Какво е биопсия на кост?

Биопсия на костите се нарича превземането на част от засегнатата тъкан за анализ. Това е най-точният метод за диагностика, който позволява еднозначно да потвърди или опровергае cancer диагноза. Операцията е доста сложна, но резултатите помагат да се определи характера на възникване на тумори и скоростта на нейното развитие, което позволява бързо да вземете ефективно лечение.

Показания за провеждане на процедури

Тази процедура се извършва, ако на методи за диагностика, използвани рано (като рентген, ядрено-магнитен резонанс, компютърна ТОМОГРАФИЯ и така нататък), не се дава достатъчно пълна информация за новообразовании (например, за злокачествено заболяване или доброкачественности на неговата природа).

Още един повод да назначи биопсия на костите – подозрение за основна тумор на костната тъкан. В случай, когато туморът е бил диагностициран по-рано и на пациента се извършва операция, а след това тъкан за биопсия вземат по време на хирургическа намеса.

С помощта на биопсия на кост може еднозначно да се определи следните заболявания като рак, така и от различен характер:

 • Хондрома;
 • Хондросаркома;
 • Остеосаркома;
 • Ретикулосаркома;
 • Туберкулоза;
 • Остеомиелит;
 • Гигантоклеточная тумор на костите;
 • Кисти на костите;
 • Лимфогранулематоз.

Освен това, биопсия на кост може да се направи за определяне на поражение на костния мозък, ако други видове диагностика не дадоха резултати. Или за усъвършенстване на характера и природата на новообразувания, открити при ядрено-магнитен резонанс, рентген и така нататък.

Видове

Има няколко вида биопсии, които се различават по начина на вземане на костна тъкан за анализ.

Аспирационная

При този вид диагностика с помощта на тънка игла се взема набоде от парцела струпвания на клетки новообразувания. По време на процедурата част от съдържанието се изсмуква с игла, но след това се изпраща за анализ. Важно е да се отчита, че при използване на аспирационной биопсия се определи структурата на костите не се получи. Диаметър на фини игли са много малки, дори по-малко, отколкото иглата на обикновен спринцовка, применяющегося за вземането на кръв от вената.

Аспирационная биопсия на кост

Трепан-биопсия

За разлика от предишния метод се състои в това, че тъканта се дебела игла. Тя прониква в засегнатите тъкани рязко и я кухина се изпълва необходимо материал, който веднага отсекается. Тази процедура може да се провежда няколко пъти. В този случай, взет биологичен материал се оказва достатъчно, не само за това, да се определи характера на тумора, но и след това, за да разберете структурата на костната тъкан на мястото на поражението.

Прочети още  Остра левкемия

Още един подвид на този метод на диагностициране – превземането на биопсия с помощта на тренировки. За взимане на материал се използва специален бур, празен отвътре. По този начин можете да получите големи части от костна тъкан, които са достатъчни за най-точна диагностика.

Начини за провеждане на биопсия

По метода на провеждане на процедурата се разделя на отворена и затворена.

Отворена биопсия

Се извършва в процеса на хирургическа намеса. Когато туморът вече е идентифициран и се провежда операция по нейното отстраняване. В този случай лекарят може да отреже част от засегнатата кост. А понякога дори е възможно спешно разследване на този материал точно по време на операцията за усъвършенстване на по-нататъшни действия.

Отворена биопсия на кост

Затворена биопсия

Този вид процедура се извършва без операция с помощта на тънка или дебела игла или кухи-боракс.

Характеристики на технологията процедури

Най-лесният вариант биопсия – вземане на костна тъкан за изследвания точно по време на операцията. Но ако е необходимо в операциите докато не се извършва пункционная биопсия. По време на тази процедура материал се качва с помощта на тънка или дебела игла, или с помощта на куха боракс. Обикновено целият процес се извършва под локална анестезия, но може да се използва и общ. Зад игла вътре в тялото на пациента следят с помощта на уреди, например УЛТРАЗВУК или томографа.

Процедурата ще бъде малко по-различно в зависимост от мястото на разпоредбите на тъкан, която се взема за изследване. Най-малко травматична за пациента пункционная биопсия тънка игла. Веднага след процедурата и за налагане на тесни ленти могат да се изпращат у дома. Въпреки това, ако е необходимо да вземе костната тъкан за анализ на труднодостъпни места, тогава може да се наложи хирургическа намеса.

Преди процедурата пациента може да се установи интравенозна катетър за инжектиране на успокоительных лекарства, или пък да назначи прием на таблетки успокоително действие. Област процедури обезболивается с помощта на местна упойка. На децата, за провеждане на оградата материал може да бъде разпределен на обща анестезия. Така лекар ще бъде по-лесно да се работи, а бебето по-лесно ще ви намеса.

Прочети още  Меланом на кожата

За това, за да се види посоката на иглата и да осигури неговото най-сигурен достъп до засегнатата област са необходими допълнителни устройства. Това може да бъде флюороскоп, при използване на които пациентът се намира в предната част на екрана в изправено или легнало положение, или пък ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ, те се прилагат за пациента в легнало положение.

Място на провеждане на биопсия на костите зависи от локализацията областта на лезии

Биопсия на кост може да се извършва чрез гръдния кош, таза, подвздошную кост и не само. Място зависи от локализацията областта на поражение, от която да се вземе материал за анализ.

Самата процедура се провежда по следния начин: в мястото на въвеждането на иглата прокалывается кожи, след това с помощта на уреди специалист насочва иглата към засегнатата област и взема тъкан, понякога се налага няколко проби.

Подготовка

За отворена биопсия на самостоятелна подготовка не е задължително, достатъчно ще бъде дейности, подготавливающих на пациента за операция. При затворена биопсия предварителни дейности са необходими само, ако оградата материал планира се извършва под обща анестезия. В този случай за 10-12 часа преди процедурата не може да има, а за 2 часа да спра да се пие течност.

Противопоказания

Сред противопоказания може да се нарече следните:

 • Отравяне на кръвта;
 • Нарушение на функцията на съсирването на кръвта;
 • Възпаление на кожата, на мястото на предполагаемия въвеждането на игла;
 • Соматическая патология в тежка форма. По време на процедурата е такава патология може да се увеличи, което е трагично свърши за пациента. В процеса на вземане на костна тъкан може да се увеличи сърдечна или дихателна недостатъчност, а в най-лошия случай има риск от развитие на инсулт или инфаркт.

Освен това, важно е да запомните, че при миеломе и други подобни заболявания, уврежда гръдните кости, намеса чрез областта на гръдния извършва невъзможно.

Също така, при наличие при пациента тромбоцитопении провеждане на биопсия е крайно нежелателно, но все пак е възможно. В този случай трябва да се обърне повишено внимание на стерилитет условия и наблюдаване на пациента още известно време след процедурата.

Прочети още  Миелома на костите

Усложнения

Биопсията не е най-лесен анализ за пациента. Едно от най-честите усложнения – кръвоизливи, открывающееся след изпълнение на процедурата. В повечето случаи кръвта спира сам, след налагането на тесни ленти. Обаче, ако това не се случи и обилно кървене продължава, това трябва да уведомите вашия лекар, выполнявшего биопсия на костите.

Понякога се появяват и инфекциозни усложнения. За появата им е достатъчно дори слабо наруши стерилитет по време на процедурата. В съвсем редки случаи в раната, останала от материала на оградата, може да започнат да събират гной, че точно както и предишните изброени случаи, ще изисква квалифицирана медицинска помощ.

Освен това, може да се случи счупена игла или отделянето си от копчета, а също и локално възпаление. При вземането на диагностичен материал през гърдите могат да се появят следните видове лезии:

 • Белодробна емболия (мастна);
 • Пневмоперикард;
 • Емфизем средсотения;
 • Медиастинит;
 • Увреждане на аортата;
 • Пункция на дясната камера или предсердия.

Възстановяване след процедурата

Провеждане на пункционной процедури, като правило, не изисква допълнително прекарано в болницата. Кървене доста бързо спира, и пациентът може да бъдат изпратени у дома. До зарастване на рани е добре да се избягват натоварвания, които могат да я нарани или да я накара да се отвори.

Резултати

По-нататъшната тактика на лечението на пациента зависи изцяло от резултатите от изследване на взет материал. Ако това е злокачествен тумор, а след това да се наложи прилагането на радиация или химиотерапия, а може би още и хирургическа намеса. При остеомиелите притежава антибактериално лечение. Най-точни резултати дава трепан-биопсия, выполняющаяся дебела игла. Този вид диагностика се назначава единствено след извършване на компютърна ТОМОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс или рентген за изясняване на диагнозата. Тактика на лечение зависи изцяло от получените резултати.

След взимането на проба на костната тъкан се изучава в специални лаборатории специалисти в хистология или патоморфологии с помощта на микроскоп. След приключване на проучването резултатът се изпраща лечащему доктор. Понякога заключение трябва да се вземе на себе си. За това, когато е да знае лекарят, проводивший процедура за вземане на материал.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *