и назначаване на подходящо лечение.

Допълнително може да се прояви с пристъпи на гадене, слабост, виене на свят и липса на апетит. На 5 ден пациентката се отделят от болницата. Почивка на режим препоръчва да се спазва 7 дни. Важно е да се откаже от физически натоварвания и стресови ситуации, които могат отрицателно да повлияят на състоянието на здравето.

Включен пълен сексуален покой 30-35 дни. Контролна диагностика извършва се през 2 седмици. В случай на положителен резултат, лекарят дава на жената редица препоръки, които е важно да спазвате, за намаляване на риска от развитие на рецидив.

Възможни усложнения

Благоприятен изход на процедурата се състои от три фактора:

 1. Квалификация и опита на лекаря.
 2. Точността на използваното оборудване.
 3. Характеристика на заболяването и готовност на организма на процедурата.

В случай на нередност действие или форс-мажорни ситуации по време на операции, могат да се развият усложнения като:

 1. Развитието на хематом на мястото на инжектиране – е свързан с нарушение на целостта на плавателния съд, се провежда самостоятелно 7-12 дни.
 2. Присъединяването на възпалителния процес, – може би при инфицировании патогенните микроорганизми. Изисква интегрирана антибактериални терапия.
 3. Нарушение на менструалния цикъл – тялото възприема манипулация като намеса. Докато матката не е напълно възстановено, цикъл не се нормализира.
 4. Спаечный процес, който е свързан с индивидуалните особености на организма.

Емболизация на миома е на 10-12 видове усложнения е по-малко, отколкото това се случва при стандартен отстраняване на тумора.

Противопоказания

Малоинвазивное намеса да не се извършва, ако:

 1. В организма ви има остър възпалителен процес.
 2. Напредването на неопластични процес злокачествен характер.
 3. Наличието на алергична реакция в миналото. Изключение е случаят, когато в хода на провеждане на тест-проби реакция липсва. Наличието въпреки че една положителна реакция на новият медикамент е причина за неучастие в процедурата.
 4. Бременност и кърмене.

Въпреки факта, че емболизация има редица предимства, могат да се развият някои от усложненията. Важно е да се спазват всички препоръки на лекарите, които допринасят за по-бързото възстановяване.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *