Как правилно да приема Морфин при рак

Морфин или, с други думи, Морфин в чист вид е представен под формата на бял прах. Освен това успокояващо и сънотворно въздействие върху организма използват морфин за облекчаване на болката при рак. Как да използвате лекарството правилно и какви са особеностите на неговата кандидатура?

Обща характеристика на рак се грижат болка и особености на прилагането на лекарства при рак

Злокачествени тумори

Злокачествени тумори – едни от най-опасните заболявания в съвременната медицина. Опасни последици се изразяват не само в евентуален смъртен изход, но и в създаването на силна некупируемой болка, която човек носи много страдания. Всеки човек, страдащи от злокачествени новообразованием всяка локализация, на всеки етап от своето развитие се сблъсква с болевым синдром.

Често, силна болката се появява при рака на 4 етапа, когато се наблюдават метастази, иррадирующие от първични огнища в различни органи и системи. В това време лекарят предприема всички мерки за облекчаване на интензивността на болката и общото състояние на здравето на пациента. Според изследванията почти половината от всички онко-болни няма да има пълен контрол над симптом, а една четвърт от тях умират не от самото злокачествени поражения на организма, а от непоносимо болка регионална синдром.

Преди да разберем как действа Морфин при обезболивании злокачествен тумор, струва си да се помисли, какъв е механизма на възникване на болки в този случай и как тя възниква. Така че, за да се определи необходимия метод за управление на симптом при рак, първо оправи вид на болката:

 1. Ноцицептивная. Болковите импулси от ноцицепторов в мозъка се предават с помощта на периферните нерви. Ноцицептивная на болката, от своя страна, се разделя на соматическую (остра или тъпа), висцеральную (не е ясно определена) и свързана с проведената по-рано инвазивна операция.
 2. Невропатическая. Болковият синдром в този случай, причинено от увреждане на нервната система. Ако човек диагностицирани с рак в стадий на прогресия на всеки локализация, невропатическая болка може да бъде причинено от инфилтрация на гръбначния стълб нерви, въздействието на препарата за химиотерапия или лъчи при лъчетерапия.

С течение на времето прогресия cancer заболявания болковият синдром е само усилва тяхната интензивност, като достига максимални показатели, когато болестта се свежда до 4 етапа. Най-ефективен се счита за прилагането на Морфин при рака, който е започнал да се използват за такива цели още през далечната 1950 година. По-късно, на Световната здравна организация е взела решение за приемане на такова лекарство на всеки 4 часа, за да се постигне желания облекчаване на болката.

Прочети още  Използването на Трамадол при онкологични заболявания на

В тези години на Морфин при развитието на рак използват само във вид на таблетки форма. Към днешна дата съществуват и инжекции (ваксини) на лекарството. Отделянето от тялото ни на различни форми на освобождаване на Морфин се случва в продължение на различен период от време. Инъекционная форма на лекарството притежава незабавното освобождаване и бързо всасыванием. По тази причина Морфин в уколах може да се приема няколко пъти на ден. Ако говорим за таблетированной формата на лекарства, отделянето от организма доста по-бавно, което позволява да се използват Морфин общо 1 път на ден.

Вътрешно приложение на Морфин допринася за облекчаване на болка регионална синдром на умерен или силен характер. Ако правилно да използвате лекарството, то е достатъчно безопасно и ефективно. В противен случай, особено при злоупотреба с наркотици, може да доведе до пристрастяване и потискане на дихателната функция.
Използването на Морфин при рак има своите характеристики:

 1. Индивидуалното определяне на дозировката на лекарства, като се има предвид интензивността и характера на болката.
 2. Точното време на прием на Морфин при развитието на рак, което определя лекуващият лекар на базата на индивидуалните характеристики на развитието на патология.
 3. «Възходящото» прилагане на лекарствата, а именно, от максимална доза слабодействующих опиати към минималната доза Морфин.
 4. Най-щадящими и ефективни форми на лекарства се считат за хапчета, но при правилно използване и за избягване на зависимост.

За да се премахне болката, причинена от развитие на злокачествен тумор, таблетки се приемат с изчисляването на 0,2-0,8 мг/кг на всеки 12 ч. на Гранули от медикамента, които са предназначени за приготвяне на суспензия и вътрешно приложение, се приготвя по следния начин: на 20, 30 или 60мг гранули се разтварят в 10 ml вода, 100мг – 20ml, 200 mg – 30мл. Суспензия трябва да се разбърква се добре и се пие веднага след приготвянето. Доза за една инжекция Морфин – 1 мг. Лекарство в този случай се инжектира подкожно. Можете да въведете лекарство във вена или мускул, но в друга дозировка – 10 мг.

Прочети още  Таргетная терапия в онкологията

При никакви обстоятелства е забранено да се прилага лекарство

Спазми

Освен високата ефективност на Морфин, използван при злокачествени новообразованиях, има и противопоказания, които са абсолютни и относителни. Към първата предвид включват:

 • протичането на организма от заболявания, които предизвикват потискане на ЦНС или дишане;
 • развитие на чревна непроходимост;
 • системни спазми;
 • честото повишаване на вътречерепното налягане;
 • увреждане на черепа в миналото;
 • психоза в резултат на алкохолна зависимост или друга остра алкохолна патология;
 • развитие на бронхиална астма, сърдечна аритмия, сърдечна недостатъчност, причинена от хронична белодробна болест;
 • тежко общо състояние, което се наблюдава след провеждане на намеса, на жлъчните пътища;
 • развитието на заболявания на коремните органи отдел, изискващи бърза намеса;
 • съпътстващият прием на инхибитори на моноаминооксидазата (забрана за използване на Морфин в рамките на две седмици след края на техния прием);
 • индивидуална непоносимост към компонентите на Морфин.

Относителни противопоказания за прием на лекарствения продукт при рак, се считат за:

 • протичането на хронична обструктивна белодробна болест;
 • самоубийство на пациента;
 • алкохолна зависимост;
 • развитие на камъни в жлъчката;
 • епилепсия;
 • операции, които по-рано са били извършени върху органите на СЧ или на пикочните пътища;
 • развитие на бъбречна или чернодробна недостатъчност;
 • развитие на хипотиреоидизъм;
 • при мъжете – протичането на хиперплазия на простатата;
 • протичането на тежка патология на червата с възпалителен характер.

Също така трябва внимателно да приема Морфин лица в напреднала възраст и деца. В такива случаи лекарството се назначава само от специалист и с оглед на характеристиките на потока на рак се грижат патология. В период на бременност и кърмене лекарството се използва в случай на крайна необходимост.

Нежелана симптоматика и предозиране

Главоболие

Странични симптоми могат да се появят и от страна на много органи и системи в организма. Ако не се вземат Морфин, без консултация с лекуващия ви лекар или с нарушение на неговите препоръки, може да доведе до появата на следните негативни прояви:

 • от страна на централната нервна система и сетивни органи: главоболие, виене на свят, усещане на постоянно безпокойство, апатия към хората около тях, кошмари, снящиеся през нощта, парестезия, повишено внутричерепное налягане, потрепване на мускулите, невъзможност за координиране на движенията, в магарешка синдром, нарушения на зрителната система (замъгляване пред очите), нарушаване на вкусовите усещания, появата на ушния на шум;
 • от страна на сърдечно-съдовата система: развитие на брадикардия, тахикардия, нарушения на сърдечния ритъм, намалено или повишено кръвно налягане, загуба на съзнание;
 • от страна на дихателната система: бронхоспазмы, развитието на ателектаза;
 • от страна на храносмилателната система: гадене, запек или диария, рвотные желание, развитието на гастралгии, анорексия, холестаза, крампи;
 • от страна на пикочните пътища са: намаляване на обема на циркадните диуреза, спазми на пикочните пътища, нарушенный процесът на извеждане на урината от организма;
 • алергии: зачервяване на кожната покривка на лицето, подуване на лицето или на трахеята, общо неразположение, обриви по кожата, сърбеж синдром.
Прочети още  Странични ефекти от въвеждането на химиотерапия

Превишаването на дозата на лекарството може да предизвика такива симптоми на предозиране:

 • засилване на студено изпотяване;
 • замъгляване на съзнанието;
 • общо неразположение;
 • повишена нервна възбуда;
 • нарушения на сърдечния ритъм;
 • тревожен синдром;
 • признаци на психоза;
 • повишаване на вътречерепното налягане;
 • мускулна слабост;
 • спазми;
 • кома.

Ако имате подобни симптоми на предозиране, се извършва необходимите реанимационные дейности.

Специални инструкции по време на приема на лекарствата

Към специалните указания, които си струва да се следват при назначаване и по време на прякото приемане на лекарствени средства, може да се дължи на:

 1. Ако има риск от развитие на обструкция на червата, приемът на лекарството трябва да се завърши.
 2. Ако е необходимо да се извърши оперативната намеса на сърцето или друго със силна болка, Морфинът оканчивают вземат за един ден до него.
 3. Ако по време на приема на лекарството появява гадене или повръщане, разрешено за съвместно използване на фенотиазинови.
 4. За да се намали страничен ефект на лекарството върху червата, се препоръчва прилагането на лаксативи.
 5. Шофиране автомобилни средства в периода на лечение Морфином трябва да се извършват внимателно, че се отнася и участвате в дейности, изискващи повишено внимание.
 6. Съвместен прием на антихистамини, хапчета за сън и психотропни средства, т.е. тези, които влияят върху централната нервна система, препоръчва се обсъди с лекуващия лекар.

Колко точно ще е този или друг човек, страдащи от злокачествени новообразованием всеки локализация, без да каже нито един лекар. Всичко зависи не толкова от индивидуалните особености на организма, колко от навременността на назначаването на подходящо лечение. По тази причина, за да се избегне прилагането на такива силни наркотици като Морфин, препоръчва се да се консултира с лекар при първите симптоми на болестта, когато тя протича в начален етап.

You May Also Like

About the Author: Dimitrov

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *