Какво да правя, ако диагностицирани с неоперабилен рак на шийката на матката?

Давайки път на първенството на рак на млечните жлези, вторият по честота на случаите на диагностициране на злокачествени образувания при жените действа рак на маточната шийка. Често заболяването се откриват вече такава работеща форма, когато тя се превръща в неоперабилен рак на шийката на матката.

Ракът на шийката на матката: неоперабельная форма

Ракът на маточната шийка (РШМ) — това е опухолевое образование злокачествен характер, който се развива в лигавицата на матката. Патология в зависимост от вида, степента на увреждане и локализация на образованието пряко се отразява на продължителността на живота на пациентката при неоперабельном рак.

Неоперабельная форма на рак на шийката на матката е най-опасната стъпка на развитие на заболяването, при която нетипични клетки се разпространяват в целия организъм, удря органи, костите и лимфните възли. Освен това, е определението патология придобива при локализиране на огнището в труднодоступном място, където провеждането на операции е невъзможно.

В медицинската практика се използват класификация на рака на маточната шийка по продължителността на протичане на болестта и характера на поражението. Отделят нулева, първа, втора, трета и четвърта фаза. Неоперабельной се счита за тумора като се започне от третата фаза на заболяването.

3 етап – онкоклетки са се разпространили в горната трета на влагалището, са по стените на таза, като по този начин предизвика затягане на пикочните пътища.
4 етап – става поникването на тумори в други органи (пикочен мехур, дебелото черво), на костите на таза и лимфата, а също така се наблюдава дисперсия на тялото метастази.

Прочети още  Характеристики на течението на рак на шийката на матката втори етап

Неоперабельная форма на рак на шийката на матката е най-опасната стъпка

Процедурата

Неоперабельная форма на рак на шийката на матката е придружено от израз на определени признаци на болести с различен характер, защото туморните клетки, които вече са силно днешните в цялост и са се разпространили към съседните органи.

Отделят симптоми:

 1. Изобилие ацикличные кървене или мажущие секрет.
 2. Нарушение на менструалния цикъл.
 3. Системни болка въздържат от притискане на нервните окончания (с течение на времето може само да засили растежа и разпадането на тумора).
 4. Зацапване след полов контакт (от светло розово до кафяво).
 5. Интензивно миришещи вагиналните секрети, примесени с кръв и гной, характерни за напреднали форми.
 6. Нарушение на уринирането (задържане на урина).
 7. Наличието на кръв в каловых масите и урината.
 8. Произволникът повишаване на температурата на тялото (от незначителни показатели до ниво от 38-39 градуса).
 9. Подуване на долните крайници и външните полови органи (последици поражение на лимфните възли и запушване на съдове).
 10. Бледност и сухота на кожната покривка.
 11. Анемия.
 12. Намаляване на апетита и загуба на тегло.
 13. Гадене и повръщане.
 14. Виене на свят.
 15. Общо неразположение.

При откриване на симптоми на заболяване трябва да се обърнете към лекар-гинеколог за получаване на съвети и успешно полагане на изпит. Само въз основа на резултатите от изпитванията и методите на инструментална диагностика на специалист може да постави диагноза и да предпише подходящо лечение.

При откриване на симптоми на заболяване трябва да се обърнете към лекар-гинеколог

Терапия при неоперабельном рак на шийката на матката

Основните видове лечение при неоперабельном рак на шийката на матката стават облъчване и химиотерапия. В зависимост от стадия на заболяването и степента на увреждане на организма се използват няколко подхода:

 • Лъчева терапия, с цел подобряване на качеството и удължаване на живота на пациентката. Прилага се в 4 стадий на рак на шийката на матката.
 • Лъчева терапия, за да се переквалификации вид рак на шийката на матката. Изпратено на облъчване за унищожаване на метастази, локализиран в лимфните възли, а също и на намаляване на размера на тумора. Възниква вероятност за преобразуване неоперабельной форми в операбельную.
 • Комбинация от радиация и химиотерапия. Този интегриран подход помага да се спре растежа и разпадането на новообразувания, като същевременно унищожаването на далечни метастази.
Прочети още  Може ли да стане причина за ерозия на ракови тумори?

За съжаление, алтернативни методи на лечение не винаги дава очаквания резултат или показват положителна тенденция, на тумора продължава да напредва, удря органи и лимфата. В този случай се извършва симптоматична терапия, насочена към подобряване на общото физическо и емоционално състояние на пациентката.

Лъчева терапия – един от методите за лечение на неоперабельного рак на шийката на матката

Прогноза за преживяемост при неоперабельном рак на шийката на матката

В случай на диагностициране на неоперабельного рак на шийката на матката прогноза е притеснително характер.

Статистически данни определят процентът на болни жени на прага на петгодишна преживяемост. Критерий за подбор са избрани стадий на заболяването рак на шийката на матката: 33-42 % от жените с диагноза неоперабилен рак на шийката на матката третия етап на переступают петгодишен праг, четвърти етап има само 7-16 % от рак пациенти.

Прогноза за времето на преживяемост на жените също така се строи и в зависимост от фактори:

 • степен на локализация на туморните образувания;
 • необятността на разпространението на тумори и метастази;
 • индивидуалните особености на организма.

Дори и при успешното лечение на напреднал форми онкозаболевания често се появяват пристъпите, тъй като една атипична клетка, останала в организма, може да пуснете неопластични процеси. Затова е изключително важно да се предотврати преминаването на болестта в неоперабельную форма.

Само за годишен медицински преглед гинеколог е гаранция, че на опасни заболявания ще бъдат своевременно разкрити в ранен стадий.

Как да се удължи живота на пациента с неоперабельным рак на шийката на матката?

Когато оперативната намеса е невъзможно, трябва да се прибегне до друга тактика на лечението, да се увеличи продължителността на живота на пациентката при неоперабельном рак на шийката на матката.

Прочети още  Аденомиоз на тялото на матката

Химиотерапия – част от интегрирано лечение

Освен облъчване и химиотерапия лекар-онколог може да назначи иммуномодулирующую, хормоналната и помощни терапия.
Дълъг курс на прием иммуномодуляторов активира имунната система, което позволява на организма да се пребори с болестта и да предотврати присъединяването на инфекции.

Основната цел на хормоналната терапия е да се блокиране и предотвратяване на растежа на онкоклеток под влияние на полови хормони (естроген и прогестерон).

Поддържаща терапия е насочена към премахване на дискомфорта от странични ефекти и включва в себе си се грижат за болните.

Важно е да се разбере, че неоперабилен рак на шийката на матката – това не е присъда, а само по изключение един от методите за борба с него – хирургическа намеса. Прилагането на интегриран подход в лечението на напреднал стадий на рак на шийката на матката може да подобри качеството и да се удължи живота на пациентката.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *