Какво е човешки папиломен вирус при жените

Папилломовирусная инфекция е много опасно за човека. Особено трудно я понасят жени. Медицински изследвания доказват факта, че човешкият папиломен вирус (HPV), води до много необратими последствия, например такива, като рак на шийката на матката.

Какво е това

Папилломой наричат доброкачествени тумора, представляющею себе си е малка част от съединителната тъкан. Този парче се състои от малки съдове и е покрита с епител. От плосък епител се появяват израстъци по половите органи на жената и в устната кухина. При жените HPV възниква много по-често, отколкото при мъжете. В 80% от случаите той води до развитието на рак на шийката на матката.

Прониква в женското тяло ДНК – вирус провокира множество деленето на клетките. Проявява този процес на външен вид, на тялото и на лигавиците се появяват израстъци под формата на папиллом.

Причината

Към основните причини заразяване с HPV може да се дължи на:

 • началото на началото или на неочаквана сексуален живот;
 • незащитен сексуален контакт с носител на инфекцията;
 • използване на чужди лични вещи (кърпа, прибори и други предмети от бита, които могат да останат на вируса от болно на човек);
 • чести аборти, спонтанни аборти, при които може да пострада лигавицата и лесно да проникне вируса;
 • посещение на обществени места (сауни, басейни), там, където може, под влиянието на топлина и влага се размножава инфекция;
 • хронични заболявания на половите органи, например, ерозия на шийката на матката;
 • плацентата или родовия път на предаване на вируса от заразена майка на плода);
 • полово предавани болести (уреаплазмоз, хламидия, кандидоза, гонорея);
 • хирургически или козметични оперативни интервенции с помощта на лошо простерилизованных инструменти;
 • честото използване на устната контрацепция, който нарушава хормоналния фон на организма и провокира разпространението на вируса по него.

Най-честият начин на заразяване с HPV – това е полов път. Интимни отношения със заразен партньор може да доведе до плачевно последици дори при орален или анален секс.

Симптоми

Болестта може да се прояви в латентна стертой или изрично. При закрития форма, нито самата жена, нито дори д-р при проверка не може да определи признаци на HPV. При стертом вариант за наличието на инфекция признаци могат да се проявят, но могат и да липсват изобщо.

Прочети още  Премахване на хигрома

При явна форма на заболяване на пациентката сама, направени в клиниката на определени оплаквания и израстъци по тялото. По този начин, симптомите при жените са забележими вече при напреднал стадий на заболяването.

Първо, тя открива на единични или множество образование на тялото, след това може да се чувстват нестерпимый сърбеж и парене, по тези места.

Признаци нехарактерных израстъци жена може да открие век, шията, мишниците, под гърдите. Много често вирусът се проявява на лигавицата на носа, стомаха и устата. Но най-често огнището на поражение – това са половите органи.

На стените на влагалището папиломи могат да бъдат открити само по време на гинекологични прегледа. Признаците на тези образувания могат да послужат за болезнени усещания по време на полов акт, понякога придружени от кровоподтеками.

При проникването и развитието на вируса при жените могат да се проявят:

 • възпаление на лигавицата на шийката на матката;
 • дисплазия на матката;
 • ракът на шийката на матката.

По време на активното развитие на HPV при жените може да се наблюдава увеличение на лимфните възли, треска състояние, втрисане, влошаване на общото самочувствие, болезненост при повреда пролиферация.

Диагностика

Анализи на HPV са част от скрининг за рак на шийката на матката. Всяка жена, достигшая 35 години, трябва да се проведе изследване на HPV, на всеки 3 – 5 години.

Вирус е разкрита две основни диагностическими начини:

 1. PCR на човешки папиломен вирус. Запис налична инфекция или тя опровергава. При наличието на вируса се определя от вида си и прогрессивность характер. Този тест се провежда на базата на натривки от гениталиите или въз основа на даден кръв.
 2. Метод на хибриден запис. Се извършва на терени с шийката на матката и се определя количествена концентрация на вируса.
Прочети още  Полипи в гърлото: симптоми и лечение

Освен това, лекарят може да назначи анализ на намазка на цитологию. При високо онкогенном риск от развитие на заболяването лекарят предписва такива прегледи, като:

 • Колпоскопия. Изследване на маточната шийка със специален апарат, подобен на функциониране на увеличително стъкло.
 • Биопсия. Изследване на малки парченца тъкан от матката на наличието на вируса на HPV.

Видове папиллом

Съществуват над 100 вида папиллом:

 • кръгли или овални;
 • обикновени (прости);
 • акрохорды;
 • папилломатоз на ларинкса, трахеята и устната кухина.
 • генитални брадавици.

Именно упорит вид папиллом най-често се открива в лигавицата на половите органи, устната кухина на жената.

Типове (видове) HPV, разделени по видове риск за възникване на рака:

 • 1,3,5,2 — не причиняват онкологията, ако вие;
 • 11,6,42,44,43 — ниска онкогенный на риска;
 • 31,16,18,33,45,68,52,51,59,39 — висок риск от рак.

Методи на лечение

Лечението се провежда няколко метода в зависимост от размера на формации и тяхното локализиране:

 1. Криодеструкция. Течен азот отива замораживающее въздействие върху заразения епител.
 2. Радиоволновая коагулация. Радиоволновым скалпел откъснати доброкачествени израстъци.
 3. Диатермокоагуляция. Новообразование иссекается електрически разряд и электроскальпелем.
 4. Лазерно въздействие. Подходящ за всички жени и е единственият валиден метод за провеждане на бременни.
 5. Хирургическа намеса. Се извършва под местна упойка. Показанията за провеждане са обширни лезии или преминаването новообразувания в злокачествен форма.

Опасност вирусът папиломи в това, че след 10 – 15 години доброкачествени образование прероден в злокачественное. Често папиломи могат да се появят върху тялото на жената в продължение на целия си живот и не пренасят никакви неприятности, освен естетически проблем. А пристъпите могат да започнат развитие на полето на няколко месеца или години след лечението, дори успешно. Много зависи от здрава имунната система на организма.

Прочети още  Субмукозная миома на матката-причини, методи за диагностика и лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *