Какво да правите, ако имате открити анални папиломи?

Статията е подготвена с подкрепата на медицински център Здравица – https://www.zdravitsa.ru/.

От външния вид на тялото на папиллом – малки израстъци, подобни на брадавици върху широкия плосък база или на тънка дръжка – никой, за съжаление, не е в безопасност. Те могат внезапно да «растат» почти навсякъде по тялото:

 • на лицето;
 • в слабините;
 • на ръцете или краката;
 • в областта на половите органи.

Едно от най-неприятните проявления на заболяването – анални папиломи. Така че, папиломи в аналния отверстии – какви са причините за появата им и как от тях може да се отърве?

Анален папиломи: причини за възникване

Причини за анален паппилом

Странно изглеждащи новообразувания, предизвикани от човешкия папиломен вирус. Разновидности на вируса са много – учените са идентифицирали повече от 8 десетки подтипове. Това е напълно възможно, че са отворени още не всички вируси, и по-нататък «колекция», които да бъдат запълнени.

Анален папиломи могат да се образуват поради присъствието в организма на HPV:

 • ниско онкогенного на риска;
 • високо онкогенного на риска.

Към първата се отнасят 6, 11, 42, 43, 55, 54 и други подтипове. Към втората – 16, 18, 31 и още няколко вида. Пациентът, който притеснява папиллома близо до аналния отвор, не могат самостоятелно да определят кой от щамове я е предизвикала. Трябва да се подложи на изследване, в хода на която лекарят ще определи, кой HPV даде тласък на развитието на папиломи на аналния канал, и ще предпише лечение.

Папиллома на аналния канал: може ли да се заразиш?

Полов път на предаване на

Известно е, че папиломи много заразни. Директен контакт дори леко увредена кожа или на лигавицата с наростом може да се превърне в начална фактор началото на бърз растеж новообразувания при първо здравия човек.

При това широко разпространено децата на носител на вируса. Папиломи близо до аналния отвор и не може да бъде, но човек има в кръвта си вируса и при контактите го предава на друг. Вярно е, че вероятността от предаване при липса на външни прояви на значително по-ниски, отколкото когато папиломи вече има.

Прочети още  Кой лекар лекува папиломи

Начин на предаване:

 • сексуалната;
 • домакинство (изключително рядко);
 • при раждане на дете – от майка на дете.

Най-често, ако един от партньорите има папиломи в ануса, подобни прояви след известно време ще забележите у себе си, и на втората. Но понякога се случва обратната ситуация: един партньор папиллома в аналния пътеката е налице, след отстраняване на възникне отново, а другият никога не се празнуваха външния си вид за цял живот. Причината е в състояние на имунната система на човека при слаб имунитет новообразувания лошо се поддават на лечение и имат тенденция към рецидив, а при силен човек завинаги може да остане само носител на вируса, и само чрез анализ на кръвта може да се определи, е заразен ли е той.

Заразяване по полов път може да се случи дори и с използването на презерватив, тъй като всички контакти на заразения с кожата и мазен здрави хора, които имат и най-малкото рани или ожулвания, допринасят за проникване на вируса в организма.

Папиллома в ануса при заразяване на домакинството, като може да се появи, ако членовете на семейството се ползват една обща кърпа.

При раждане на дете лесно се заразява от майката, която преминава по общ пътища. Затова е много важно да се подложат на лечение папиллом до предстоящото появата на детето на светлината.

Диагностика на заболяването

Диагностика при гинеколог

Един визуална проверка за да се отървем от новообразувания в заднепроходном отверстии не е достатъчно. Преди всичко, пациентът трябва да се запишат за проктологу. За това е нужно първо да се вземе талончик на прием при лекар, който вече се насочи към тесен специалист.

В бъдеще може да се наложи консултация с:

 • гинеколог;
 • andrologist или уролог (за мъже);
 • иммунолога.

Проктолог ще новообразувания и може би ще ви предпише провеждане на колопроктологического инструментални изследвания. Това е необходимо, ако на разрастване се наблюдава не само в областта на ануса, но си отиват по-дълбоко.

Нататък лекар назначава изследване на кръвта на HPV. Само след получаване на резултатите той може да прецени, колко голям е рискът за прераждане папиллом в злокачествен тумор. Във всеки случай, независимо от типа на HPV, лечението започва с отстраняване на новообразувания. Метод за премахване и по-нататъшната тактика, избрана от вашия лекар за всеки случай по отделно.

Прочети още  Хигрома ICD 10

При диагностицирането е необходимо да предоставим новообразувания от широки брадавици, които се наблюдават при сифилитическом поражение, и от контагиозного мида. Освен това, много важно е да ги различиш от злокачествен тумор.

Симптоми за появата на папиллом

Сърбеж и дискомфорт в аналната отверстии

Пациентът може да има съмнение у себе си, папиломи, ако:

 • има постоянно чувство на влажност в аналния отверстии;
 • считани тюлени в района на ануса;
 • кожата сърби, саднит;
 • по време на акта на дефекация се усеща болезненост.

Силни болки се намират рядко. Понякога пациентът отбелязва такъв симптом, като чувство за наличие на чуждо тяло в областта на задния проход. Понякога се отделя кръв – така се случва, когато травматизации папиллом. Човек може да вземе явление за удар хемороиди, спиране на отделянето на кръв с помощта на свещи или мехлеми и пропусна момента на обръщане към лекар.

Анален папиломи: лечение

Лечение на тумори се провежда по различни начини.

Първото нещо, което ще направи д-р, – ще насочи пациента за отстраняване на анални папиллом. Това е необходимо, за да предупреди озлокачествление процес.

След това задължително се провежда имунотерапия, целта на която е да «събуди» защитните сили на организма и да ги накара да атакува вируса, така че той изпадна в отгатване състояние. Тогава болестта не застрашава човека.

Унищожаване на папиллом произвеждат по различни начини.

Отстраняване на анални папиллом

За борба с външна проява на вируса се използват следните методи:

 • электрокоагуляция;
 • криодеструкция;
 • лазерна деструкция;
 • въведение подофиллина.

Лечение на първият начин се извършва с прилагане на местна упойка. Тя дава добри резултати, папиломи рядко се образуват отново.

Криодеструкция изисква специално внимание от лекар, изпълняващ мини-операция, тъй като е трудно да се оцени дълбочината на местоположението на папиломи и да я премахнете, преди основаването.

Лечението с лазер понякога дава това усложнение: и най-малките частици папиломи, съдържащи вирус, при пръскане, попадат на други наранени участъци на кожата и лигавиците, което причинява растежа на папиллом далеч от първите, «дънни». Така че трябва да защитават кожата и лигавиците на самия пациент и лекар, изпълняващ процедура.

Прочети още  Лек папиломи

Въведение подофиллина (или пречистена форма – подофиллотоксина) позволява да се постигне унищожаване на тумори без най-малката травматизации. Лекарство, което е смолата на дървото подофиллиум, се инжектира директно в място кичури папиллом. В повечето случаи се наблюдава регресия на тумора и постепенното им изчезване. Опасността тук е, както следва: понякога лекарство може да доведе до увреждане на здрави участъци от кожата, эритему, сърбеж, възпаление. Че това не се случи, лекарят нанася средство точка, максимално точно. Пациентът трябва да се отмие лекарството след 6-8 часа.

Има още една трудност се качва на папиломи, подофиллин произвежда в тях промени, които понякога могат да бъдат объркани с прояви на карцином. Така че лекарите не са толкова често се използват лекарството, въпреки привидната му сигурност.

По-добре е ваксинацията. В продължение на 6 седмици по 1 път на ден, на пациента се дава доза от лекарството. Инжекция изпълняват точно в папиломи. В крайна сметка израстъци изчезват сами по себе си.

По-нататъшното лечение (след отстраняване) – стимулиране на имунитета. Лекарства, «подстегивающие» собствен имунитет на пациента се инжектира в засегнатата област или предписват във вид на таблетки. След курса на лечение вирусът може дълго да не се притеснява човек. Не е изключено, че той повече не ще външни проявления никога.

Народни методи

Жълтурчета

Понякога може да се отърве от анален папиллом себе си. Въпреки това е необходимо да се даде наясно, че пренебрегването на изследване, пациентът рискува здравето, че онова, което той взе за папиллому, може да се окаже злокачествен тумор. Последствията са непредвидими.

Към народните методи на лечение включват прилагането на:

 • жълтурчета;
 • оксолиновой мехлеми;
 • йод.

Лекарства нанасят на папиломи ежедневно до пълното им изсушаване и изчезване. Следва да се отбележи: противовирусная терапия не е била извършена, така че папиломи лесно могат да се появят отново при най-малкото понижаване на имунитета.

Анален папиломи – неприятно явление. От тях трябва да се изхвърлят веднага, за да се избегнат нежелани последици. Важен е и психологическият фактор: наличието на такива новообразувания причинява комплекси и тежки депресивни състояния. Пролечите папиломи пълен курс – и можете да забравите за тях завинаги.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *