Какво да правя, ако воспалилась папиллома и колко е опасно?

Папиломи често се срещат при хора, но те често не се обръща голямо внимание. В случаите, когато папиллома воспалилась останат безразлични е невъзможно. Нека да разгледаме възможните причини възпаление и начини за неговото отстраняване.

Причини за възпаление на образованието

Най-често папилломатоз безсимптомно. Понякога човек дори не подозира за наличието у него на дадено заболяване, не се обръща внимание на израстъци. Образованието не представлява никаква заплаха, в областта на възникването им липсва сърбеж, парене или дискомфорт (в нормално състояние).

Но ако папиллома воспалилась, това означава тревожен симптом, на който трябва да се обърне внимание. Изходна точка за воспалительному процес може да стане на следните причини:

 1. Травма. Повредени или напълно сорванное образование има склонност към възпаления. Това е типично за папиллом, намиращи се в чувствителни зони – интимна, шията, клепачите, под мишница. Травмата на новообразование може да се случи при бръснене, при резки движения, носене на тясно и давящей дрехи, бижута.
 2. Хронично заболяване в период на обостряне. Възпаление на образованието може да се случи на фона на общата инфекция, повишена температура, интоксикация на организма и други възпалителни процеси. И влошаването на състоянието на папиломи могат да се появят вследствие на приемане на определени лекарства.
 3. Силен стрес. на фона на емоционални изблици се случва влошаване на имунитета, което намалява защита на организма и активира човешки папиломен вирус. Това провокира появата на нови формации и увеличаване на вече съществуващите израстъци.
 4. Бременност. Хормонален фон през периода на света на детето силно се променя. Това също се отразява на имунната система. За този период е характерно увеличаване на количеството на образувания, възпалителни процеси във вече съществуващите, което говори за активиране на вируса.
 5. Прием на лекарства, които влияят върху хормоналния фон. Една от причините за появата на папиллом става хормонален дисбаланс. Също влияе негативно на новообразувания промени в организма и прилагането на хормонални средства.
 6. Прекомерното излагане на кожни воалите на ултравиолетовите лъчи. С чести удари в новообразование на пряка слънчева светлина и в него могат да се появят промени, които водят до възпаление.
 7. Малигнизация по различни причини.

Силният стрес може да е причина за възпаление папиломи

Симптоми и прояви на възпалителен процес в новообразовании

Въпреки че папиломи се считат за доброкачествени новообразованиями, които не представляват заплаха за здравето и живота, но въпреки това някои от видовете данни образувания могат да перерождаться – озлокачествляться. Така че, ако папиллома промие, опухла, то това може да се говори за малигнизации – упражняване на нейните промени в раковите тумор.

Прочети още  Миома с аденомиозом – да се лекува или оперира?

Тази ситуация може да възникне по различни причини – травмата на образованието, облъчване ультрафиолетом, генетично предразположение към онкозаболеваниям.

За този процес са характерни следните промени, които се случват с папилломами:

 • промяната на цветовете (става червена или кафява, в някои случаи – черен);
 • подуване;
 • значително увеличаване на размера;
 • сърбеж и болезненост;
 • промяна на формата, функциите трябва да бъдат предупредени грапавост на периферното край;
 • нагноение;
 • пълнеж с течност;
 • отделяемое от различен характер (може да варира от прозрачен до зеленикаво или кафяво);
 • лющене;
 • втвърдяване.

Пълнеж с течност – един от симптомите на възпаление папиллома

Ако тази симптоматика се наблюдава при папиломи, а след това е необходимо спешно да се обърнете към лекар, който ще ви предпише по-пълно изследване на воспалившегося новообразувания.

Диагностика

Ако папиллома се промие и да боли, трябва да се консултирате с дерматолог, особено ако процедурата продължи 5-7 дни, образование продължава да се увеличава и да причинят дискомфорт.

На първоначалния етап в изследването на тумора е чрез провеждане на PCR. Този анализ е най-информативен, като, генотипу и други показатели на папиломи. Ако определен ДНК на вируса отговаря на видове, които са риск за озлокачествлению, след това е необходимо продължаване на изследвания за изключване на прераждането в опазването на образование.

Също така се извършва следните изследвания:

 1. Цитология. При изследване на избрани клетъчните проби може да се определи тяхната структури. Анализ произвеждат с помощта на тампон или остъргване.
 2. Digene-тест. Помага да се определи броя на вирусните агенти в организма.
 3. Хистология. Се извършва в комплекс с цитологией и дава възможност за определяне на озлокачествления процес. За да направите това, заемат малка част от воспалившейся папиломи (биопсия).

Хистология – един от методите за диагностика, ако воспалилась папиллома

След получаване на пълен анализ на резултатите от лекар взема решение за назначаване на един или друг вид терапия. При това трябва да помним, че при възпалителни процеси папулезного образование основен изглед на лечението е пълното му премахване.

Начини за лечение

Терапия при лечението на папиллом трябва да бъде интегрирана, която включва задължително пълна ексцизия на новообразувания и прием на лекарства. Също може да използвате някои видове алтернативна медицина.

Прочети още  Хигрома става

Хирургично и хардуерно премахване на папиломи

В зависимост от вида на преминаващ възпаление и тип образование се случва избор на метод за отстраняване на папиломи. Освен консервативна хирургическа се използва:

 1. Криодеструкция. Въздействие върху новообразование студено вещество (течен азот), благодарение на което е унищожаването на неговата структура. Процедурата се извършва с помощта на уреда (криодеструктора) или апликатор (на памучен тампон или пръчици). Първият начин е за предпочитане, тъй като не причинява силно измръзване на околните кожата покрива и действа точка с определена концентрация. Първоначално на мястото на обработка се формира син балон с течност, която след известно време изсъхне и изглежда, като коричка. Постепенно тя излиза отпечатък в началото розов, придобива естествен цвят. Този метод е най-за предпочитане, ако липсва онкологично прераждането.
 2. Электрокоагуляция. Электрохирургическая процедура, заключающаяся в премахването на папиллом с помощта на постоянен или променлив ток. Линия апарат се случва ампутация на крака на образованието. Повредени съдове и капилярите коагулируются. Размер на панти малък, така че този метод е подходящ за израстъци на малкия размер. Голямото предимство на метода е, че след него не остава и следа.
 3. Лазерно премахване. Деструктивен метод за отстраняване на в папиларна образувания, въз основа използване углекислотного хирургически лазер. Прилагането на този метод гарантира точното проникване на лъча на необходимата дълбочина и безболезнено отстраняване на образувания. Вскрытые съдове коагулируются, след това, което се случва безрубцовое изцеление.
 4. Радиоволновое премахване. Този метод се основава на отстраняване в папиларна пролиферация с помощта на хирургически радиоволнового апарат. Процедурата се извършва с атравматичным вдлъбнатина, коагуляцией патологични структури на тъканите. Радиоволновое премахване помага за предотвратяване развитието на папилломавируса в кръвта на човека и не травмирует кожни воалите.

Въпреки че в момента има достатъчно много начини за премахване на папиллом, но при откриване на нейното прераждане на по-удобно е класическото хирургично отстраняване, което дава възможност за записване на дистанционно материал и да го изпратите на по-нататъшно проучване.

Медикаментозно лечение

Медикаментозно лечение папиллярного на разрастване е цялостна прилагането на антивирусни, противовъзпалителни лекарства, средства, стимулиращи имунитета, витаминни комплекси. Също така се прилагат външни средства, които допринасят за облекчаване на дискомфортных симптоми.

Най-често се използва средства:

 • Веррукацид;
 • Ферезол;
 • лекарства със салицилова киселина в състава;
 • оксолиновая мехлем;
 • средства с чистотелом в състава;
 • ляписный молив.
Прочети още  Полипи на хранопровода — лечение и прогноза

Веррукацид – един от лекарства за лечение на възпаление на папиломи

За повишаване на имунитета и борбата срещу вируси се използва Аллокин-алфа. И към болест-модифициращи антиревматични лекарства медикаменти са: Иммуномакс, Изопринозин, Ликопид.

Трябва да помним, че при наличие на полов партньор, терапия трябва да се проведе и на двама ви.

Народни методи

Алтернативна медицина предлага голям брой ефективни рецепти. Въпреки това при възпаление на папиллярного образование да ги ползвате, трябва с изключително внимание. За начало трябва да се подложи на по-пълно изследване и да се консултирате с лекар, който ще се изрази мнението си относно прилагането на методите.

Възможни усложнения

Усложнения на възпалителния процес, папиломи могат да бъдат различни: от по-голямо разрастване на израстъци до озлокачествления данни образувания. Ако възпалението се дължи на нараняване на образование, това е възможно заразяване на различни инфекции и вируси при контакт с раната на чужди вещества.

В някои случаи хората се страхуват да отидат на лекар и се използват различни техники за самостоятелно отстраняване на воспалившейся папиломи. Най-най-малък резултат след такива манипулации – това на останалите неприятни белези. В случаи, когато нещо се обърка може да нагноение рани и абсцес.

Често за премахване на този проблем пациенти се прилагат дърпане на новообразувания конец. Този метод в никакъв случай не може да се използва, тъй като той спомага за озлокачествлению новообразувания.

Профилактика

За да безобидни образувания не доставляли аларми преди всичко е необходимо да се поддържа вашия имунитет, а също и да се придържаме към правилата:

 1. Избягвате стресови ситуации и разпоредби, които лошо влияят на психическото състояние.
 2. Да се придържат към правилното хранене.
 3. Да се придържаме към определен режим на дни, не позволява недосыпаний и хронична умора.
 4. Да спортуват и да прекарват колкото може повече време на открито, което допринася за повишаване на имунитета.
 5. Не се допуска триене и передавливания дрехи и бижута тумори.
 6. Преминават периодични изследвания за проследяване на състоянието в папиларна образувания в динамиката.

Ако възникна такава неприятна ситуация и папиллома воспалилась, това не е в никакъв случай не може да се отдадете на самолечение. Преди всичко е необходима консултация с дерматолог и пълно изследване в бъдеще. Малък растеж може да донесе в тих живот на човека много неприятности. Затова най-добре е да предотвратява такива ситуации радикални методи, ако има такива, препоръчани от специалист.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *