Как се предава човешки папиломен вирус

Папиллома-virus може да се открие едва ли не всеки втори човек в света. Но външните прояви са не от всички. Инфекцията може да протече безсимптомно или образувания могат да се появят, след като дълго време след навлизането на вируса в организма. Заболяването засяга и мъжете и жените, а също и деца. Това се дължи на разнообразието от начини на предаване на причинителя.

Какво е папиломи.

Папиллома — това е доброкачествен тумор, създадена от епителните клетки на кожата.

ВАЖНО е Доброкачествен тумор, обикновено са лесни за хирургически отстраняване и повторна поява на новообразувания не се наблюдава.

Папиломи се локализират не само на повърхността на самата кожа, но и на мукозните мембрани — това могат да бъдат лигавицата на дихателните пътища, ЧРЕВНИ и уринарния тракт.

Външно те притежават шарообразной форма, но могат да бъдат и плоски (зависи от вида на вируса). В началото на развитие имат телесни цвят, който с времето става по-тъмно. По размери те са от няколко милиметра до 2 сантиметра.

Папиллома-вирусно заболяване, провокира HPV — човешки папиломен вирус.

Причина за заразяване папиллома вируса.

Човек може да се сдобият с HPV чрез просто докосване на заразен човек. Но това не означава, че може да се зарази всеки. За проникване на вируса в организма и прилагането на неговите действия са необходими определени условия. Така например, той много лесно прониква през увредената кожа и лигавиците: драскотини, наранявания, порязвания и т.н. Също така, хората са имунно-компрометирани силно податливи на инфекция. Това е свързано с лоша работа на защитните механизми на имунната система.

Прочети още  Премахване на хигрома

Известно е, че защитната функция на организма срещу HPV изпълняват имуноглобулини от клас A. те ще се използва в малки количества, тогава рискът от заразяване е голям.

Как се предава папиллома.

Да се определи начин за заразяване с HPV е трудно. Тъй като вирусът може да остане в организма на човека, дълго време, без видими прояви.

Най-често за папиллома-вирус е характерен полов път на предаване. В групата на риска ще бъдат тези, които водят хаотичен сексуален живот. А за контакт може да бъде не само вагинален, но и орален, анален. Проява на болестта ще служат израстъци в областта на половите органи при мъже и жени. За жените това е най-опасно, тъй като може да се развие рак на шийката на матката.

Друг доста често срещан начин на предаване е вертикален път — от майката към плода. Това може да бъде време на развитието на плода или по време на раждане.

Ако майката урогенитальная папиллома-вирусна инфекция, тогава по време на раждането бебето може да си минава по общ пътища. Тогава папиломи той ще се появи в областта на гениталиите или на врата си.

Също така, независимо от вида на инфекцията папиллома-вирусът може да проникне през плацентата на майката и зарази детето. Но паника не струва. Трябва да се консултирате с лекар, който ще назначи курс на лечение.

Има и математика-домакински начин на предаване.

В днешно време хората все повече започват да обръщат внимание на своя външен вид. И това до голяма степен помага да се определи източник на инфекция, тъй като подцепить инфекция може на обществени места:

 • фитнес център;
 • плувен басейн;
 • сауна, сауна, парна баня;
 • плажове;
 • съблекални.
Прочети още  Папиломи интимна зона

Също така, домакински пътя на предаване предполага ползването на чужд кърпа, луфа, дрехи, бръснач и много други принадлежности лична употреба.

Методи на лечение.

Има три основни направления терапия.

Противовирусное лечение.

Този подход включва прием на препарати, които потискат активността на вируса и които повишават имунитета:

 • Эпиген интимност
 • Генферон
 • Изопринозин
 • Панавир
 • Ликопид

Лекарствени средства, които повишават защитните свойства на организма.

Главен помощник в борбата с болестта е имунната система на организма. И за подобряване на нейната дейност, е необходим прием на следните лекарства:

 • Комплекс от витамини: Витамакс, Компливит, Trivita.
 • Средства, които активират имунната система: Иммунал, Иммунорм, Иммуномакс.

Премахване на папиллом.

С помощта на лазер.

Процедурата протича с обезболиванием. Лазер изгаря папиллому за 30 секунди. След това остава една малка раната, която е покрита с коричка. Я не може да стреля. Трябва да изчакате, когато тя сама ще изчезне. И след окончателното зарастване на мястото на раната нищо не остава.

Апарат «Сургитрон»

Операцията е подобен на предишния метод, но действа не с лазер, а специално излъчване радивоволнами.

Под действието на течен азот.

Течният азот е на много ниска температура — минус 196 градуса целься. Това холодовое въздействие води до бързо замразяване на папиломи и до нейното унищожение. След известно време след процедурата, тя сама ще отпадне.

Използването на прижигающих средства.

В състава на прижигающих средства, има киселини, с основи. Затова трябва да се прилага с цялото внимание!

 • Суперчистотел
 • Ляписный молив
 • Солкодерм

Въпреки факта, че носители на инфекция са повече от половината хора по целия свят, се страхуват от HPV не си струва. И здороваясь с някого за ръка, не трябва да мисли, че може да се заразиш. Още повече не трябва да се избягва сауни, фитнес-центрове, плажове… в края на Краищата, важното е да се грижи за своето здраве и за поддържане на имунната система.

Прочети още  Полипи в червата: причини, симптоми, диагностика и лечение

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *